Facebook gaat testen met video’s die automatisch afspelen in je nieuws-feed. In beginsel zijn dit nog geen reclames, maar de bedoeling van de test is om de feature op termijn in te zetten voor advertenties.

De bedoeling is om video’s van ongeveer 15 seconden automatisch af te laten spelen terwijl je door je nieuws-feed scrollt, gelukkig wel zonder geluid (tenzij jij dit aanzet). Wil je de video toch niet zien, dan is doorscrollen voldoende om het te laten stoppen.

Irriteren kun je leren

Facebook is al langer bezig met het uitbreiden van de mogelijkheden voor adverteerders en hoopt met deze stap haar gebruikers te dwingen om de fantastische producties van adverteerders te bekijken. Je afmelden voor deze feature is niet mogelijk. Wel kun je aangeven dat je de video´s alleen via wifi binnen wilt halen, zodat je data-abonnement in elk geval niet over de kop gaat. Gelukkig houdt Facebook wel rekening met gebruikersgemak en heeft de blauwe gigant getest of de automatische video’s van invloed zijn op de batterij. Goed nieuws: dat zijn ze niet.

Adverteerders die willen investeren in storend adverteren op Facebook, moeten hiervoor diep in de buidel tasten. Wie alle Facebook-gebruikers tussen 18 en 54 jaar een dag lang wil kunnen irriteren gaat daar waarschijnlijk zo’n 2 miljoen dollar voor neertellen.

Vrienden

Tijdens de test-periode zijn het echter niet adverteerders die automatisch van start gaan, maar slechts:

 • Individuen (en verified accounts)
 • Sommige pagina’s: van entertainers en sportclubs
 • Promotie voor de nieuwe film Divergent

Vooral die eerste vind ik interessant. Zijn dat dan individuen die gewoon een video delen? En doen ze dat dan zodat je er van je vrienden aan went en straks minder geïrriteerd bent wanneer adverteerders het doen. Heeft Facebook z’n psychologen aan het werk in de hoop dat we minder protesteren als ook de video’s van onze vrienden automatisch van start gaan?

Test

Volgen het blog van Facebook zelf zal een kleine selectie van gebruikers de nieuwe auto-video’s de komende week gaan zien. Dikke kans dat je er nu dus nog geen last van hebt. Wanneer het breed wordt uitgerold zegt Facebook nog niet, maar belooft dat tegen die tijd wel te laten weten.

En, ben jij als gebruiker blij met de nieuwe autoplay of is dat een reden voor jou om Facebook nu echt vaarwel te zeggen. En ben je adverteerder? Is dit dan iets waar je gebruik van zou willen maken?

 

0 Shares:
4 comments
 1. Ik heb meteen als stap 1 de facebook app van de telefoon verwijderd.
  totaal nutteloze app op de eerste plaats al, maar deze aankondiging is was wel een hele mooie aanleiding

 2. Ik wacht vol spanning op het moment dat door een bug de video’s worden gedownload via een databundel. Kun je op wachten, is Murphy’s Law. Verder lijkt het me een irritante feature. Laat even in het midden of ik gelijk de app verwijder hoewel de webversie ongeveer overeenkomt (mobiel dan).

 3. Niet heel relevant. Ik gebruik al jaren Ad Blocker, dus die zal zeker ook alle video's blokkeren. Voor op de mobiel? Weet ik nog niet, heb nog geen goede blokker gevonden.

 4. Ik ben van meening dat hyves te vroeg is dicht gegaan als facebook dese stunt gaat waar maken dan had facebook leef gelopen moeten zijn en de mensen allemaal naar hyves. Facebook gaat hierin veel te ver om. Ons te DWINGEN tot kijken van nutteloze waarvan vaak ook SCAM PRODUCTS!!! Reclames de strot af te duwen.

  Daarmee update ik mijn facebook app ook niet meer in de hoop dat ik zo de reclames kan mislopen lukt dat niet dan maar een groot schalig protest en allemaal facebook maanden niet gebruiken?

  Facebook is zo goed als gratis maar maken óók genoeg geld van bedrijven die adverteren via text en eigen pagina's hebben!

  Mijn advies aan facebook zou zijn om het niet te doen daar men ook al die reclames door de strot geduwd krijgt om de 10/30 min op BETAALDE tv. Waar betalen wij nou eigelijk voor? Tv of reclames! Geen wonder dat veel mensen ILLIGAAL tv pakken inplv van 500 neerlegen voor tv terweil je minimaal 40/50 % per jaar aan reclames zit te kijkenc.

  Waar gaat dit in godsnaam heen?

Comments are closed.

Dit artikel is 4.091 keer gelezen