Een goede vraag breekt de week. Althans, daar hoop ik op. Daarom dus elke woensdag een weekbreker. Omdat het weekend nog net té ver weg is en het vorige weekend net iets te lang geleden.

Hoe werkt het? 
Kind, het is supersimpel: wij leggen jou – onze lezers – elke woensdag een vraag of kwestie voor.  Van jou hopen we jouw visie of antwoord te krijgen in de comments/reacties. Je mag zo lang of zo kort als je wilt antwoorden en het mag anoniem of met je Personal Branding Powers helemaal aan. Kortom, vertel ons op jouw manier wat je vindt.

En dan de vraag:

De Amerikaanse overheid bespiedt ons. Niet alleen ons, maar de hele wereld. Sterker nog, toen (met hulp van Snowden) uitlekte dat er een uitgebreid internet-spionage programma van de NSA bestaat, verdedigde Obama zich door te stellen dat alleen “buitenlanders”(niet-Amerikanen) in de smiezen worden gehouden.

De Braziliaanse president pikt dit niet en steekt dat niet onder stoelen of banken. In Duitsland zijn ook ontwikkelingen gaande die het internetverkeer minder bereikbaar maken voor de Amerikanen, om dezelfde redenen. De Nederlandse overheid daarentegen houdt zich nogal op de vlakte (al roept D66 wel om een anti-spionageverdrag met de Yanks). Is dat terecht? Zijn de handelsbelangen met Amerika belangrijker dan onze privacy. En wat kunnen we doen aan de praktijken van een land waar we weinig tot geen democratische invloed op hebben?

 

Heb jij een vraag die je graag aan onze lezers wilt voorleggen? Laat het ons dan weten (let op, de vraag moet algemeen genoeg zijn om voor meerdere mensen interessant te zijn)


Geschreven door