De zomer is nu echt voorbij en daar zullen veel mensen van balen. Voor mensen met hooikoorts is het echter wel erg fijn dat al het bijbehorende, ogenschijnlijk onschuldige natuurgeweld niet meer rondstuift. De afgelopen maanden heb ik, al hoestend, proestend en hijgend een aantal hooikoorts-apps getest. Waarom ik de resultaten nu, na het hooikoortsseizoen, met jullie deel? Omdat ik denk dat er nog veel te winnen valt voor het komende jaar, dus ik hoop dat er ontwikkelaars zijn die hooikoorts-patiënten net weer een beetje verder kunnen helpen om ook van de warmere maanden te kunnen genieten.

E-Health wordt steeds vaker ingezet en steeds breder geaccepteerd. En dat is logisch. De mens en zijn/haar smartphone lijken meer dan ooit onafscheidelijk. Geen ander medium lijkt dan ook zo geschikt om kennis te delen en mensen te helpen met geestelijke dan wel lichamelijke ongemakken. Ook ik val graag terug op de digitale informatie die ik meedraag in mijn broekzak. Toen ik zelf deze zomer een hele week noodgedwongen binnen zat terwijl de rest van Nederland van het zomerse weer genoot, zocht ik mijn heil dan ook in hooikoorts-apps. De onderstaande resultaten zijn gebaseerd op mijn persoonlijke bevindingen.

De app test

Een korte verduidelijking van wat ik heb getest, en waar ik naar heb gekeken.

De apps:

Getest met: Android
Beoordeeld op: design, gebruiksgemak, informatiegehalte, toegevoegde waarde
Beoordelingsschaal: 1-10

Allergieradar

Design: 7mzl.csoidfhi
Gebruiksgemak: 6
Informatiegehalte: 7
Toegevoegde waarde: 6

Om gebruik te kunnen maken van Allergieradar moet je op je computer een account aanmaken op Allergieradar.nl. Dat account moet je eerst bevestigen via het opgegeven e-mailadres. Vervolgens moet je inloggen op Allergieradar.nl om je profiel in te vullen. Je geeft daarbij informatie over je klachten (neus, ogen en longen) en de medicijnen die je gebruikt. De ontwikkelaars, het Leids Universitair Medisch Centrum, Wageningen University en Triptic, horen vervolgens via de app het liefst dagelijks hoe erg je klachten zijn. Doel hiervan is gebruikers inzicht in klachten te geven en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek. So far so good. Ik vond het persoonlijk nogal omslachtig om zoveel stappen te maken om gebruik te kunnen maken van de app. Dat de gegevens die ik heb ingevuld bijdragen aan onderzoek verzacht dit dan weer een beetje. Ik lag die week echt halfdood op de bank en dan is iedere mogelijke toekomstige hulp een fijn vooruitzicht. De gegevens die je invult zijn, volgens de makers, geanonimiseerd dus ik had er dan ook geen moeite mee om deze te delen. Een fijne toevoeging vind ik dat de app ook informatie biedt over de onderzoeksdoelen.

De app biedt daarnaast actuele informatie over de hooikoortsintensiteit op basis van doorgegeven klachten, informatie over de bloei van de belangrijkste hooikoortsplanten en de weersverwachting. Ook schrijven hooikoortsspecialisten van het LUMC en Wageningen University regelmatig nieuwsberichten. Tot slot biedt de app relevante achtergrondinformatie zoals informatie over hooikoorts en de hooikoortsveroorzakers. Wat ik jammer vind is dat ik wel kan zien wat er op dat moment bloeit, maar dat ik niet door kan klikken op de informatie over deze planten. Ik heb namelijk zelf geen idee hoe planten zoals Bijvoet eruitzien en ik vind het wel fijn om ze te kunnen ontwijken ‘in het wild’.

Al met al vind ik het een mooie app, vind ik het best fijn om bij te dragen aan het onderzoek naar hooikoorts, maar ben ik er verder niet echt mee geholpen. De klachtenscores zijn informatief, maar bevestigen niet veel meer dan de reden waarom ik op dat moment klachten heb. Gedeelde smart is halve smart gaat echt niet op als ik al hijgend de trap op loop. Wel handig is de weekvoorspelling, maar wederom meer ter kennisgeving dat ik me moet voorbereiden op week geïsoleerd thuis zitten met de ramen en gordijnen dicht.

