Poll, peiling, online verkiezing en dan vergeet ik er vast nog een aantal. Je wordt er online in ieder geval mee doodgegooid. Er lijkt geen dag voorbij te gaan zonder een nieuwe poll, peiling of soort online verkiezing. Maar waarom? En wanneer is iets een peiling en wanneer een online verkiezing?

Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Nou oké dan, enigszins een idee. Poll en peiling lijkt mij hetzelfde beestje met een andere naam: beide een stelling met een aantal antwoordmogelijkheden waaruit je kunt kiezen. De toegevoegde waarde hiervan snap ik niet echt. De online verkiezing vind ik interessanter. Er is namelijk iets wat mij intrigeert aan zo’n verkiezing. Eigenlijk twee dingen.

Slim online marketingmiddel

Stel je hebt een website en je wilt wel een beetje aandacht. Organiseer dan een online verkiezing. Je selecteert een select gezelschap mensen, het liefst mensen die online zeer aanwezig zijn. En vertelt ze, online uiteraard, dat ze genomineerd zijn voor de vul-hier-in-prijs. Wedden dat ze daarover gaan tweeten, posten, sharen, bloggen etcetera? Zonder al te veel moeite wordt er dus al over jou, jouw website of product gesproken door mensen met online aanzien. Dit gebeurt waarschijnlijk ook nog uitsluitend positief en regelmatig. Je bent immers blij om genomineerd te zijn en je moet ook zieltjes winnen die op je stemmen. Als je het echt goed wilt doen dan organiseer je ook nog een evenement voor de uitreiking waarbij je alle genomineerden uitnodigt en in de watten legt. Wedden dat de online spraakwaterval dan helemaal losbarst? Voor, tijdens en na je online verkiezing.

Manipuleren

Het leuke van online verkiezingen is natuurlijk dat jíj als argeloze website bezoeker je stem kunt uitbrengen. Althans daar hopen de organisatoren van de verkiezing op. Veel leuker is het natuurlijk als je met bijvoorbeeld een willekeurige blogpost de verkiezing kunt manipuleren. Iets wat op geenstijl.nl regelmatig gebeurt. Of dacht je dat Louis van Gaal echt zo populair was in Duitsland?  Zo zou ik je in dit artikel er op kunnen wijzen dat er binnenkort een online verkiezing is waarbij er een prominente bisser genomineerd is. Misschien zou ik je zelfs een bindend stemadvies willen of kunnen meegeven. Maar dat ga ik allemaal niet doen. Dat zou niet eerlijk zijn…  Moge de beste winnen!

0 Shares:
Dit artikel is 4.278 keer gelezen