Programmeren is niet moeilijk, dat bewijst code.org. Middels de campagne Hour of Code willen zij iedereen, van jong tot oud, laten zien dat het leren van een programmeertaal eigenlijk heel simpel is. Dus ik nam een kijkje op hourofcode.com.

Angry Birds besturen

Met behulp van de Angry Birds-karakters en een zombie leer je om deze figuurtjes de kant op te sturen die jij wilt. Je krijgt in het uurtje programmeren twintig opdrachten, of eigenlijk puzzels. Je lost de puzzels op door de juiste code samen te stellen. Dit doe je niet door direct de code te schrijven, maar via blockly, een programmaatje waarmee je code formuleert door blokken op de juiste plek te slepen. Elk blok staat voor een regel code. Als je een opdracht hebt volbracht kun je de code bekijken die jij net hebt geschreven.

Eenvoudig en inzichtelijk

De opdrachten en filmpjes met uitleg zijn duidelijk en leuk in elkaar gezet. Bekende mensen uit de informaticawereld zoals Mark Zuckerberg en Bill Gates, maar ook NBA All-star Chris Bosh leggen een stukje code uit. Daarna krijg je een paar opdrachten waarin je die code gebruikt. Het daagt ook direct uit om er meer van te willen weten, want het stukje code dat je leert is nog maar het begin!

Campagne Hour of Code

De campagne Hour of Code is bedacht om iedereen kennis te laten maken met programmeercode. Het filmpje is leuk in elkaar gezet en zelfs President Obama roept op tot programmeren:

“Don’t just buy a new video game, make one. Don’t just download the latest app, help design it. Don’t just play on your phone, program it.”

Obama opende de Amerikaanse CS education week met code.org. De president en andere prominente Amerikanen willen via een filmpje studenten oproepen mee te doen aan het programma. Verder doen er veel grote sterren mee in het promotiefilmpje dat overigens leuk in elkaar is gezet. De hele campagne spreekt direct aan en de opzet is heel toegankelijk voor iedereen.

Educatief programma

code.org in eigen taal

Ik had het uurtje programmeren in een half uurtje af, dat zeg ik niet om op te scheppen want ik ben heel blij met mijn mooie certificaat! Wat ik daarmee wil zeggen is dat het vooral is ingericht op kinderen. Maar het is dan ook de bedoeling om kinderen en studenten kennis te laten maken met programmeren. Volgens code.org biedt maar één op de tien scholen in Amerika informatica aan. In diezelfde statistieken staat dat er in 2020 een miljoen meer banen in deze sector dan informaticastudenten zullen zijn. Tijd dus voor promotie! En dus ook een petitie. Als jij het eens bent met code.org, dat ieder kind op elke school de kans moet krijgen om te leren over computerwetenschap, dan kun je hier tekenen.

En na dat uur?

De website staat vol met met filmpjes en puzzels, zoals in het eerste uur, die verschillende programmeertalen behandelen. Zo kan er na dat uur nog aardig doorgeleerd worden. En aangezien alles ook in het Nederlands aangeboden wordt is het ook voor kinderen hier interessant.

0 Shares:
2 comments
  1. Wat geweldig dat hier de laatste tijd zoveel aandacht voor is! Leuke toevoeging: er is meer lesmateriaal over programmeren voor kinderen in het Nederlands. Zelfs al voor kinderen in groep 3. Kijk eens op http://www.codekinderen.nl (voor ouders en leerkrachten) en op kennisnet.nl/kids/codekinderen (voor kinderen die zelfstandig aan de slag willen).

Comments are closed.

Dit artikel is 9.619 keer gelezen