Hooikoorts – Mediqmzl.aigqugwe.175x175-75

Design: 6
Gebruiksgemak: 3
Informatiegehalte: 3
Toegevoegde waarde: 3

De Hooikoorts-app van Mediq biedt, als je er eenmaal in komt, in-app-registratie. Het is echter een regelrechte crime om in de app te komen omdat deze ontzettend vaak aangeeft niet over een netwerkverbinding te beschikken terwijl deze toch echt wel beschikbaar is. Super irritant. De app biedt informatie over de huidige pollen in de lucht en dat is best ok. Meer informatie over de oorzaken ervan is niet beschikbaar. Je kunt wel nog advies krijgen over eventuele medicatie. Ook hier ben ik echter niet heel erg over te spreken. Je kunt slechts één medicijn opgeven dat je gebruikt en je kunt alleen kiezen uit bepaalde doseringen. Ik gebruik zelf echter drie verschillende medicijnen, op basis van andere doseringen dan beschikbaar in de app. Niet zo heel nuttig voor mij dus.

Het design is ok en de informatie over de pollen in de lucht ook, maar that’s it wat mij betreft. Bespaar jezelf dus de ruimte op je telefoon.

PollenAppV4HttpAssetRepositoryClient-mzl.deviaapm.png-3540558177381589395.175x175-75

Design: 8
Gebruiksgemak: 7
Informatiegehalte: 8
Toegevoegde waarde: 7

De PollenApp ziet er lekker fris en uitnodigend uit. Registratie voor gebruik is niet noodzakelijk. Je krijgt direct informatie over de pollenverwachting voor de komende vijf dagen voor heel Nederland. Je kunt daarbij filteren op soorten en plaatsen.  Je kunt zelf meldingen invoeren om voor jezelf je klachten inzichtelijk te houden. Uit de informatie over de app blijkt dat de informatie ook wordt gebruikt om inzicht te krijgen over het actuele beeld in Nederland. De app biedt daarnaast bijzonder veel informatie.

In de Wiki vind je een overzicht van alle veelvoorkomende hooikoortsveroorzakers met daarbij een plaatje en aanvullende informatie over onder andere de bloeiperiode. Onder Meer vind je onder andere meer informatie over beschikbare medicijnen bij hooikoorts, een hooikoortstest (en daaronder nog meer aanvullende informatie) en tips. Met name deze tips zijn handig als je even met de handen in het haar zit. Er zitten veel huis-tuin-en-keukentips in die je misschien al kende, maar er zal er maar net één tussen zitten die wel de gewenste verlichting van je klachten biedt. De PollenApp zou qua gebruiksgemak nog handiger zijn als je kunt klikken op de huidige pollen in de lucht en daarbij op de informatie over de betreffende pollen komt. Ook zit er onder Meer veel informatie die een beetje verstopt zit.

Pollennieuws80dd30ca8ac17343835280005843e3f5

Design: 7
Gebruiksgemak: 8
Informatiegehalte: 9
Toegevoegde waarde: 8

Ook Pollennieuws is een mooi ontworpen app waarbij je dagelijks jouw klachten door kunt geven. Je krijgt direct overzicht in de pollenverspreiding over Nederland. Jammer is daarbij wel dat je dit niet kunt specificeren op regio waardoor feitelijk de verspreiding voor een hele provincie over één kam geschoren wordt. Wel kun je bij Meldingen je eigen klachten bijhouden en deze vergelijken met die van mensen in de omgeving en op landelijk niveau. Daarbij wordt gekeken naar last van de neus en ogen, maar ook vermoeidheid, slecht slapen, benauwdheid en hoesten.

