Onlangs kwam ik in de winkel van Nemo in Amsterdam (ideale locatie voor geeks met kids) een geweldig spel tegen. 9 dobbelstenen met plaatjes in een
klein doosje. Het idee is: je schudt de stenen, gooit ze op tafel en verzint ter plekke een verhaal aan de hand van de plaatjes, beginnend met ‘Er was
eens’. Samen met oudste zoon (9) lag ik na 3 verhaaltjes van 30 seconden, dubbel van het lachen. Wat een briljant idee.

Digitaal

Thuis kreeg ik spijt dat ik niet zo’n doosje had meegenomen en ging ik op zoek naar een besteladres… blijkt er ook een een app te zijn! Voor de Android en de iPhone. En die app werkt precies hetzelfde. Je schudt je telefoon, hoort de dobbelstenen rammelen en dan liggen er 9 dobbelstenen door en op elkaar.

Verhalen vertellen

Story CubesVerhalen vertellen is leuk. Punt. En met die 9 stenen met 6 plaatjes, zijn er meer dan 10 miljoen combinaties mogelijk. De aanknopingspunten zijn voldoende om je fantasie aan het werk te zetten en een (kort) verhaaltje te bedenken.
Voor iedereen die, op zoek naar inspiratie, wel eens naar een wit scherm heeft gestaard tot zijn voorhoofd bloedde, zijn deze stenen een uitkomst. Zelfs al kan je niet direct iets met de stenen voor je corporate blog, even je gedachten verzetten met een minisprookje kan net voldoende zijn om weer tot een goed idee te komen.

Voor alle leeftijden

Doordat de plaatjes voor iedereen herkenbaar zijn, is het geschikt voor alle leeftijden. Ook kleine kinderen kunnen al snel meedoen. Oudste zoon riep ‘Maar, ik kan geen verhalen bedenken’. In no-time begon hij mijn verhalen te onderbreken en af te maken. Erg leuk om samen te doen.
Het is een ideaal tijdverdrijf voor treinreizen, voor op de achterbank in de auto naar Zuid-Frankrijk of voor op die saaie, regenachtige zondagmiddag. Maar ik zou me kunnen voorstellen dat je er ook als volwassen schrijver leuke dingen mee kan doen. Leuk voor schrijfworkshops. Maak een verhaal van x kantjes/regels, gebaseerd op je eerste worp.
Ik denk dat het plot van mijn eigen nanowrimo-romans van de afgelopen jaren, een stuk sterker was geweest, als ik de hulp van deze storycubes had ingeroepen.

Verschillende sets stenen

Je begint met twee setjes van negen stenen. Een met enkel plaatjes (een kasteel, een brug, een vis) de tweede ook met figuurtjes die een actie uitbeelden (poppetje lacht, vangt een bal, maakt ruzie). De regels zijn zo eenvoudig of ingewikkeld als je zelf afspreekt. Er zijn al sets stenen beschikbaar. En nog meer in ontwikkeling. Die kun je los bijkopen.

Downloaden

Rory’s Story Cubes kost € 1,73 en kun je hier downloaden.
De app is ook beschikbaar voor de iphone.

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 6.848 keer gelezen