Van jong tot oud, iedereen is tegenwoordig actief op internet. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal senioren dat gebruik maakt van internet verdubbeld sinds 2005. En het internetgebruik beperkt zich ook niet langer tot het versturen van e-mailtjes.

Meer en vaker online

Ik zie het nog helemaal voor me. Toen ik mijn oma vroeger over internet vertelde, keek ze me altijd vol ongeloof en verbazing aan. Ze kon zich niet voorstellen dat je met een eenvoudige druk op de (muis)knop een berichtje kon versturen naar de andere kant van de wereld. En dat deze e-mail luttele seconden later al was bezorgd, dat was toch onmogelijk?

Vandaag de dag weet ze wel beter, en dat geldt ook voor andere oudjes in haar omgeving. Senioren surfen heel wat af. Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat het aantal 65- tot 75-jarigen dat gebruik maakt van internet de afgelopen acht jaar verdubbeld is. Het aandeel senioren dat dagelijks online is, is sindsdien maar liefst verviervoudigd naar 55%.

E-mailen en internetbankieren

Net als in 2005 is e-mailen ook nu nog de populairste toepassing op internet onder ouderen. Zo’n drie op de vier senioren stuurt geregeld een mailtje. Op de tweede plaats van meest gebruikte internettoepassingen staat internetbankieren. Volgens het CBS regelt ruim de helft van de ouderen (57%) zijn bankzaken online. In 2005 was dat nog slechts 16%.

Andere populaire internettoepassingen onder de 65- tot 75-jarigen zijn informatie zoeken over gezondheid, het laatste nieuws lezen en online winkelen. Bellen via internet doet slechts een klein groepje senioren (15%). Wie denkt dat social media alleen voor jongeren zijn weggelegd heeft het bij het verkeerde eind: het CBS berekende dat bijna drie op de tien senioren actief is op één of meerdere sociale netwerksites.

Europees kampioen

Wij Nederlanders zijn al jarenlang koploper in Europa op het gebied van internet. Als het om internettoegang, online shoppen of social media gaat, is ons land Europees kampioen. Aan dit lijstje kunnen we nog een categorie toevoegen: internetgebruik onder ouderen. EuroStat, de Europese variant van het CBS, voerde in 2012 onderzoek uit naar dit verschijnsel. En wat bleek: het aandeel 65- tot 75-jarige Nederlanders dat internet heeft gebruikt, is twee keer zo hoog als het Europese gemiddelde.

75-plus

Het internetgebruik onder 75-plussers ligt in ons land nog aanzienlijk lager in vergelijking met de groep 65- tot 75-jarigen. 39% van de 75-plussers zegt wel eens internet gebruikt te hebben, 20% zegt dit dagelijks te doen.

Patience

De tijd dat senioren de computer alleen voor patience gebruiken ligt inmiddels ver achter ons. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd dat deze groep net zo vaardig zal zijn op het internet als de digital natives.

Bron: CBS

0 Shares:
Dit artikel is 4.280 keer gelezen