Een interessant onderdeel van de app is Nieuws. Hier schrijft bioloog Maurice Martens regelmatig berichten over de ontwikkelingen. Ook is hier de meerdaagse pollenverwachting te vinden. Wat ik helemaal gemist heb, is dat deze schijnbaar gepusht kan worden, maar dit lijkt bij mij niet te werken. Jammer, want ik zou dat best leuk vinden om te ontvangen. Naast de nieuwsberichten en verwachtingen worden er ook wekelijks videofilmpjes geplaatst over pollen en hooikoorts. Super jammer dat dit niet erg op de voorgrond is en dat er niet meer wordt gedaan om je regelmatig aan de app te herinneren want de nieuwsoptie van de app raakt al redelijk snel in de vergetelheid.

Een ander onderdeel waar ik erg blij mee ben is de Kalender. Hier vind je een jaarkalender met daarin de bloeiperiode van de meestvoorkomende hooikoortsveroorzakers. Leuk is daarbij ook dat je kunt doorklikken op deze bomen, planten en grassen waardoor je gewapend met je app je tuin kunt doorspitten op irritatiefactoren.

De app is ontwikkeld door biologen in samenwerking met VGZ. En daar boft VGZ mee naar mijn idee. Deze app biedt met afstand de meeste en meest nuttige informatie. De app is af en toe een beetje traag, maar inhoudelijk heb ik er weinig op aan te merken. Op mijn algemene conclusies bij alle apps kom ik straks nog even terug. Pollennieuws is in ieder geval by far mijn favoriet.

Samenvattend

Hooikoorts-apps kunnen je uiteraard niet genezen, maar kunnen handig zijn om je klachten iets draaglijker te maken en om deze minder van invloed te laten zijn op je planning. Ik denk wel dat er nog veel kansen liggen om hooikoortspatiënten echt te helpen. Er is veel informatie beschikbaar en er wordt ook vanuit de patiënten veel informatie gedeeld dus ik droom van een app die:

  • Gebruiksvriendelijk is en zoveel mogelijk doorklikt
  • Waarschuwt voor zware dagen of weken op basis van persoonlijke allergieën en de planten die op dat moment bloeien
  • Proactief tips geeft over het verlichten van klachten
  • Als we dan toch medicatie meenemen in de apps, ook echt advies geeft over medicatie en behandelingen. Dit zou zo simpel kunnen zijn als: ‘je huidige medicatie is niet toereikend. Neem contact op met je arts.’

Het is daarbij denk ik belangrijk om de gebruiker verbonden te houden met de apps door bijvoorbeeld de optie tot pushberichten met de actuele tips, verwachtingen, et cetera. Mijn favoriete geteste app, Pollennieuws, biedt bijvoorbeeld veel meer informatie dan je op het eerste gezicht denkt en deze raakt helaas en ten onrechte al snel in de vergetelheid. Dat terwijl deze informatie wel degelijk relevant kan zijn voor de gebruikers. Op dit moment vind ik het van alle beschikbare apps jammer dat ik er echt continu zelf mijn informatie moet halen.

Op basis van mijn ervaringen zou ik qua beschikbare apps op dit moment zelf Pollennieuws aanbevelen.

Een extra app om te helpenWeeronline-iPhone-iPod-touch-weerbericht

Om mede-hooikoorts-patiënten op weg te helpen kan ik adviseren om er nog één app bij te pakken, ter aanvulling op de hooikoorts-apps: Weeronline.nl. Deze app wordt met name in de warmere maanden sowieso veel gebruikt om bijvoorbeeld te kijken of we weer in colonne de Nederlandse wateren op kunnen zoeken of de sleurhut achter de auto kunnen binden. Naast de weersverwachtingen geeft de app echter ook informatie over de pollenverwachtingen onder het kopje Gezondheidsweer, waar je ook informatie vindt over de zonkracht en het effect van het actuele weer op reuma en migraine.

Deze app is wat mij betreft een fijne aanvulling op je telefoon als je last hebt van hooikoorts omdat je zowel informatie krijgt over de pollen als over de buienverwachting van die dag. En als hooikoortspatiënt met zware klachten is een buitje af en toe een best wel heel erg fijn vooruitzicht omdat je dan weet wanneer je weer even naar buiten kunt.

Jouw ervaring

Heb jij ook ervaring met apps in relatie tot hooikoorts? En wat zijn jouw bevindingen? Ken jij betere apps of heb jij andere wensen voor toekomstige apps? Ik hoor het graag!

0 Shares:
Dit artikel is 6.672 keer gelezen