Google Now is een applicatie die je ‘de juiste informatie op het juiste moment’ geeft. Dreig je bijvoorbeeld te laat te komen voor die afspraak aan de Stationsstraat 6 die in je Google Calendar staat? Door te kijken naar de gps-data van je telefoon ziet Now het gelijk en stuurt je een herinnering. Handig. Maar wat doet het bedrijf nog meer met die informatie?

Een tijdje geleden activeerde ik Google Now op m’n telefoon. De dienst vergelijkt de locatiegegevens van afspraken in mijn agenda met die van waar ik me op dat moment bevind. Vervolgens krijg ik ruim van tevoren een herinnering om op tijd te vertrekken. Daarbij maakt de applicatie gebruik van actuele gegevens – zoals drukte op de wegen – om me een passend reisadvies te geven.

Geinig, dacht ik. Een agenda die weet waar ik ben en me dus altijd op tijd herinnert aan een volgende afspraak.  Ook als ik zelf geen herinnering heb ingesteld.

Waar ik woon

Maar sinds anderhalve week geleden herinnert Google Now me ook aan verplichtingen die niet in m’n agenda staan. Zo krijg ik bij het ontbijt een melding dat ik over tien minuten moet vertrekken om op tijd op mijn werk te komen. En aan het einde van de werkdag vertelt de applicatie me precies hoe druk het is op de wegen naar huis.

Google Now weet ik waar ik werk
Vandaag normaal verkeer. In tegenstelling tot gisteren, toen op de s100 alleen de auto van Bassie en Adriaan te zien was.

Best bizar. Want hoe weet de applicatie nou waar ik woon? En waar ik werk? Die laatste informatie zou het bedrijf nog van m’n Google+-profiel kunnen halen, maar mijn huisadres heb ik nooit aan de zoekgigant gegeven.

Gps-data

Het antwoord ligt voor de hand: Google Now maakt gebruik van de locatiegegevens van m’n telefoon om te achterhalen waar ik woon. De plaats waar ik elke werkdag tijdens kantooruren te vinden ben is m’n werk, en de plek waar ik het overgrote deel van de rest van m’n tijd doorbreng moet thuis zijn.

Maar dat betekent ook gelijk dat Google niet alleen weet wáár ik werk, maar ook wat m’n werktijden zijn. Of ik vaak te laat kom of overwerk en of ik fulltime of parttime werk.

Google Now
‘Ga je nou alweer een uurtje eerder naar huis? Dat is al de tweede keer deze week!’ Foto: Jonathan Adami

En dat is nog niet alles. Als het bedrijf alle gps-data verzamelt van m’n handel en wandel, heeft het dus ook informatie over hoe vaak ik:

 • naar de dokter ga
 • de tandarts bezoek
 • in de kroeg ben te vinden
 • op het sportveld sta

Advertenties

We weten al dat Google je interesses gebruikt om zoekresultaten zo relevant mogelijk te maken. En dat het advertenties in Gmail afstemt op de inhoud van berichten in de inbox. Gaat het dat straks ook doen met onze locatiegegevens?

Dat we advertenties krijgen van zorgverzekeringen met een lager eigen risico als we vaak bij de dokter komen? Of dat hypotheekverstrekkers Google Ads inzetten voor iedereen met een fulltime-baan die recentelijk bij een makelaar is geweest?

Google Now
‘Kunt u wel zeggen dat u veel aan sport doet, maar volgens Google brengt u meer tijd in de kantine dan op het veld door.’

Moeten we ons hier druk over maken?

Ja, ik weet het. Privacy is dood, en het is niet zo dat een medewerker van Google persoonlijk door je gegevens snuffelt. Bovendien, wat hebben we nou te verbergen?

Ik wil hier dan ook niet een potje hysterisch doen, maar stel je voor dat het hier om een ander bedrijf gaat dat zulke gegevens van je bijhoudt. Reageren we dan ook zo laconiek? Waarom vertrouwen we Google dan eigenlijk wel ons hele leven toe? Waar trekken we de grens?

Laat jij Google jouw locatiegegevens verzamelen ten behoeve van Google Now? Of zet jij die optie liever uit? Ik lees het graag in de comments!

0 Shares:
6 comments
 1. Zie vooralsnog weinig toegevoegde waarde. Elke keer als ik naar een adres of een plaats google denkt Google Now dat ik er ook meteen naartoe wil. Terwijl ik me op dat moment alleen nog oriënteer. Zo 'smart' is het dus nog niet.

  1. Helemaal perfect werkt het inderdaad nog niet. Soms is dat ook wel grappig. Zo kreeg ik pasgeleden bij aankomst op het honkbalveld gelijk een melding dat ik terug naar huis moest. In m'n agenda stond namelijk dat ik thuis moest spelen.

 2. Misschien kan Google Now ook even een seintje aan mijn afspraak geven dat ik wat later kom?

  De ontwikkeling is een beetje eng, maar ik schrik er niet echt meer van. Ik laat de locatie functie aanstaan, het is wel handig. Wanneer ik bij een afspraak geen adres zet dan is er alleen de normale agenda-alert.

 3. Juist de vrijheid van het maken van de keuze om het aan of uit te zetten maakt je vraag interessant. We hebben de keus en die vrijheid mag niemand en niets ons afnemen en is het waard voor te strijden.

Comments are closed.

Dit artikel is 8.623 keer gelezen