Ik phub, jij phubt, hij phubt, zij phubben… We doen het allemaal, maar wat is dat phubben nu eigenlijk? De officiële definitie van dit relatief nieuwe werkwoord isthe act of snubbing someone in a social setting by looking at your phone instead of paying attention. Ofwel: iemand negeren in een sociale situatie, door op je telefoon te kijken in plaats van op te letten op wat je gesprekspartner zegt of doet.

De term is bedacht door een Australisch reclamebureau om een online woordenboek te promoten. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar de gedachte erachter is als volgt: met de komst van smartphones is ons sociale gedrag veranderd en niet altijd ten goede. Met regelmaat negeren we elkaar in een gesprek, omdat we onze telefoon voorrang geven boven intermenselijk contact. Problematisch, maar hoe kunnen we dat nu bespreken, als er geen woord voor is?
Taal verandert met de jaren, dus je moet je woordenboek blijven updaten.

Stop phubbing!

Met een breed team van lexicografen, schrijvers en dichters werd daarom het woord bedacht, waarna een ‘Stop Phubbing’-campagne werd gestart. Op de Facebookpagina staan vooral grappige foto’s die met het fenomeen te maken hebben.

Op de website – die overigens in de mobiele versie de boodschap ‘Get off your mobile – and view this site on your desktop‘ – kun je stemmen of je voor of tegenhet fenomeen bent. Daarnaast worden er allerlei feiten gepresenteerd, die volgens Wikipedia uit onderzoek naar voren zijn gekomen.

Waar of niet waar?

Hoewel de statements interessant zijn en er in de meeste wel een kern van waarheid zal zitten, is met name het volgende ‘feit’ opvallend:

92% van de mensen die regelmatig phubben, komen uiteindelijk in de politiek terecht

Het zou natuurlijk kunnen, maar zo op het eerste gezicht lijkt me dit toch wel discutabel.

Andere feiten die eerder waar zullen zijn:

  • een gemiddeld restaurant ziet 36 gevallen van phubbing per dinersessie
  • 87% van de tieners communiceert liever via tekst dan face-to-face
  • in New York City, Los Angeles, Londen, Parijs en Hong Kong wordt het meest gephubbt.

Actie ondernemen tegen phubbing

Via de website kun je acties ondernemen om phubbing tegen te gaan. Bijvoorbeeld door iemand waarvan je weet dat hij/zij zich vaak schuldig maakt aan dit asociale gedrag, een e-mail te sturen. Voor restauranthouders zijn er posters te downloaden en er is zelfs een kaartje beschikbaar om mensen op je bruiloft te waarschuwen niet te phubben.

Helpt dat alles niet, dan is er als ultieme redmiddel de ‘Wall of Shame’. Daar kun je een actiefoto uploaden van degene die jou negeert. Er staan inmiddels aardig wat kiekjes van mensen die vastgelijmd zitten aan hun smartphone, maar ook veel selfies. En dat zegt wellicht nog wel meer…

Phubbing, moeten we er maar aan wennen?

Zal phubbing in de loop der tijd minder zal voorkomen? Als de nieuwigheid van onze smartphones en social media is afgesleten? Realiseren we ons op een gegeven moment dat die telefoon vaak niets nieuws brengt?

Of is het iets waar we maar aan moeten wennen. Omdat je zo makkelijk dingen kunt opzoeken op internet ‘as we speak’? Omdat het geweldige toetje van vanavond nu eenmaal op Facebook en Instagram moet, om iedereen jaloers te maken? Of omdat er nu eenmaal saaie conversaties blijven bestaan, waar we ons aan willen onttrekken?

Lang leve Van Dale

Wat het ook gaat worden, als we nog even teruggaan naar de oorsprong van het woord, promotie voor een online, jaarlijks bijgewerkt woordenboek, dan zou deze campagne in Nederland overbodig zijn. Wij hebben tenslotte de Van Dale, die online al jaarlijks bijgewerkt wordt met nieuwe woorden. Tussen de nieuwe woorden van 2013 is phubbing nog niet te vinden, maar als we er stug mee doorgaan, volgend jaar misschien wel.

 

Met dank aan Talitha Forrer – UrbanChicks voor de inspiratie.

0 Shares:
1 comment
  1. Een nieuw woord voor mij. Weer wat geleerd, dank je.
    En ik heb zojuist een bezoekje gebracht aan de website 'Stop phubbing'. Via mijn laptop, want dat kan niet via je mobiel. De mobiele versie is overigens erg origineel en krachtig, mooi geval van: Practice what you preach.

Comments are closed.

Dit artikel is 15.268 keer gelezen