2014 staat voor de deur. En het wordt een mooi filmjaar voor geeks. Nu vinden niet alle geeks hetzelfde leuk, maar er zijn wat overeenkomsten te ontdekken. Elke maand zet ik de films op een rijtje die in première gaan en die mijn hart nét iets sneller doen kloppen. Wie weet zit er ook wat moois voor jou tussen (en let op: ik zei geek, niet hipster).

Let op: ik houd de Amerikaanse première-datum aan.

Paranormal Activity: the marked ones

Paranormal activity 1 was nog best een prima horror. Inmiddels zijn we (alweer) aanbeland bij deel 5. En dit keer heeft deze found footage franchise een getto-tintje (of eigenlijk een barrio-tintje). Hoofdrolspeler Jesse wordt na een nachtmerrie wakker met een markering op zijn arm. Algauw komt hij erachter dat hij het doelwit is van kwade krachten en dat hij zal moeten vechten voor z’n leven (en waarschijnlijk z’n ziel).

 • Oordeel: geen film om voor naar de bios te gaan, maar misschien wel leuk voor een thema-avondje horror.
 • Premiere: vanaf 2 januari te zien in de bioscoop
 • Geek omdat: horror

The Adventurer: The Curse of the Midas Box

Wanneer de ouders en het kleine broertje van Mariah Mundi worden ontvoerd is het aan hem om zijn familie te redden. Om dat te doen moet hij de Midas Box zien te vinden: een artefact uit de oudheid die niet alleen eindeloze rijkdom belooft, maar ook bovennatuurlijke krachten. The curse of the Midas Box ziet er goed uit. En met rollen van Lena Headey (Game of Thrones), Sam Neil (Event horizon en veel goede en slechte horror) en Michael Sheen (o.a. Underworld, TRON: legacy en jammer genoeg ook Twilight), is de kans op een spannend avontuur groot. Ook goed om te weten: aan het tweede deel wordt al gewerkt.

 • Oordeel: de film oogt aantrekkelijk, het verhaal klinkt spannend en de acteurs zijn prima. Check.
 • Premiere: vanaf 10 januari in de Amerikaanse bioscopen. Wanneer de film naar Nederland komt is nog niet bekend.
 • Geek omdat: bovennatuurlijk krachten en adventure.

Devil’s due

Yes, een horror. Bij horrors is het altijd óf heel raak, óf heel mis. Devil’s due is een Found Footage-film en niet de eerste (vast ook niet de laatste). Daar is niet per se iets mis mee, maar sinds The Blair witch worden we er wel mee overspoeld. Het verhaal: Zach en Samantha zijn een jong stel dat net getrouwd is. Tijdens hun huwelijksreis worden ze een ochtend wakker zonder herinneringen aan wat ze de nacht ervoor hebben gedaan. Samantha blijkt later zwanger en vanaf dat moment wordt alles steeds vreemder en enger. Klinkt het een beetje als Rosemary’s baby? Ja, dat denk ik ook. Betekent dat dat dit een slechte film is? Dat zal moeten blijken. De trailer ziet er nog niet doodeng uit, maar als het genre je aanspreekt, dan is het een poging waard.

 • Oordeel: ik kijk álle horrors, goed of slecht. Deze zet ik dus ook op mijn lijstje. Maar verwacht niet teveel, dan word je ook niet teleurgesteld.
 • Premiere: vanaf 17 januari in de Amerikaanse bioscopen. In Nederland is de première op 23 januari.
 • Geek omdat: horror!

The nutjob

Will Arney, Liam Neeson en Brandon Frasier zijn een paar van de stemmen in deze animatie. Oké, Will moest ik even opzoeken, maar ik bleek hem te kennen (van o.a. 30 Rock en  Arrested development). Surly de eekhoorn wordt verbannen uit het park waar hij woont en gedwongen om in de stad te leven. Maar het leven in de stad is niet gemakkelijk. Dan doet hij een fantastische ontdekking: Maury’s nut store. Nu nog zien in te breken en de noten zien te stelen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Niet van Disney, niet van Pixar, geen idee of het leuk is. De trailer is in elk geval niet ongeinig.

 • Oordeel: Ik mis de old skool animaties van Disney. Maar ik ga het toch proberen met deze.
 • Premiere: vanaf 17 januari in de Amerikaanse bioscopen. Over Nederland zegt IMDB nog niks.
 • Geek omdat: animatie.

I, Frankenstein

Deze film wil ik absoluut zien. Het monster van Frankenstein “leeft” nog steeds. Hij raakt ongewild betrokken bij een eeuwenoude vete tussen twee onsterfelijke clans die het niet goed voorhebben met de mensheid. Wat dat allemaal betekent? Geen idee. Check de trailer. Deze wil je zien.

 • Oordeel: monsters, onsterfelijken, clans…duh!
 • Premiere: vanaf 30 januari in de Nederlandse bioscopen.
 • Geek omdat: nou, Frankenstein, adventure, actie, horror, klassiekers, nieuwe jasjes, onsterfelijkheid.

The legend of Hercules

Er komen dit jaar twee films uit over Hercules, waarvan dit de eerste is. De trailer ziet eruit als één groot CGI-feest. Nu is zo’n groen, door computers gevuld gedoe niet altijd erg (ik zeg Life of Pi), maar dit ligt er wel heel erg bovenop. Het verhaal: Hercules is de zoon van Zeus en daarmee halfgod (toen deden de goden dat nog, tegenwoordig vinden ze dat niks meer), maar dat weet hij natuurlijk niet. Wat hij wel weet is dat hij verliefd is op Hebe (prinses van Kreta), alleen moet zij met zijn broer trouwen. Daarnaast is het zijn lot én opdracht om het land te bevrijden van een tirannieke koning. Maar hij kan niet beide hebben en zal moeten kiezen tussen zijn grote liefde of zijn grote levenslot. De arme jongen – met enorme spierballen – heeft het maar zwaar.

 • Oordeel: CGI. Ik herhaal: CGI. Prima, maar daarmee een film die zeer waarschijnlijk alléén in de bios te verdragen is.
 • Premiere: vanaf 10 januari in de Amerikaanse bioscopen en 6 februari in Nederland te zien.
 • Geek omdat: Hercules en goden.

Voor het volledige filmoverzicht kun je hier kijken (wil je de lijst zien die ook non-geek-films heeft? Kijk dan hier). Mis je hier nog een film, dan hoor ik het natuurlijk graag. Tot volgende maand.

 

0 Shares:
4 comments
 1. Wil de Devil's Due trailer (0:44) ons nu vertellen dat het Euro-teken wordt gebruikt om de Antichrist op te roepen???

Comments are closed.

Dit artikel is 4.542 keer gelezen