Genoeg van allerlei uitnodigingen van vreemden om ‘vrienden’ op Facebook te worden, van massale hoeveelheden irrelevante informatie?
Geen zin meer om te lezen wat je ‘vrienden’ als ontbijt hebben gegeten of welke merken ze liken?

Steeds meer mensen besluiten te stoppen met Facebook. Het volgen van ‘vrienden’  kost teveel tijd, wekt ergernis op of is te verslavend.

Een nieuw fenomeen ziet het daglicht : de Facebook-vakantie. Mensen loggen een paar weken niet meer in op hun homepage of – rigoureuzer – deleten hun account. Zij kiezen ervoor zich niet te laten leiden door de digitale hectiek die de aanwezigheid op Facebook met zich meebrengt en de menselijke maat van hun levensritme verstoort.

Aapjes kijken

We durven er met z’n allen steeds vaker voor te kiezen om te stoppen met  ‘aapjes kijken bij de ander’.  Meer mensen beseffen dat blije foto’s plaatsen en die van anderen bekijken, je niet gelukkiger maakt. We willen weer ècht contact.

De hype rond Facebook is wereldwijd aan het verdwijnen. We worden Facebook-moe en kiezen voor het deactiveren of verwijderen van het account.
Bij deactiveren blijft je account bestaan maar is je tijdlijn niet meer zichtbaar. In dat geval worden alle gegevens bewaard door Facebook. Wanneer je er na een poosje voor kiest om je account weer te activeren, is alles weer zoals het was.

Stoppen met Facebook

Kies je ervoor definitief te stoppen, laat dan je volledige account verwijderen. Je hebt (na 14 dagen) geen toegang meer tot je account en je gegevens worden verwijderd uit de database. Er zijn mensen die denken dat je je account niet kunt verwijderen. Maar het kan wel en het is niet eens zo moeilijk, het is vooral een kwestie van geduld. Want Mark Zuckerberg en zijn Harvard-vrienden laten je niet zomaar gaan.

Kwestie van geduld

Facebook doet zijn uiterste best het verwijderen van accounts te ontmoedigen. Je moet er dus wel iets voor doen.
Even doorbijten: je mag 14 dagen op geen enkel Facebook-mailtje reageren. Klik ook niet op ‘Like’ of ‘Share’ , log niet in bij websites met je Facebookaccount en reageer niet meer op vriendschapsverzoeken. Doe je dat toch dan wordt je account weer geactiveerd.

Tip: plaats als laatste bericht de mededeling dat je gaat stoppen met Facebook.

Facebook bewaart overigens wèl de gegevens die jou kunnen identificeren, zoals je naam, wanneer je een bericht naar iemand hebt gestuurd.

In 3 stappen je account deleten

1. Volg deze link

2. Bevestig dat je je account wilt verwijderen.

facebookaccountverwijderen1

 

3. Nog een keer bevestigen met je wachtwoord en de captcha-code.

facebookaccountverwijderen2

 

Klaar. Niks meer aan doen.

Je krijgt van Facebook nog een mailtje waarin gemeld wordt dat je account is opgenomen op de lijst van de te verwijderen gebruikers. Je account zal binnen 14 dagen worden verwijderd.

Dat wil zeggen: als je niet meer inlogt.

Digitale voetsporen

Dan is je account verwijderd en ga jij niet meer op Facebook. Wat niet wil zeggen dat je niet meer zichtbaar bent op het platform. Facebook verwijdert dan wel je account inclusief berichten en likes definitief, maar ze blijven opduiken via anderen, wanneer ze gedeeld zijn. Dat is nou eenmaal de consequentie van het contract dat je ooit was aangegaan met Mark. Dus verbaas je niet als er nog berichten van je opduiken op het internet.

Nog een paar tips:

 • Als je ooit inlogde met Facebook bij bepaalde websites, vergeet dan niet om die koppelingen te verwijderen.
 • Gebruikte je Facebook apps op tablet of smartphone? Verwijderen.
 • Verwijder de plugins in je browser(s).

Leven na Facebook

Is er leven na Facebook? Jazeker, een enerverender leven zelfs! Want je krijgt er tijd bij. Tijd om andere dingen te doen. Tijd om af te spreken, om een boek te lezen, te werken aan je fysieke gezondheid (of wat je dan ook maar leuk vindt).

