Een veilig gevoel in huis zonder irritatie? Er is nu een brandmelder die dat allemaal mogelijk maakt: Nest Protect. De ideale manier om je huis veiliger te maken met een leuke en handige gadget.

Ik voel me op het gebied van brand graag veilig in mijn eigen huis. Helaas is de grootste irritatie die ik daarbij had altijd de rookmelder geweest. Afgaan op momenten dat het niet nodig is en alleen maar uit te zetten door de batterij eruit te halen. Ook het verwisselen van de batterij is niet altijd een eenvoudige opgave. In mijn zoektocht naar een betere brandmelder kwam ik de Nest Protect tegen. Hoe werkt het dan? Lees verder en je komt er snel genoeg achter. 

Nest Protect: het uiterlijk

Nest-Protect-image-001De meeste rook- en/of brandmelders zien er niet erg modieus uit. Bij de Nest Protect hebben ze meer moeite gedaan om de melder beter te laten aansluiten op de omgeving. De Nest Protect heeft een raatstructuur met in het midden een knop, die wordt gebruikt voor de bediening.  Deze wordt omringd door een notificatielint, dat van kleur verandert afhankelijk van de situatie en melding.

De melder is beschikbaar in wit en zwart, waardoor je hem makkelijker kan camoufleren in de woon-, slaap-, logeer- en/of werkkamer.

Ook de innerlijke Geek wordt bediend

ui_1-2a39a63bDe Nest Protect is ook voor Geeks een leuk apparaat om te hebben. Het is mogelijk om met de Nest Protect te communiceren via een smartphone of tablet. Met behulp van de app – die beschikbaar is voor iOS (5 of later) en Android (2.2 of later) – is het mogelijk om het batterijniveau van de melder(s) in de gaten te houden. Hierdoor hoef je niet meer bang te zijn dat je midden in de nacht wakker wordt gemaakt voor een lege batterij. Naast de duur van de batterij krijg je in de app ook je meldingen (Heads-Up en alarm) te zien en is het mogelijk een ‘Wat te doen bij…’ in te stellen per melding.

De melder wordt aangesloten op je wifi-netwerk. Dit helpt onder andere bij het bepalen van de locatie van de melder in huis, maar zorgt ook voor de bediening met behulp van de app. De locatie wordt gebruikt in de meest interessante functie in mijn ogen, namelijk de ‘Heads-Up’. De Heads-Up functie houdt in dat de melder niet meteen gaat piepen maar geeft eerst – met behulp van de notificatie-ring en een menselijke stem – een waarschuwing. Een voorbeeld van zo’n waarschuwing is ‘Heads-Up: there’s smoke in the kitchen.’

De Nest Protect heeft ook nog een handige functie die het mogelijk maakt om verlichting aan te laten gaan, als je vanuit je bed naar de wc of badkamer loopt in het holst van de nacht. Hierdoor voorkom je andere ongelukken en pijnlijke situaties. Deze functie is met behulp van de app ook uit te zetten.

Geen brand maar toch een melding?

Nou kan het ontstaan van rook in de keuken ook komen door je (gebrek aan) kookkunsten. Om te voorkomen dat de melder begint te piepen kan je op de knop in het midden van de melder drukken of door gebruik te maken van een handgebaar – de ‘Nest Wave’ – die het alarm neutraliseert.

Rook- en koolstofmonoxidemelder in een

De Nest Protect is niet alleen een rookmelder. Met de Nest Protect word je ook beschermd tegen de gevaren van koolstofmonoxidevergiftiging. Koolstofmonoxide is een reukloos gas, dat niet door ons waar te nemen is. De Nest Protect kan dit wel.

Hebbuh?

Persoonlijk vind ik dit de perfecte combinatie van veiligheid in huis en het gebruik van de smartphone. Niet iedereen zal staan de springen om dit type rook-/koolstofmonoxidemelder, maar mijn interesse hebben ze in ieder geval gewekt. Het is nu alleen nog maar mogelijk om een pre-order te plaatsen. Wanneer die ook op andere plekken te verkrijgen is, moet nog bekend gemaakt worden.

De Nest Protect is te verkrijgen in een versie op batterijen en een die op het lichtnet aangesloten kan worden, in de kleuren zwart en wit. Voor een prijs van $129 (op het moment van schrijven omgerekend €95) heb je er al een in huis.

0 Shares:
Dit artikel is 4.735 keer gelezen