Beelden van opwaaiende herfstbladeren. Zwart-wit-shot van vrouw die met handen in het haar achter de computer zit. Voice-over: ‘Je denkt er misschien liever niet over na, maar wat gebeurt er met jouw Facebook als je er niet meer bent?’

Oké, het is misschien niet zo belangrijk als het regelen van je erfenis of je donor-status. Maar dat neemt niet weg dat het verstandig is je digitale erfenis te regelen. Want wat moet er gebeuren er met jouw e-mail en socialmedia-accounts als je er niet meer bent?

Wil je dat ze worden verwijderd? Of blijf je liever tot in de eeuwigheid het online landschap afzwerven, als een soort social zombie?

Wat gebeurt er met jouw Twitter na je dood?

Er zijn in deze wondere tijden genoeg diensten die je, tegen betaling, helpen je keuze vast te leggen (en uit te voeren). Maar je kan je digitale nalatenschap ook gewoon zelf regelen. Zonder dat het je een cent kost, of je er iemand – bij leven – je wachtwoord voor hoeft af te geven. Gebruik daarvoor de Inactive Account Manager van Google.

Inactive Account Manager

Wat is een Inactive Account Manager nou weer? Is dat een verkoper die de hele dag uit zijn neus vreet? Haha, nee gekkie! De Inactive Account Manager is een tool waarmee je regelt wat er na je dood met je Google-account gebeurt.

Je kan er bijvoorbeeld instellen dat Google na een aantal maanden inactiviteit bepaalde stappen onderneemt. Zoals je account verwijderen. Of je dierbaren een kopie sturen van alle foto’s die je in Google+ hebt staan.

Wat gebeurt er met jouw social media na je dood?
Alhoewel je sommige foto’s misschien maar liever voor jezelf houdt. Foto: d4rk

Om te weten of iemand echt inactief is, kijkt de zoekgigant naar een aantal zaken:

  • Laatste logins
  • Webgeschiedenis
  • Gebruik van Gmail
  • Android-activiteit

En maak je geen zorgen. Als je overstapt naar iPhone of Blackberry betekent dat niet dat Google gelijk een e-mail stuurt naar je naasten met daarin het bericht dat je aan gene zijde bent. Een maand voor je account definitief als inactief wordt gemarkeerd, krijg je daar eerst een mailtje van. En ja, dat kan ook op een Hotmail-adres.

Monty Python Dead Parrot
‘That’s not dead! It’s just using an iPhone!’ Afbeelding: Wikimedia Commons

Let op: Als je ervoor kiest je Google-account te verwijderen, heeft dat invloed op alle daaraan gekoppelde diensten. Als je dus wilt dat bijvoorbeeld alléén je Blogspot na je overlijden online blijft staan, is het aan te raden die aan een ander account te hangen.

Andere accounts

De meeste andere (social) media lijken nog geen diensten te hebben zoals de Inactive Account Manager. Maar gelukkig kan je de dienst van Google ook gebruiken om je andere accounts na je dood te beheren.

De mail die Google na je dood naar je dierbaren stuurt, kan je namelijk zelf opstellen. Je kan daar dus ook instructies in opnemen over wat te doen met je overige (social) accounts nadat je bent overleden.

Wachtwoorden

Maar hoe komen die nabestaanden dan aan het wachtwoord voor die andere social accounts? Goeie vraag!

NSA
Ze kunnen het hier proberen. Afbeelding: Wikimedia Commons

Je kan je wachtwoorden opnemen in de tekst van de automatische mail. Vanuit veiligheidsoverwegingen is dat alleen niet de beste oplossing. Bovendien moet je dan elke keer weer die e-mail aanpassen als je je wachtwoord verandert.

Nee, de oplossing is veel eenvoudiger. Stel gewoon je Gmail-adres in als wachtwoordherstel-adres voor bijvoorbeeld Facebook en Twitter en breng je nabestaanden daarvan op de hoogte in de automatische mail die ze krijgen.

Als je vervolgens instelt dat ze toegang krijgen tot je e-mail, kunnen ze vervolgens ook heel gemakkelijk bij je andere accounts. Zonder dat ze door de gebruikelijke administratieve molen hoeven.

Inactive Account Manager instellen

De Inactive Account Manager van Google stel je als volgt in:

Naast de optie om dierbaren een mail te sturen, of om je account te verwijderen, kan je er ook een automatisch antwoordbericht instellen voor Gmail.

Out of office
‘Dank u voor uw e-mail. Ik ben overleden en kan derhalve uw bericht niet beantwoorden.’ Afbeelding: Tripp (bewerkt)
0 Shares:
Dit artikel is 11.574 keer gelezen