Wie de afgelopen 16 jaar nog nooit van Winamp heeft gehoord, heeft redelijk onder een steen geleefd. In 1997 werd deze multimediaspeler geleverd door Nullsoft en sindsdien werden er ontelbare MP3-tjes mee afgespeeld, cd’s mee gebrand, videos mee gekeken en audiocollecties mee bijgehouden. Maar als het aan AOL ligt, is dit alles binnen een maand verleden tijd en rest Winamp alleen nog een stille dood. 

winamp

Vanaf 20 december aanstaande zullen Winamp.com en alle bijbehorende webservices niet meer beschikbaar zijn. Er zal geen enkele update meer komen, sterker nog, de mediaplayer kan niet niet meer worden gedownload. Het zal zijn alsof Winamp nooit heeft bestaan. Er komen geen nieuwe gebruikers meer die kunnen genieten van dat heerlijke hoekige schermpje in hun ooghoek, met al die knopjes en schuifbalkjes. Niemand die nog leert meedeinen met de felgroene equalizer balkjes. Geen mens die zijn muziekcollectie nog ordent en beoordeelt op de Winamp manier. Niemand die nog weet wat ‘je skin aanpassen’ inhoudt…

Zonde.

Gelukkig zijn er die-hard fans én developers die deze legendarische mediaspeler in leven willen houden. Met een ‘Save Winamp’ website en petitie hopen ze AOL te overtuigen Winamp te laten bestaan. Of op zijn minst op een digitale orgaandonatie voor elkaar te krijgen. Want als AOL geen heil meer ziet in Winamp, kunnen ze net zo goed de broncode vrijgeven aan het grote publiek. En kunnen degenen die Winamp dolgraag willen gebruiken er zelf voor zorgen dat ze dit kunnen blijven doen.

Mijn krabbel hebben ze

Inmiddels staat de handtekeningenteller voor de petitie op ruim 36.000. Het doel is om daar nog minimaal zo’n 14.000 online handtekeningen bij te krijgen. Zijn er geen belangrijkere dingen in de wereld? Ja, zeker wel. Maar ik hou wel van dit soort initiatieven, die uitgaan van de gezamenlijke kracht van de gebruikers. Ik vind het mooi als fans ergens voor gaan staan, net als de Hyves-roleplayers eerder deze maand.

Wat het resultaat gaat zijn weet nog niemand, maar mijn krabbel hebben ze. Nu maar hopen dat er nog genoeg bij komen.

0 Shares:
Dit artikel is 4.660 keer gelezen