De verschuiving van traditionele televisie naar online, awesome content, de idiote groei van YouTube en het produceren van een Google Hangout. Een paar van de onderwerpen die langskwamen tijdens #engage. Woensdag 27 november 2013 waren de relaties van Feller Media bij elkaar om te luisteren naar sprekers Jelle-Jan Bruinsma (YouTube), Marck Feller, Mie Dries en Rik de Fluiter.

IMG_0641

Rode draad van #engage

De focus verschuift van televisie naar online video. Mensen willen zelf beslissen wanneer ze wat kijken. En adverteerders willen mensen bereiken en kunnen meten. Daarbij: online video content creëren is niet duur. Tenminste als je het vergelijkt met het produceren, en distribueren, van een 30 seconden spot op televisie. En het grote voordeel is dat je veel meer weet: wie je bereikt, hoe lang en hoe vaak ze kijken, wat ze delen en waar ze jouw content delen. Voor bedrijven liggen er grote kansen op YouTube.

De kracht van branded content

De eerste spreker was Marck Feller, oprichter van Feller media. Marck Feller is van oorsprong een televisiemaker. Hij stond 20 jaar geleden aan de wieg van gesponsorde televisie. Kinderen die meededen aan de Mega Blubber Power Race (Telekids) aten eerst een boterham met Calvé pindakaas. Product placement, wie is er niet groot mee geworden? En tegenwoordig is het branded content. Waar product placement vervangen werd door gesponsorde televisie om het verhaal van een merk te vertellen, verschuift nu de focus meer en meer van televisie naar online. Online content produceren en distribueren is ten slotte een stuk goedkoper.

IMG_0623

Randvoorwaarden voor goede content

Hoe maak je goede video als je aandacht wilt voor je bedrijf, merk of product? Bedenk goed wat je doel is en zorg dat je content interessant is doordat het creatief, edgy, prikkelend of uitdagend is. Bedenk wie je kijker is en hoe je die kijker boeit. Wat ik een interessante stelling vond is de volgende: need to see versus nice to see. Als je online video ‘nice to see’ is (en dus geen must) zorg dan dat de inhoud interessant is of in elk geval boeiend gebracht.

Welk format kies je voor je online video

Een mooie quote: “Op talking heads zit niemand te wachten”. Kies dus een ander format voor je online video. Voor de hand liggen de animatie, het interview, de monoloog of vox pops (mensen op straat aan het woord laten). BN’ers doen het altijd goed. Bovenal, zorg dat je content awesome is. Te gekke content scoort het best. Wat een video te gek maakt kan van alles zijn. De manier van filmen bijvoorbeeld of de persoon in de video. In elk geval is de kat op het skateboard niet meer awesome. Kwaliteit maakt het verschil. Dus niet zelf filmen met je mobiel maar een goede cameraman en regisseur inhuren.

Pak het professioneel aan

Marck Feller illustreert zijn verhaal met de case TEDx Amsterdam. Voor dit event hebben ze video op verschillende manieren ingezet. Mensen konden TEDx live volgen via de stream op Google Hangout on Air. Dit zorgt voor social buzz. Pak het maken van een stream wel professioneel aan. Dus niet met één camera of je iPhone. Het beeldmateriaal kun je gebruiken voor de creatie van bijvoorbeeld de registratie van je event. Een goed registratie kan vervolgens meteen ook als trailer voor je volgende event dienen. Mits goed gemaakt natuurlijk. Marck Feller is duidelijk fan van kwaliteit. En ik ook dus ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Daarom nog deze quote: “Je laat ook geen teksten schrijven door de boekhouder”.

Het verhaal van YouTube

youtube

Jelle -Jan Bruinsma, Head of Content Partnerships bij YouTube, vertelt in razend tempo over de nog snellere groei van YouTube. Hoe groot YouTube is realiseerde hij zich tijdens de conferentie Vidcon in LA: 2.000 tot 3.000 professionals (de contentmakers van YouTube), 11.000 kaarten verkocht voor het evenement en voor de deur nog eens duizenden gillende fans. Waarvoor? Voor de sterren van YouTube: de jonge mensen die bijvoorbeeld make-up demonstreren en daar een heel dikke boterham mee verdienen. En zelfs in staat zijn om met een productdemonstratie Bol.com plat te leggen.

Online video versus televisie

Net als Marck Feller onderstreept Jelle-Jan Bruinsma de kracht van online video ten opzichte van televisie. Neem bijvoorbeeld Maaike Ouboter. De aflevering van De beste singer-songwriter van Nederland werd 350.000 keer bekeken. Op YouTube had het fragment van Maaike Ouboter 25 miljoen views. Niet vreemd dus dat traditionele media instappen in YouTube. Zo heeft RTL maar liefst drie grote overnames gedaan om tot de grootste netwerken te behoren. Niet zo gek als je bedenkt dat online video een flinke bak met data oplevert.

