Ondanks dat de NSA al het internetverkeer bespioneert, laten ze het Vaticaan ongemoeid. Dat verklaart de Amerikaanse inlichtingendienst in een e-mail. Die uitspraak kunnen we met een paar pakken zout nemen. 

Italiaanse media

“Het is niet waar dat wij het Vaticaan in het vizier hebben”, verweert de NSA zich. Hiermee reageert de Amerikaanse inlichtingendienst op een artikel in het Italiaanse weekblad Panorama. In dat stuk staat juist wel dat de Yanks van december 2012 t/m januari 2013 het Vaticaan afluisterden. De reactie van de NSA is dan ook erg vreemd, zo niet ongeloofwaardig. Al jarenlang onderscheppen de bureauspionnen genoeg internetverkeer en smartphonesdata om heel Amerika weer aan het (typ)werk te krijgen. Maar laten ze paus Franciscus dan ongemoeid?

Heldere argumentatie

De beschuldiging in het Italiaanse blad is dus zeker niet complottheorie nummer zoveel. Dankzij gelekte documenten onthulden journalisten dat heimelijke taps pasten bij buitenlandse issues, relevant voor Amerika. Zij werden namelijk onderverdeeld in de categorie: ‘leiderschapsaspiraties’, ‘economische bedreigingen’, ‘buitenlandse politieke onderwerpen’ en ‘mensenrechtenkwesties’. Dat zijn stuk voor stuk belangrijke aandachtsgebieden voor iedere inlichtingendienst. Heeft Amerika er dus belang bij om te weten hoe de vlag in het Vaticaan hangt? Absoluut! Een instituut als NSA is bedoeld om politieke en economische situatie in buitenland te monitoren en rapporteren aan het staatshoofd.

Vaticaan2

Geheim Conclaaf

Amerika’s belang om het Vaticaan in de gaten te houden is dan ook groot. Het is een machtsbasis, dus moet NSA weten wie de toekomstige leidersfiguur wordt.  Volgens Panorama zijn Franciscus en kardinalen dan ook afgeluisterd in de aanlooptijd naar zijn benoeming als paus. Saillant detail: het Vaticaan calculeerde dit risico al in. Tijdens het Conclaaf beveiligden high tec apparatuur de Sixtijnse kapel. Denk maar aan storingsapparaten om afluisteren te voorkomen. Want in een geheim bolwerk als het Vaticaan zijn ze nogal vertrouwd met geheimhouding en spionagepraktijken.

Eeuwenoude zendelingswerk

Vaticaan3

Eeuwen voor de internet-hacks, Echelons, en smartphonetaps waren spionnen in het geheim voor het Vacitaan actief. Zij moesten vertellen hoe het geloof overal op de wereld werd beleden en of de kerk werd bedreigd. Het Vaticaan is daarmee een van de eerste spionagebolwerken. Wie boeken leest over inlichtingenhistorie van gerenomeerde autoriteiten als Gordon Thomas, die weet dat. Ooit schreef Clingendael-directeur Ko Colijn hierover: “Missiewerkers en katholieke hulporganisaties kunnen vaak domweg als enige door bepaalde politieke gebieden doordringen en beschikken daardoor over exclusieve politieke informatie.” Wij verzinnen het dus niet zelf dat het Vaticaan naast interessante machtsbasis ook een relevante informantennetwerk heeft.

Diplomatieke rel

De weinig geloofwaardige verklaring dat de NSA de paus niet afluistert, is dus vooral bedoeld om het Vaticaan niet teveel tegen de haren in te strijken. Hiermee voorkomen de Amerikaanse bureauspionnen diplomatieke rellen zoals die nu al zijn ontstaan met bondgenoten Frankrijk en  Duitsland. NSA verklaart dit ook in een week van de onthullingen dat ze bij Yahoo en Google inbraken. De mail die de inlichtingendienst stuurde, zou best wel een bliksemafleider kunnen zijn om aandacht van andere problemen te verbloemen. Jammer want bij Yahoo en Google-inbraken gaat het om privacy-inperking van burgers in plaats van politici, met een zeker beroepsrisico. Tja waarom voelt de NSA zich na alle onthullingen niet  uitgedaagd om inhoudelijk en volwassen uit te leggen waar ze voor staan?

 

 

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 5.789 keer gelezen