Verlang je nog weleens terug naar het internet van weleer? Toen animated gifs beeldbepalend waren en bgcolor=”#000000″ nog de standaard was? Toen niemand wist wat seo was en social media nog gewoon bestonden uit forums en gastenboeken? Misschien is internet-archeologie dan wel wat voor jou. Duik in de geschiedenis van het web aan de hand van deze zes sites voor de nostalgische internetter.

ReoCities

GeoCities

Toen Yahoo! besloot om in 2009 de stekker uit GeoCities te trekken, dreigde daarmee een belangrijk stuk internetgeschiedenis verloren te gaan. Dat vond Jacques Mattheij gelukkig ook. De Nederlandse it’er maakte daarom een backup van alle op dat moment nog beschikbare GeoCities-sites en zette die online op ReoCities.com.

Weet je de url nog van een specifieke GeoCities-site? Vervang geocties.com dan met reocities.com om te zien of hij is gearchiveerd. De site biedt ook de mogelijkheid te browsen door de verschillende neigborhoods.

FortuneCity.ws

FortuneCity

Alhoewel lang niet zo groot als GeoCities, was FortuneCity een niet te onderschatten hoster van een groot aantal gratis websites. Niet lang nadat de dienst in 1997 werd opgericht besloten veel mensen de neighborhoods van Geocities te verlaten en hun geluk te zoeken in FortuneCity. Vooral omdat dit platform veel meer hostingruimte bood.

Op FortuneCity.ws staat een verzameling websites die van de vergetelheid zijn gered, toen de originele gratis webhosting in 2012 ophield te bestaan. De collectie is lang niet zo groot als die van ReoCities, maar daar staat dan wel weer tegenover dat FortuneCity.ws een functie biedt waarmee je op trefwoord kan zoeken.

Wayback Machine

Wayback Machine

Het archief van het internet. De Wayback Machine indexeerde en kopieerde tussen 1996 en nu meer dan 150 miljard webpagina’s en dat aantal groeit nog iedere dag. De online tijdcapsule bevat een enorme verzameling snapshots van websites en biedt de mogelijkheid terug te zien hoe ze er door de jaren heen uitzagen.

Bekijk bijvoorbeeld een beta-versie van Google uit 1998. Of ga tien jaar terug in de tijd toen Geenstijl.nl nog redirecte naar de Planet Internet-homepage van Dominique Weesie.

Old Version

Netscape Navigator

Heimwee naar Netscape? Wil je ouderwets ICQ’en of verlang je terug naar Napster? Op OldVersion.com vind je oude versies van nieuwe software. Of oude versies van software die helemaal niet meer gemaakt wordt.

In de meeste gevallen werken de programma’s waarschijnlijk niet meer. Omdat niemand anders ze nog gebruikt, of omdat de benodigde servers niet meer bestaan. Maar dan doe je maar net of een van huisgenoten net de telefoon opnam en daarmee je internetverbinding verbrak.

DeDS

DDS KV

Wie in de jaren 90 actief was op het Nederlandse internet kon bijna niet om De Digitale Stad (DDS) heen. Voor het hosten van een website, voor een e-mailadres of gewoon om te chatten in het DDS-café (KV).

In 2001 werd de stad met de grond gelijk gemaakt, om niet veel later gelukkig weer als archeologisch museum uit zijn as te herrijzen onder de naam De Echte Digitale Stad (DeDS.nl).

Meer informatie over opgravingen van De Digitale Stad vind je op de website re:DDS.

De eerste website ter wereld

World Wide Web

Tussen het bouwen van potentiële wereldvernietigende deeltjesversnellers door maken ze bij CERN ook weleens tijd vrij voor nuttige dingen. Zoals het restaureren van de eerste website ooit.

In 1993 verscheen de eerste website, niet geheel toevallig gebouwd door datzelfde CERN. Maar zoals wel vaker met dingen uit de oudheid, raakte de verzameling html-pagina’s kwijt en waren er alleen nog maar kopieën beschikbaar.

En alhoewel CERN momenteel nog werkt aan restauratie van die website (lees: het terugvinden van de originele bestanden en server) is een kopie van de eerste website ter wereld wel gewoon te bezoeken. Niet op zijn originele url trouwens, daar vind je nu meer informatie over ditzelfde project: http://info.cern.ch.

Afbeelding boven artikel: Rob Young

0 Shares:
Dit artikel is 6.310 keer gelezen