Al tientallen jaren kijken we in Nederland televisie via de kabel. Daarmee is kabeltelevisie net zo vertrouwd als het water dat uit de kraan komt. Maar er zijn ontwikkelingen waardoor je kan overwegen de kabel eruit te doen.

Nederlanders kijken gemiddeld ruim 3 uur televisie per dag. En dat is best lang wanneer je bedenkt dat er maar 24 van die uren in een dag zitten. Daarnaast moet je ook nog wat tijd vrijmaken voor werk, studie, gezin, huishouden, hobby’s, sportschool en oh ja… we moeten ook af en toe slapen. We besteden dus ruim 12,5% van een dag aan televisiekijken en vinden televisiekijken kennelijk erg belangrijk. Traditioneel kijken wij in Nederland nog het meest via de vertrouwde kabelaansluiting. Maar waarom nog? Hoeveel mensen stappen over naar een andere zorgverzekering? En naar een andere energieleverancier? Erg weinig. Hebben wij in Nederland last van keuzeangst? En dat terwijl je veel geld zou kunnen besparen. Dus waarom zeggen we de kabeltelevisie niet op?

Waarom zou je?

Elke maand betaal je tussen de 17 en 18 euro voor een standaard televisieabonnement. En daar bovenop hebben veel mensen nog aanvullende pakketten afgesloten die al snel  tussen de 7,50 en de 10 euro kosten.  Bij elkaar betaal je dan tussen de 25 en de 30 euro per maand aan kabeltelevisie. En dan kan je nog geen Fox Sports, Sport1, Film1 of HBO kijken. Voor die extra zenders betaal je al snel 25 euro per maand extra. Maar waar kijken we dan met z’n allen naar? Nou naar programma’s als Boer zoekt Vrouw, Goede Tijden Slechte Tijden, Studio Sport, Pauw en Witteman en natuurlijk naar het acht uur journaal. Uhm, wacht even, deze programma’s zijn allemaal te zien via uitzending gemist!

De trend : streaming

De laatste jaren is er een trend waar te nemen. Series op een tijdstip kijken waarop de zender dat zo bepaald heeft, doen we steeds minder. Liever kopen we de dvd-box en kijken alle afleveringen achter elkaar, zonder reclame en nog belangrijker, wanneer het ons het beste uitkomt. De ontwikkelingen gaan ook steeds sneller. Het bezit van muziek en films is steeds minder belangrijk en kijken en luisteren via streaming neemt toe. Inmiddels heeft  zo’n 16 procent (in 2012: 10,8%) van de televisies een internetaansluiting en dat aantal blijft groeien. Je kan ‘gewoon’ televisie kijken op je televisietoestel maar dan via het internet of bijvoorbeeld aan het eind van het jaar bij de RTL/Videoland-combinatie. De Amerikaanse kabelaanbieders merken het al jaren aan het dalende aantal abonnees. Nederland zal volgen.

Netflix neemt het voortouw

Groot was het enthousiasme toen Netflix in Nederland haar diensten ging aanbieden. Je kan nu via het internet films en series voor een vast bedrag onbeperkt kijken. Inmiddels is Netflix in de Verenigde Staten goed voor 1/3 van het internetverkeer in de avond en de nacht. In 2011 zei de CEO van Netflix dat hij verwacht dat de kabelaanbieder straks een app is op je televisie.

Tja… en wat nu?

Dus…waarom doe ik het nog niet? De kabel eruit gooien? Zenders als Discovery Channel of 24Kitchen kan je alleen maar kijken via de kabel. En ja, ik kijk vaak en graag naar Discovery Channel, National Geographic en zelfs 24Kitchen. Ik hoef mijn abonnement natuurlijk nog niet op te zeggen, maar de komende periode ga ik zeker eens serieus kijken of ik zonder de kabel kan. Maar eerst ga ik proberen net zo’n lekkere taart te maken als Rudolph van Veen. Ja inderdaad, die kok van 24Kitchen.


Geschreven door