Speciaal voor dyslectische kinderen is er nu een woordspel-app die hen uitdaagt te oefenen en spelen met taal:  ‘Pelle puzzelt’. De app is ontwikkeld door Onderwijszorg Nederland (ONL), maar het idee is bedacht door dyslectische kinderen zelf. De app is bedoeld voor kinderen tussen 8 en 11 jaar, die al een dyslexie behandeling krijgen en is gratis te downloaden in de Appstore en Google Play

“’Pelle puzzelt’ is een leuke game-app die als hulpmiddel werkt voor kinderen met dyslexie. Spelenderwijs oefenen ze met taal via de smartphone of tablet, mobiele apparatuur waar kinderen graag mee spelen. Het moet kinderen ook stimuleren om buiten de taallessen of dyslexie-behandelingen met taal bezig te zijn. Plezier hebben en plezier houden in taal is voor alle kinderen belangrijk. Het levert zonder extra energie ‘pure winst’ voor de taalontwikkeling op”, volgens Annemarie Kaptein van Onderwijszorg Nederland.

Spelopbouw

Pelle puzzelt

Het woordspel bestaat uit 18 verschillende woordzoekers, die steeds iets moeilijker worden. Aan het eind van iedere opgeloste woordzoeker, verschijnt er een ‘geheim’ woord. De letters daarvan moeten letterlijk worden geschud, door de tablet of smartphone heen en weer te bewegen. Nadat een aantal woordzoekers zijn opgelost, moeten de letters van de geheime woorden in een ‘trechter’ geschud worden, die ze vervolgens met een grote knal weer uitspuugd.

Met het oplossen van de woordzoekers, worden ook puzzelstukjes verzameld, die als ze op de juiste volgorde gelegd worden, een afbeelding vormen. Er zijn hints beschikbaar, maar ze niet gebruiken levert uiteraard een beter resultaat op, net als het vinden van de woorden in de juiste volgorde.

Gratis in de Appstore en Google Play

De app is bedoeld voor kinderen om op de achterbank in de auto, thuis of tussendoor te oefenen met taal. ‘Pelle puzzelt’ is geschikt voor de Ipad 2 of hoger (iOS 4.3 of een nieuwere versie), Android tablets en sommige Android telefoons. De app is de eerste in een reeks recreatieve game-apps over taal en rekenen, die ONL wil uitbrengen.

En wat is de eerste indruk?

Hoe effectief de app is, is voor mij helaas niet te zeggen. Maar mijn eerste indruk is wel dat hij er leuk uitziet en goed te gebruiken is. De geluidseffectjes passen goed bij het spel en het moeten schudden met je device is een leuke feature. Het doel van het verzamelen van de ‘geheime’ letters is voor mij niet helemaal duidelijk, het levert alleen een knal op. En ik vraag me af of het aantal levels (18) niet wat weinig is om echt verschil te kunnen maken. Maar, ik heb geen haat-liefde verhouding met taal en ik ben de 11-jarige leeftijd ruimschoots ontgroeid. Dus waarschijnlijk biedt Pelle Puzzelt ruim voldoende lol én uitdaging voor de doelgroep. Proberen kan hoe dan ook geen kwaad lijkt me!

 

0 Shares:
Dit artikel is 9.002 keer gelezen