De voorzitter gaat over tot het bekendste agendapunt: w.v.t.t.k. ofwel “wat verder ter tafel komt. Herken jij het? Bij mij gaat het knopje meteen om. Ik sluit me mentaal af. Geen zin in oeverloos gezeik van de collega’s. Wie heeft hier zin in? Wat kan het nu, ná de vergadering, iemand schelen waar iemand anders mee zit? Ben ik écht de enige? De enige die zich hieraan ergert? 

W.v.t.t.k.

Het is een populair vergaderagendapunt, w.v.t.t.k. Iedere deelnemer aan de vergadering kan aan het eind nog iets zeggen buiten de agenda om. Vanuit een democratisch oogpunt is het benijdenswaardig. Maar dit is de zakenwereld. En zaken zijn geen democratie. Het is zakelijk. Hier gelden andere regels.

Tijd is geld

Geen zin in oeverloos gezeikTwee zaken bepalen de lengte van een vergadering:

1. het aantal punten,
2. de complexiteit van de punten.

Deze twee zaken bepalen hoe duur een vergadering wordt. Hier past geen w.v.t.t.k. agendapunt meer in waar mensen aan het woord komen die vooraf niet hebben nagedacht. En als de voorzitter dit toelaat, neemt de lengte van de vergadering toe. Dat is precies wat niemand wil. Dit laatste agendapunt toelaten, heeft alleen nadelen. Niemand zit erop te wachten.

Nadelen

De voorzitter die w.v.t.t.k toestaat, staat verschillende negatieve zaken toe. Hij staat toe dat de deelnemers niet vooraf de moeite nemen na te denken over het doel van de vergadering. Hij neemt het risico de controle over de vergadering te verliezen. Hij weet dan niet met hoeveel punten de agenda toeneemt. En hij weet ook ook niet hoe lang de uiteenzetting per punt gaat duren.

Afschaffen

Ik pleit voor het afschaffen van deze zinloze toevoeging aan vergaderagenda’s. Het draagt niets bij aan de kwaliteit van het overleg. Daarom heb ik mij voorgenomen om de appendix van de vergadering ter discussie te stellen in een agendapunt: “afschaffing van w.v.t.t.k.” Ik zal dat punt voor elke vergadering aandragen. Het zal een lange strijd worden. Maar iemand moet het doen. Ze zullen mij wel een zeikerd vinden. Liever dan dat ik mij telkens mentaal moet afsluiten.

Hoe ga jij ermee om? Knop om zoals ik of vind jij de w.v.t.t.k. wel nuttig?

0 Shares:
1 comment
  1. Antonio, ik voer graag de strijd met je mee. W.v.t.t.k. op de agenda is zoiets als een button 'overige' op een website. Een vergaarbak van onderwerpen die eigenlijk niet in de vergadering thuishoren. Kortom: als er nog serieuze onderwerpen voor de w.v.t.t.k. zijn, dan is de agenda niet goed geweest. En alle overige zaken, die bespreken we wel aan de koffieautomaat.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.723 keer gelezen