Veel mensen denken dat ze het prima kunnen: zoeken in Google. Ik denk dat dat wel meevalt, of eigenlijk: tegenvalt. Het is als met veel software: als je niet weet dat iets mogelijk is, gebruik je het ook niet. Google heeft een cursus gemaakt die je leert betere zoekresultaten te krijgen door slim gebruik te maken van de mogelijkheden. Ik heb de cursus gedaan en geef je in dit artikel een aantal tips.

Ik ben een puzzelaar en ik houd wel van een spelletje. Ook ben ik er van overtuigd dat ik altijd iets kan leren. Daarom deed ik de online cursus Power Searching van Google. Ik heb er veel van opgestoken! Niet alleen onzinnige weetjes zoals de naam van dat oranje mannetje van Google Streetview, maar ook ken ik nu slimme zoekoperatoren en heb ik meer inzicht in hoe Google ‘denkt’.

Serendipiteit: vinden wat je niet zoekt

Speuren op internet vind ik een fijne bezigheid. Met mijn toenmalige bibliotheekcollega’s deed ik mee met de Nationale Krakercompetitie. We kregen vier weken lang vragen waarvan we het antwoord op internet moesten opzoeken. En dat waren niet zomaar vragen. Ze waren zo opgesteld dat het ware puzzels waren, waarbij je van het ene onderwerp in het andere kwam en onderweg ook nog een hoop opstak! Die bijkomstigheid heet serendipiteit; dat je bij je zoektocht op allerlei ongezochte kennis stuit. Heerlijk vond ik het, avonden achtereen speuren tot ik er bij neerviel, de gedrevenheid voelen om het antwoord te vinden en ondertussen nog wat opsteken ook!

Beter leren zoeken

homepage van powersearchingwithgoogle.comDat ik er zo lang over deed om de antwoorden te zoeken, was omdat ik onvoldoende de beschikbare zoektechnieken beheerste. Dat maakte me toen niet zo uit, maar ik bedacht dat het wel een goed idee was om die zoekvaardigheden ooit eens op te krikken. Dat kon ik nu met de online cursus van Google, Power Searching with Google: zes lessen met instructievideo’s en oefenopdrachten. In 2012 kon je deze cursus live meemaken, waarover Claartje Visser en Bas Helderman op 42bis.nl schreven. Nu is het nog steeds beschikbaar maar zonder forum om je ervaringen op te delen en zonder eindbeoordeling. Dit alles maakt het niet minder nuttig om te doen! In het onderdeel Advanced vind je uitdagende zoekopdrachten om je opgedane kennis te testen!

Mijn tips

Denk je nu: “dat is toch niets voor mij, ik weet al genoeg van zoeken via Google”? Kijk dan eens naar de volgende lijst met dingen die ik tijdens de cursus heb geleerd om betere zoekresultaten te krijgen (en dus tijd te besparen!). Mijn tips aan jou:

 • Zoek op kleur in Google Images en stel je zoekopdracht zo nauwkeurig mogelijk in via de Zoekhulpmiddelen (grootte, kleur, type en tijd).
 • Gebruik synoniemen in je zoekopdracht en voeg dan de operator [OR] toe.
 • De volgende speciale karakters zijn de enige waar Google iets mee doet: @, #, ++, +, %, $ € (bijvoorbeeld @webgrrlnl, 18%, of c++).
 • Voor de betekenis van een woord: gebruik [define] of klik binnen de Zoekhulpmiddelen onder ‘Alle resultaten’ op ‘Woordenboek’.
 • Zoeken binnen een bepaalde website of domein: gebruik de operator [site:] en direct erachter de site waarop je wilt zoeken, bijv. [site:webgrrl.nl] of site:.nl als je binnen alle Nederlandse sites wil zoeken. Deze operator werkt ook in Afbeeldingen en Nieuws.
 • Alle typen content waarin je kunt zoeken: afbeeldingen, kaarten, video’s, nieuws, boeken, blogs, discussies, applicaties en patenten. En oh vergeet Google Scholar niet voor wetenschappelijke uitgaven.
 • Je kunt zoeken op bestandstype, bijvoorbeeld txt, doc of pdf met de operator [filetype:]. De punt is in dit geval niet nodig! Er is een lijst met bestandstypen die Google ondersteunt.
 • Google doet niks met de +, tenzij het onderdeel is van een term, zoals Google+.
 • Met de operator [intext:] kun je aangeven dat de pagina die je zoekt een bepaald woord of bepaalde zin moet bevatten.
 • Je kunt bij Google Images ook op een afbeelding zoeken door de url ervan op te geven of de afbeelding te uploaden van je pc.
 • Google kan rekenen! Typ je rekensom in de zoekbalk en je krijgt direct het antwoord. Ook in omrekenen (van valuta bijvoorbeeld) is Google handig.

Ik raad je van harte de cursus Power Searching with Google aan! En denk je dat echt alles al weet, ga dan eens aan de slag met de geavanceerde zoekopdrachten, ik daag je uit!

0 Shares:
Dit artikel is 4.509 keer gelezen