Nog even snel een luchtje scoren. De tegoedbon geef ik vanavond. En het bosje bloemen neem ik onderweg mee van het tankstation. Ik kom er toch langs. Als dit jouw wijze van het perfecte cadeau uitzoeken is, dan is je iets niet duidelijk: de betekenis van ‘perfect’, de bedoeling van een cadeau en of  je de ontvanger überhaupt waardeert. 

slechts 2 criteria voldoen aan het perfecte cadeautje
slechts 2 criteria voldoen aan het perfecte cadeautje

Cadeautjes

De feestdagen komen eraan en het wordt tijd dat je over passende cadeautjes gaat nadenken. Ik weet het, je hebt nu geen tijd. Maar ik voorspel je dat je straks veel minder tijd zult hebben. Sinterklaas arriveert op 17 november in Nederland. Hoe precies is nog niet duidelijk. Dat wordt nog bekeken in Amsterdam. Maar hij komt zeker. Het is tevens de aftrap voor het feestseizoen. En dat gaat gepaard met cadeautjes.

Hints

Wij zijn het er allemaal over eens dat geven leuker is dan krijgen. Maar dan moet je jezelf als gever ook een reden geven om het leuk te vinden. En het begint door na te denken over welk cadeautje het beste bij wie past. Verdiep je in de persoon. Haal de gesprekken en ontmoetingen van het afgelopen jaar voor de geest. Wat heeft hij ook alweer gezegd? Waar wees zij mij en passant op? Waar zijn wij de afgelopen maanden verdacht vaak geweest? De antwoorden hierop zijn goede hints.

Wenslijstje

Zelf sla ik heel het jaar door aantekeningen op in mijn iPhone. Zodra ik iets attentiegerelateerd oppik, tik ik het in bij de desbetreffende persoon. Zo heb ik altijd een up-to-date wenslijstje bij de hand van elke dierbare. Ik raad  je deze gewoonte aan. Scheelt je heel veel denk- en zoektijd. Je kan de hints natuurlijk ook in een mooie Moleskine noteren. Is op zichzelf al een mooi cadeautje. De mijne heb ik ook cadeau gekregen. Daar schrijf ik mijn persoonlijke gedachten in op, gedachten die te mooi zijn om digitaal op te slaan. En als je het mij vraagt, past daar het best een MontBlanc bij.

Bruikbaar

Let wel, niet alles wat je te binnen schiet als cadeautje is bruikbaar. Ook de duidelijke hints die je opvangt, zijn dat niet altijd. Dat ik je ongevraagd meedeel dat ik scheermesjes nodig heb, betekent niet dat ze een ideaal cadeau zijn. Net zoals pantoffels dat niet zijn of een fles drank. Nee, het ideale cadeau voldoet aan 2 criteria. Wanneer je deze combineert, garandeer ik je dat het aangenaam verraste gezicht van de ontvanger jouw beloning is.

2 criteria

De eerste voorwaarde waaraan het perfecte cadeautje moet voldoen is dat de ontvanger het niet nodig heeft. Dit zorgt al voor veel schrapwerk in jouw zorgvuldig opgemaakte lijst. Het wordt nu duidelijk waarom een doosje scheermesjes geen goed cadeau is. Hetzelfde geldt voor drank. Maar een prachtige MontBlanc daarentegen is perfect. Om te schrijven is zoiets moois niet nodig. Een bic voldoet net zo goed, of een potlood. Maar het is een prachtig cadeau om te krijgen.
De tweede voorwaarde voor die gelukkige glimlach op het gezicht van de ontvanger is dat deze het nooit voor zichzelf zou kopen. Ik zie mijzelf wel scheermesjes kopen. En pantoffels. Of een fles drank. Dit zouden dus nooit perfecte cadeaus voor mij zijn. Maar een MontBlanc? Nee, die koop ik niet voor mijzelf.

Helper

Aangezien ik graag mensen help gelukkige gevers te zijn, hou ik ook mijn eigen wenslijstje bij. Als ik merk dat ik veel praat over een voorwerp. Als ik mezelf betrap op veel belangstelling tonen voor bepaalde hebbedingetjes. Of als ik zwijmel over onnodige en dure luxeartikelen, noteer ik dat meteen. Wanneer iemand mij vraagt wat ik graag zou willen hebben voor mijn verjaardag, Kerst of Sinterklaas, mail ik vanuit mijn iPhone geroutineerd met één sweep mijn wenslijstje. Een MontBlanc staat al vele jaren helemaal bovenaan. Ik vraag mij af wanneer ik het kan verwijderen.

Wanneer begin jij na te denken over cadeautjes? Lukt het jou elke keer het perfecte cadeautje voor iedereen te vinden?

0 Shares:
Dit artikel is 6.023 keer gelezen