In de nabije toekomst staan alle voorwerpen met elkaar in verbinding via internet. Alles gaat met elkaar communiceren en zo ontstaat een netwerksamenleving.

De Wondere Wereld van The Jetsons

Vroeger… heel vroeger toen je nog naar de televisie moest lopen om één van de acht zenders te kiezen, keek ik graag naar Tros Wondere Wereld met Chriet Titulaer waarin hij de nieuwste technologische ontwikkelingen liet zien. Eén aflevering van Wondere Wereld maakte diepe indruk op mij. Het ging over het Huis van de Toekomst in het Evoluon in Eindhoven. Alle apparaten in dat huis waren met elkaar verbonden en op afstand te besturen. Ik keek er ademloos en vol verwondering naar. Een paar jaar later zag ik The Jetsons, een tekenfilmserie over een gezin in de verre toekomst. En ook alle apparaten in hun huis waren met elkaar verbonden en werden bestuurd door een huiscomputer. Mijn fantasie sloeg gelijk weer op hol.

De toekomst is er al!

Vandaag de dag lopen wij rond met smartphones en gaan wij hardlopen met allerlei fitness apps om onze vorderingen bij te houden. Wanneer we autorijden laat onze TomTom ons een andere route nemen als op de oorspronkelijke route een file staat. Wij kunnen op afstand de verwarming thuis alvast aanzetten zodat het lekker warm is wanneer we thuis komen. En de autoruiten zijn al ontdooid wanneer je ‘s ochtends je bed uit komt om naar je werk te gaan.

Toekomstgoeroes zoals Gartner, een Amerikaans  onderzoeksbureau, zeggen dat The Internet of Things (of zoals Chriet Titulaer zou zeggen: Het Internet der Dingen) heel belangrijk wordt in de nabije toekomst. En gezien wat er nu al mogelijk is, lijkt dit eigenlijk een beetje op het intrappen van een open deur. Het inmiddels bijna ‘klassieke’ voorbeeld is dat je wekker een kwartier eerder afgaat als er een file staat op de weg en dat het koffieapparaat daarom ook wat eerder koffie begint te zetten. De badkamer is nooit zo akelig koud meer en je hoeft niet meer mis te grijpen naar jouw favoriete smaak yoghurt in de koelkast, want de koelkast doet je boodschappen. Alles wat je doet en wanneer je dat doet, is bekend.

In een artikel las ik over de gelaagdheid van the internet of things. De eerste laag zijn de touch points; de sensoren die alles opmerken. Die sensoren zitten straks ook in je kleding en in je bril. En ‘straks’ is eigenlijk nu al. De tweede laag is de aggregatielaag; de laag die alle sensoren in je kleding, huis, auto en misschien later ook in je lichaam, met elkaar in verbinding brengt. En de derde laag is de kennislaag. In het artikel staat het mooie voorbeeld over de verlichting in je huis die een stuk feller mag zijn bij een kinderfeestje dan bij een romantisch avondje.

Weerstand bieden heeft geen zin!

En zo ontstaat een samenleving waarin alle data is gekoppeld. En de hoeveelheid data is haast niet voor te stellen. Daar gaan wij de vruchten van plukken! We zullen bijvoorbeeld veel minder in de file staan. Blessures door teveel trainen zullen niet meer voorkomen want je krijgt tijdig een signaal om te stoppen. Maar die vruchten kunnen ook best zuur blijken te zijn. In mijn vorige artikel noemde ik al dat alle data van alle fitness gadgets voor commerciële partijen als ziektekostenverzekeraars erg waardevol zijn. Marketingafdelingen zullen smullen van alle profielen die ze kunnen maken om hun energie daar heel gericht op los te laten. Weerstand bieden heeft geen zin.

Is het toekomstbeeld dan echt zo donker? Mwah… dat zal wel meevallen. En dan vooral in de zin dat we er last van hebben of er ons aan storen. De voordelen zullen ons vooral plezieren en vermaken. Kijk bijvoorbeeld maar naar welke privacy rechten we steeds makkelijker weggeven aan allerlei gratis apps en op Facebook. En denk ook eens aan alle voordelen van een warme badkamer in de ochtend!

“We are Borg. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.”…..Morgen toch maar iets onvoorspelbaars doen.

0 Shares:
5 comments
 1. Zolang ik het zelf maar mag instellen, vind ik het prima. Niet de wekker eerder bij file (Wat te kort slapen is slecht voor je), maar gewoon een uurtje later, of pas als iedereen weer is opgehoepeld voor de Coentunnel. :-)

 2. Hoi Dmace, Leuk dat je reageert!

  Ik denk dat in het begin we dit soort zaken nog wel kunnen instellen -net zoals privacy een paar jaar geleden- maar ik ben eerlijk gezegd bang dat dit als een lawine over ons heen gaat komen.

  En ja: helemaal met je eens, liever een uurtje later. Denk gelijk aan iets dat er automatisch een nieuwe afspraak gemaakt wordt bij file zodat je nog een uurtje langer kan blijven liggen ;-)

 3. Als iedereen een kwartier eerder (of een uur later) bij de file is helpt dat nog niet zoveel.
  Daar mogen ze nog wel iets beters voor bedenken.

 4. Hi Fokko,

  Klopt, dan ontstaat de file dus op een ander moment. De kracht van deze data is denk ik dat apparaten uiteindelijk met elkaar gaan communiceren en dat kan nu al. Ik denk bijvoorbeeld aan het sorteercentrum van UPS: http://videos.howstuffworks.com/science-channel/3…. Wat daar nog in het klein en in een gecontroleerde omgeving gebeurd, zal in de (nabije?) toekomst denk ik ook in het dagelijks leven ontstaan. Denk hierbij al aan de diverse plannen voor zelfsturende auto's.

  1. Wanneer het zo ver is, is dat inderdaad een grote vooruitgang. Zelfsturende auto's zullen veel problemen oplossen.
   Het zal ook wel weer nieuwe problemen met zich meebrengen, maar zelfbesturende auto's lijkt me een flinke verbetering.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.666 keer gelezen