Het zal voor sommigen zwaar vallen. Het voelt als stoppen met snacken of stoppen met roken. Het is een kwestie van het zwakke ik-je sterker maken wanneer je voelt dat de junk in jou weer de kop opsteekt. Onderdruk de dwangmatigheid en kom in contact – in real life, met je echte vrienden.

likestempelEn als je het gewoon leuk vind om iets te ‘liken’ dan kun je altijd nog de Like-stempel  aanschaffen.

Die is er trouwens ook in de Dislike versie.

 

0 Shares:
11 comments
 1. Wat een gaaf artikel. Ik ben het er helemaal mee eens! En ik heb niet eens Facebook! Waarom niet? Om precies die redenen die je noemt om ermee te stoppen. Ik denk dat Facebook erg overdreven wordt als zijnde nuttig. Daarnaast vind ik het design rommelig en onhandig (ik heb namelijk wel goed gekeken hoe Facebook werkt). In een artikel op mijn weblog schreef ik onlangs een soortgelijk artikel over Linkedin. Ik zet mijn website bij deze reactie. Als je mijn artikel wil lezen kun je hem vinden onder de titel: LinkedIn wordt Uit.

  1. Dank voor je leuke reactie, Willem. Ik ga jouw artikel opsnorren en dan hoor je nog van me.

 2. Zelf heb ik façadeboek anderhalf jaar terug geaborteerd. Gelukkig heb ik nooit mijn werkelijke naam bij hen opgegeven en een mailadres dat ik niet meer gebruik. Destijds vond ik het vrij lastig, het leek wel of ik bij een secte probeerde weg te komen. Om nog wat zekerheden in te bouwen heb ik de 3 hoofddomeinen van facebook in de ban gedaan. Op een aantal sites zie ik derhalve die domme duimpjes niet meer. Als ik per ongeluk op een facebooklink klik dan zie ik een witte pagina en daar blijft het bij.

  Facebook is een van de weinigen waar ik moeite mee heb. De andere is Gravatar van WordPress, ook zo'n stalksysteem. Mijn gravatar is dus ook de nek omgedraaid. Gravatars laat ik niet meer zien op mijn blog. Het positieve is dat je wordpress.com prima zonder hun gravatargedoe kan gebruiken.

 3. Ook zeker mee eens, maar ik maak me meer zorgen om de commercie en de verwevenheid met de Amerikaanse regering. Ik ben overgestapt naar friendweb.nl – zeker zo leuk als Facebook maar dan zonder de reclame en uitnodigingen voor spelletjes en verjaardagen. Top!

  Groeten van Martin Beek.

 4. Op Facebook 'moeten' vind ik net zo storend als je ge-WE. "We zijn Facebook moe" en "we willen geen aapjes kijken". Wie is we dan? En wie bepaalt dat? Ik hoef niet niets en ik kies zelf, als je het niet erg vindt.

  1. Je hebt helemaal gelijk, @seozwolle. Over dat ge-WE. Bedankt voor dit leermomentje.

   1. Ik heb het pittiger opgeschreven dan ik bedoel zie ik nu, mon excuse. Ik blijf wel achter mijn punt staan. Met zijn allen niet Facebooken heeft eenzelfde dwang in zich als allemaal wel Facebooken. Maar misschien is dat mijn afkeer van groepsdruk ;) Sociale netwerken hebben voor- en nadelen en matigen is altijd verstandig.

 5. Met gravatar heb ik die ervaring niet. (En van WordPress ben ik n fan) Ook jouw verhaal bevestigd dat Mark Z. Je niet zomaar laat gaan. Dank voor je reactie Ximaar.

 6. Ja, Martin, daar noem je ook nog een invalshoek.. (En dan bedoel ik niet de commercie)

 7. he Anette, ah jammer te lezen,mmmmmmmmmm,
  ik hou van facebook. Ik gebruik het om foto's van mijn werk te plaatsen, mijn exposities aan te kondigen en 'vrienden' te herinneren aan mijn fotoblog over theemutsen (http :www.in-tegendeel.nl) . De eet-, vakantie, en (klein)kindverhalen scroll ik door. Maar je schrijven maakt wel dat ik je via twitter weer ga volgen! (leuk trouwens die stempels)

  1. Hoi Marlieke, tuurlijk prima dat je blij bent met Facebook. En wat heb je toch een leuk theemutsenproject!

Comments are closed.

Dit artikel is 23.703 keer gelezen