Lifehacken is niet de sleutel tot een meer ontspannen leven. In werkelijkheid zet het vooral aan tot meer en harder werken. Resoluut stoppen met bepaalde gewoonten werkt een stuk beter.

Jorn Barger

De term lifehacken is in 1994 bedacht door blogger Jorn Barger en betekent het inzetten van slimme trucs om je productiviteit te verhogen. Deze hacking skills kun je toepassen op elk aspect van je leven: van het koken van een ei tot het managen van een project op je werk. Zowel in Nederland als in andere landen zijn er talloze websites waar mensen lifehacks met elkaar delen.

Controle

In eerste instantie lijkt lifehacking een uitkomst. Waarom zou je immers niet streven naar een zo efficiënt mogelijk leven? Probleem is dat veel van de trucs er niet toe leiden dat je meer controle krijgt over je eigen leven. De tools en technieken die worden gedeeld, zijn erg geschikt om hoge werkdruk en een stortvloed aan informatie te stroomlijnen. De oorzaken van de werkdruk en de grote hoeveelheid informatie blijven hierdoor buiten beschouwing.

Voldoening

We lijken allemaal gebukt te gaan onder het gevoel zo veel mogelijk informatie te willen verzamelen, omdat we anders misschien iets missen. Er zijn diverse lifehacks die tools aanraden (RSS feeds bijvooebeeld) om alle beschikbare informatie te kanaliseren. Als we die toepassen, is er inderdaad tijdwinst te boeken. Maar in plaats van het inzetten van symptoombestrijding zouden we ook kritisch naar de oorzaak  van het probleem kunnen kijken. Is die informatie wel zo belangrijk als we onszelf wijsmaken? Het antwoord daarop biedt uiteindelijk meer voldoening en tevredenheid op de lange termijn.

Vier uur

Het lijfboek van de lifehacker is Een werkweek van 4 uur van de Amerikaanse schrijver Timothy Ferris. Hij beschrijft hierin hoe hij zijn werkweek met slimme trucs heeft weten te reduceren tot vier uur. Dit stelde hem in staat zich uitsluitend te richten op de dingen die hij leuk vond: Het leren van een nieuwe taal, of het vestigen van wereldrecords.

SONY DSC

Omzeilen

De impliciete boodschap van het boek is dat je dingen die niet leuk zijn, moet omzeilen. Ferris doet dit door saaie repetitieve klussen uit te besteden aan Indiase werkers die hij via een website inhuurt. Uiteindelijk is er helaas altijd iemand die de klussen wel moet doen. In het geval van Ferris zijn dat anonieme werknemers die ver weg zijn.

Gelukkiger

Persoonlijk denk ik dat juist het doen van een klus van begin tot eind (ook de saaie aspecten ervan) in het leven je gelukkiger maakt, dan het krampachtig ontduiken ervan. Het brengt je discipline bij die je ongeacht je functie altijd van pas zal komen. Omdat veel van ons niet in de positie van Ferris verkeren, zit het leven vol met taken die misschien niet leuk zijn. Dus kun je er maar beter aan wennen.

Proppen

Veel lifehacks zijn erop gericht om drie levens in een enkel leven te proppen. Zo blijken er manieren te zijn om met minder slaap meer uitgerust te zijn. Ik heb ook een hack gevonden om je brein dusdanig te trainen dat het veel meer aankan. Ik vraag me ook af of je hier veel gelukkiger van wordt.  De vrijgemaakte tijd dient namelijk uitsluitend om nog productiever te worden. Een eindeloze cirkel die dodelijk vermoeiend is.

Zelfoptimalisatie

Ik krijg bij de voorbeelden van zelfoptimalisatie ook een beetje het gevoel in de film Limitless te zijn beland. De hoofdpersoon van deze film slikt een pil die hem in staat stelt onzettende hoeveelheden kennis en informatie te absorberen. Wat hem erg succesvol maakt. Zo’n pil is natuurlijk de ultieme lifehack: word een supermens!

Bewustzijn

De sleutel tot een werkelijk rijk leven ligt veel meer in het bewustzijn dat je niet alles hoeft te weten. Dat je ook niet alles hoeft te volgen. En dat zalig lanterfanten best oké is. Leren nee zeggen en scherpe keuzes maken zijn lifehacks waar je volgens mij het meeste aan hebt en die een leven lang mee gaan.

 

 

 

 

 

0 Shares:
1 comment
  1. Hear hear…helemaal met je eens Peter. Als hoofdredacteur en oprichter van Lifehacking.nl zit ik vaak in deze discussie. Gaat het nu om meer doen in minder tijd? Of is het iets anders? Mijn insteek is dat Lifehacking gaat om slim werken en moeiteloos leven. Natuurlijk is het fijn om snel wat artikelen te lezen met een dienst als Pocket. En ja, het is handig om niet mee na te hoeven denken over je winter- en zomergarderobe omdat je er een slimme hack voor hebt. Maar tegelijk gaat Lifehacking er bij mij om dat je verantwoorde keuzes maakt om iets _niet_ te doen. Als je naar de basis van Getting Things Done kijkt, de systematiek van David Allen, daar ligt aan ten grondslag dat je bewuste keuzes maakt om iets niet te doen. Als je besluit om vandaag op de bank te gaan zitten en een Netflix serie-binge-watchathon houdt, prima! Zolang het maar niet in de knel komt met afspraken die je hebt gemaakt met jezelf en anderen om bepaalde acties en projecten voorwaarts te brengen naar een succesvol einde.
    Dat is Lifehacking in mijn optiek. Niet alleen de 10 manieren om je brein te versnellen of een zak chips te openen.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.686 keer gelezen