Dit moet voor jou vast herkenbaar zijn wanneer je achter je computer gaat zitten. Als allereerste neem je de e-mail door. Maar tussen de stroom berichten door, vind je het ook prima het laatste nieuws op Nu.nl te checken. En de trending topics op Twitter. En de vakantiefoto’s van je beste vriend op Facebook. Door dat snelle switchen tussen browserschermen, word je soms dizzy. En op de lange termijn kun je zelfs vergeetachtig worden!

De constante online informatiestroom kan voor een mentale overload zorgen, zeggen wetenschappers van het Royal Institute of Technology in Stockholm. Ook je kortetermijngeheugen kan er onder gaan lijden. Bestaand onderzoek heeft al uitgewezen dat je kortetermijngeheugen, a.k.a. werkgeheugen, maximaal vier verschillende prikkels tegelijk aankan. Prop je er meer in, dan neemt de kwaliteit en effectiviteit van je denken af.

“Het werkgeheugen stelt ons in staat informatie te filteren en te vinden wat we zoeken in de communicatie”, zegt wetenschapper Erik Fransen, die meewerkte aan deze studie. “Het stelt ons in staat online te werken en op te slaan wat we daar vinden, maar het is een beperkte bron.”

De Facebookwirwar

labyrinthZuinig omgaan met je werkgeheugen is in de praktijk toch iets lastiger. De meest eenvoudige web lay-outs gaan al ver over het vier prikkel-principe heen. YouTube en Facebook stoppen zoveel mogelijk informatie in hun schermen. Het sorteren van de woorden-, foto,- en videobrij wordt behoorlijk moeilijk.

“Als je op Facebook zit, maak je het moeilijker de dingen die al in je hersenen zitten, te behouden”, legt Fransen uit. “Sterker nog, wanneer je zintuiglijke informatie probeert te verwerken zoals spraak of film, dan heb je gedeeltelijk hetzelfde systeem (werkheugen, dus) nodig. Je verkleint zo de capaciteit. En als je te veel dingen wil opslaan, word je minder goed in het verwerken van informatie.”

Werk niet te hard

Onze hersenen zijn ontworpen voor afwisselende periodes van rust en actie. Wetenschappers geloven dat rust nodig is om communicatie tussen het korte- en langetermijngeheugen te bevorderen. Kortom: technische middelen zijn super om mee te werken, maar je hersenen zitten een keer “vol”.  Las regelmatig rustpauzes in, tussen het werken door. Anders kan je brein niet optimaal functioneren.

Ik heb onder het tikken van deze blogpost drie keer op Facebook gekeken, mijn administratie gedaan en de nieuwssites afgestruind. Hoe vaak heb jij tijdens het lezen van dit stuk iets anders gedaan?

 

0 Shares:
1 comment
  1. Het is een wonder, maar ik heb het in één keer uitgelezen (toegegeven: de mobiel en tablet waren buiten handbereik).

Comments are closed.

Dit artikel is 3.674 keer gelezen