Samen bereik je meer

Wat kun je als bedrijf hiermee? Stel, jij bent een merk met een YouTube kanaal. Wat weerhoudt je om een ander merk te vinden dat jouw publiek wil bereiken. Dan kun je de kosten van distributie en het aanjagen samen betalen. Jelle-Jan noemt dit de democratisering van de distributie. Een andere manier om je publiek te bereiken, is door live streams van events te sponsoren. Door samen te werken verlaag je de kosten en je bereikt meer mensen dan in je eentje.

Hero content versus hygiëne content

Wat is goede content voor YouTube? Veel content is wat Jelle-Jan Bruinsma ‘hygiëne content’ noemt. Je doelgroep zoekt naar informatie en een bedrijf heeft daar wat over te zeggen. Denk aan instructies, informatie en goed advies. Daarnaast is er ‘hero content’ die emotie oproept. Content die iets in de kijker triggert zodat die het graag wil delen. Als voorbeeld noemt hij de commercial van Volvo met Van Damme. Meer dan 52 miljoen keer bekeken! 52 miljoen keer! Bedenk dat het hier gaat om reclame voor een truck.

De case van Samsung #starttheconversation

Starcom kon door verplichtingen last minute niet komen. Daarom presenteerden Mie Dries en Rik de Fluiter (beide Feller Media) de derde case. Zij  vertelden over de case van Samsung waarvoor Feller Media online video gemaakt heeft. Het doel van de campagne was de doelgroep te betrekken bij de introductie van de Samsung Galaxy s4 Mini. En dan niet in gesprek gaan met de doelgroep, maar de doelgroep met elkáár in gesprek te laten gaan om zo waarde te creëren voor het publiek. Online video was het uitgangspunt van de campagne die zich helemaal op social media afspeelde. “Het kan dus wel”, Tweette een aanwezige.

Capture

Google Hangout vanuit een glazen box

Om de dialoog met de doelgroep op gang te brengen werden Google Hangouts georganiseerd op events waar de doelgroep was. Ook weer een mooi voorbeeld van bedrijven of merken die de samenwerking opzoeken. De hangouts werden gebroadcast vanuit een glazen box op het event om de kijker het gevoel van ‘erbij zijn’ te geven. Blijkbaar een goed idee, want zelfs dranghekken waren nodig om mensen weg te houden van de glazen box. Bijvoorbeeld op het Amsterdam Dance Event waar mensen konden Google ‘hangouten’ met DJ’s Sunnery James en Ryan Marciano.

Hoe produceer je een goede hangout?

Het voordeel van Google Hangout: makkelijk in gebruik, goed voor een groepsgesprek, je kunt het live streamen én opnemen. Een succesvolle hangout komt heel natuurlijk over maar is tot in de puntjes voorbereid. Selecteer wie mogen ‘hangouten’. Zo creëer je niet alleen schaarste, maar weet je ook van tevoren wie welke vragen stelt. Vervolgens ga je oefenen en zelfs scripten. Dit betekent niet dat alles vastligt, maar zo weet je in elk geval zeker dat je niet tien keer dezelfde vraag of opmerking krijgt. Het gaat zelfs zo ver dat ze van tevoren samen met de deelnemers kijken hoe het beeld overkomt; lampje naar links, webcam op een andere plek et cetera.

Hangouten met Marco Borsato

Met het onderwerp Google Hangout ben ik weer terug bij het eerste voorbeeld van de eerste spreker. Marck Feller liet een video zien van de ‘digital signing hangout’ met Marco Borsato. Logisch dat dit een populaire hangout was (Marco Borsato weet je wel), maar ook deze Google Hangout was succesvol omdat niets aan het toeval was overgelaten. Voor mij was dit wel een eye-opener. Het ligt voor de hand, maar toch zie ik om mij heen dat het inzetten van Google Hangout nog in de experimenteerfase is. Hierdoor worden de mogelijkheden van Google Hangout niet volledig benut. Interessante case dus!

Ik vond het een inspirerende middag met interessante verhalen van de sprekers. En de gesprekken naderhand met Jelle-Jan Bruinsma en Marck Feller maakten de middag voor mij af. Voor zover het nog niet duidelijk was: online video is niet meer de toekomst, het is ook nu!

Foto’s: Ed Servodidio – Frontline (behalve de foto van Jelle-Jan Bruinsma, die komt uit mijn iPhone)

0 Shares:
Dit artikel is 9.957 keer gelezen