Na de eerste publicaties over de spionagepraktijken van NSA, was voor mij de maat vol met Google. Ze hadden van mij te veel, te goed gelinkte en te gemakkelijk te (her)gebruiken data voor wie dan ook. Dus ging ik stoppen met Google. Maar dat valt niet mee.

Eenvoudige keuzes

Elk begin is eenvoudig: Ik was ooit met Google+ begonnen op een extra Google-account. Daar kon ik gemakkelijk afscheid van nemen. Voor Google Adwords en Analytics ontkom je niet aan een Google-account. Dus daarvoor heb ik een schoon account aangemaakt. Geen search-, mail- of wat-dan-ook-historie, alleen Adwords en Analytics.

6948723363_0b8b0f77b8_z[1]Het opgeven  van Google Search lijkt niet zo’n lastige opgave. Zoekmachines genoeg, ook als je enige privacy wil. Maaaar…. ik ben een Google Power Searcher. En de mogelijkheden van Google om echt heel specifiek dingen te zoeken, die biedt geen enkele andere zoekmachine. Van Google Search heb ik dus nog geen afscheid genomen.

In Firefox gebruik ik TrackMeNot, een add-on die zelf willekeurig zoektermen naar Google stuurt. Via Tor en private browsing probeer ik alles wat ik via Google bezoek enigszins privé te houden.

Gmail

Ik gebruikte Gmail als een soort mail-hub. Op één Gmail-account liet ik vijf inboxen samenkomen. Niet helemaal risicovrij natuurlijk, maar voor mij wél lekker overzichtelijk in het gebruik. Helaas níet voor de mensen die al die vijf mailaccounts in hun adresboekje hebben. Omdat mijn eigen maildomein in Gmail ge-pop-t werd, vond ik dat ik, als ik écht schoon wilde beginnen, een nieuw domein moest hebben. Dit kostte me wat moeite, maar na een paar avonden ‘domeinen speuren’ had ik eindelijk een nieuw domein.

Calendar

Het vervangen van Google Calendar  leek mij een simpel 1-2’tje. Mijn Calendar was gekoppeld aan mijn Google-hoofdaccount. En ik ging er zomaar vanuit dat mijn nieuwe mailserver anno 2013 ook wel een agendaatje zou hebben. Damn, wat een misrekening.

De nieuwe mailserver/client met agenda

Ik heb een hele buts server/client-systemen geprobeerd, van webbased tools als RoundCube en Afterlogic tot desktopbased tools als eM Client en (toch maar weer) Thunderbird. Een agenda in je desktop-tool is geen probleem. Maar die staat lokaal en synchroniseert niet met je telefoon of tablet, in mijn geval Android. Dat is wel tegenstrijdig hè?

Tot nu toe is mijn ervaring dat ik voor elke webbased mail- en agenda-tool, aanpassingen op de server moet doen die mijn technische kennis ver te boven gaan. Of mijn zoek-skills laten mij hardnekkig in de steek.

Terug naar af?

Ik ga niet terug naar Google voor mijn mail. Mijn nieuwe inbox werkt goed, filtert als een beest en doet alles wat ik wil. Voorlopig gebruik ik nog wel Google Calendar. Maar ik blijf hopen op een alternatief dat ik kan syncen op mijn mobiele Google-apparaatjes en het liefst óók kan koppelen aan mijn mail.

 

0 Shares:
3 comments
  1. Ja, als het gratis moet wordt het moeilijk. Maar voor een paar euro per maand heb je partijen (ahum..;)) die Hosted Exchange aanbieden op servers in Nederlandse datacenters. Lijkt me niet zo heel moeilijk..:) Vervanger voor Google, ja.. Dat is inderdaad niet zo makkelijk.. Misschien eens kijken naar DuckDuckGo? Sterkte!..;)

    1. Het moet wel een beetje leuk blijven natuurlijk, maar ik een paar euro per maand ben sowieso wel bereid om te betalen. Eerste hit op Google (zucht) is Argeweb. Dat is de laatste provider waar ik ooit nog iets host, dus als je suggesties hebt Eric, I'm all ears!

  2. Iedereen wil alles goed en gratis, dat kan niet. Bij Google betaal je met je privacy, zo simpel is 't gewoon. Trouwens, Facebook doet precies hetzelfde, en Microsoft zal wat dat betreft ook niet helemaal 'schoon' zijn denk ik. Als je bang bent voor je privacy moet je niet op internet gaan. Drukte om niks als je 't mij vraagt.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.993 keer gelezen