NYU-student Adam harvey is voor zijn afstudeerproject op zoek gegaan naar manieren om gezichten onherkenbaar te maken voor gezichtsherkennings-software, zonder ze te verbergen. Dit doet hij met verschillende kapsels en funky make-up: een oplossing met wat meer glamour dan de bivakmuts.

Toegegeven, de looks zijn niet per se onopvallender dan een bivakmuts, maar het is tenminste niet meteen duidelijk dat je je wilt verbergen.

Bron: Adam Harvey
Bron: Adam Harvey, CVdazzle.com

Hoe werkt de software

Tot nu is gezichtsherkenning nog ver verwijderd geweest van praktische toepassingen serieuzer dan het auto-taggen van foto’s. Maar de ontwikkelingen gaan snel: de FBI is van plan in 2014 een systeem in de VS te lanceren dat zo geavanceerd is dat het ingezet gaat worden tegen criminaliteit. Maar hoe onderscheidt deze software het ene gezicht van het andere?

Er zijn ongeveer 80 punten in iemands gezicht waar op gelet wordt om verschillende unieke kenmerken te vergelijken, bijvoorbeeld:

  • de afstand tussen de ogen
  • de breedte van de neus
  • de diepte van de oogkassen
  • de vorm van de jukbeenderen
  • de lengte van de kaaklijn

Na dit lijstje lijkt het me dat dikke mensen zich geen zorgen hoeven te maken om herkend te worden, maar uitsluitend bewijs vond ik hiervoor niet…

bootAnyways, het belangrijkste om te camoufleren is dus het gebied dat valt in de driehoek van boven je beide ogen het puntje van je kin. Met de nieuwste technieken hoef je niet eens meer recht naar de camera te kijken om herkend te worden –  een profielbeeld vertelt de computer genoeg.

Anti-herkenning

De ‘Dazzle’-techiek waar dit project op gebaseerd is komt uit de Tweede Wereldoorlog. Het motto: “confuse rather than camouflage”. Sommige dingen, zoals gigantische boten, zijn nou eenmaal niet makkelijk aan het zicht te onttrekken. Dan werd het zo psychedelisch beschilderd dat het voor een toeschouwer niet duidelijk was welke vorm het schip precies had, en of het zich verder weg of dichterbij bewoog. Tegenwoordig zie je het vaak op prototypes van auto’s. De exacte vorm blijft dan nog even geheim voor toekijkende concurrenten.

Praktische tips

Stel dat je een keer onherkenbaar voor camera’s over straat moet, hou je dan aan deze regels:

  • Vermijd oogschaduw, lippenstift en andere make-up die je unieke kenmerken benadrukken.
  • Verberg (gedeeltelijk) het stuk waar je ogen, neus en voorhoofd bij elkaar komen.
  • Veel belangrijke kenmerken zitten bij je ogen (de positie, de diepte, etc.). Verberg deze ook (gedeeltelijk).
  • Zorg dat het niet opvalt dat je je verbergt. Met de looks op CVdazzle kan je je altijd nog achter het excuus cyber-gothic verschuilen.
  • De meeste software bekijkt de foto’s in zwart-wit, dus maak veel contrast in je aanpassingen.

(via DIS Magazine en Wired magazine)

En geniet van de mini-overwinning dat je meer dan 50 jaar aan gezichtsherkennings-onderzoek teniet kan doen met een halfuur in de make-upstoel.

0 Shares:
Dit artikel is 4.908 keer gelezen