Toen ik een jaar of wat terug voor de Note 1 koos trok ik nogal wat bekijks: “Is dat een tablet ofzo? En bel je daar ook mee?” Willekeurige vreemden konden zich niet inhouden en spraken me aan op straat, in de trein en op borrels. Zo’n grote telefoon hadden ze nog nooit gezien en ze smaalden dan ook wat af en giechelden als ik even niet keek. Geen punt overigens, want ik vermaakte me meer dan prima met de Note 1. Inmiddels is de Note aan z’n derde versie toe en mocht ik die van de mensen van Samsung uitproberen. En kind, wat is de Note mooi opgedroogd.

Destijds koos ik voor de Note om mijn eigen simpele usecase: ik bel niet graag, ik internet continu. Een groter scherm en optimale mogelijkheden om me via content te uiten, dat bood de Note met z’n grote scherm en kleine pennetje. Dat het daarmee een kast van een telefoon was vond ik niet zo’n punt: ik hoef mijn telefoon niet in mijn broekzak te doen, maar in mijn knapzak en eenmaal aan het formaat gewend lijken alle andere telefoons gestolen uit Madurodam.

Interwebs #ftw

Die usecase blijft voor mij (en wees eerlijk: voor velen met mij) staan: we bellen veel minder, we internetten veel meer. Waarom van een ienieminieschermpje iets lezen als het ook groter en bruikbaarder kan? Ook de nieuwe Note heeft diezelfde voordelen. Maar anders dan de Note1, is deze telefoon alles behalve een baksteen. De Note 3 is langer, maar smaller dan de eerste en – niet onbelangrijk – lichter. ook de behuizing van de Note3 is net wat verfijnder en heeft een leren look (alleen de look), waar ik even aan moest wennen, maar die ik nu eigenlijk wel mooi vind.

leer
De behuizing van de Galaxy Note 3

Specs

Voor de spec-ologen wil ik toch ook even de specs van de Note3 noemen:

 • 5,7 inch scherm
 • Super AMOLED-display
 • GPU: Adreno 330
 • Processor: 2.3GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974)
 • Geheugen: 3GB RAM / 32GB storage (26GB vrij)
 • OS: Android 4.3 with TouchWiz Nature UX 2.0
 • Full HD-resolutie (1.080 x 1.920 pixels)
 • 13 megapixel camera
 • 3.200 mAh batterij
 • 4G/LTE, WiFi-Direct
 • USB 3.0 Host, NFC en Bluetooth 4.0.

yeah…specs.

Scherm

Nu ik de specs voor je heb genoemd, ga ik graag over naar de gebruikerservaring. Toen ik deze telefoon aanzette zag ik het verschil meteen: wat een crispy clear beeld biedt de Note 3. Een genot om naar te kijken, zelfs wanneer je er niks bijzonders mee aan het doen bent. Ik denk dat Samsung zich dat ook heeft gerealiseerd, want de standaard lock screen en background zijn beide kleurig genoeg om de scherpheid te benadrukken. De Note wint het op dat gebied ook met gemak van zijn eigen voorganger, maar ook (en mijn vriend-waarmee-ik-getrouwd-ben baalde hier een klein beetje van) van de HTC One X en mijn HTC 8X. Hij is natuurlijk ook nieuwer, maar het toont wel aan hoe griezelig snel de ontwikkelingen gaan.

Filmpjes kijken, instagram spioneren, trollen – je doet het op de Note3 met extra plezier.

alle-foons
Van links naar rechts: de Note 1, de Note 3, de HTC 8X, de HTC OneX

Batterij

Een groot issue bij mobiele telefoons blijft toch altijd de batterij: hoe lang kun je ermee doen? Wanneer ik onderweg ben, is het van belang dat ik een aantal zaken, voor langere tijd kan blijven doen: werken, tweeten, mailen en een beetje bellen. Tijdens de periode dat ik de Note3 heb, ben ik ermee naar twee events mee op pad gegaan. In beide gevallen had ik de telefoon de avond van tevoren volledig opgeladen en heb er op de dag zelf mee gewerkt, getweet, gemaild, gefotografeerd, geüpload en een beetje gebeld en dat allemaal via een combi van wifi en mijn mobiele verbinding. In beide gevallen had ik toen ik ‘s avonds thuiskwam nog voldoende batterij om opladen pas weer nodig te maken bij het naar bed gaan. Dat viel me op alle fronten mee.

Camera

Over de camera was ik in eerste instantie niet te spreken. Die van de Note 1 maakte prima (en scherpe foto’s), de Samsung camera die ik eerder reviewde deed dat ook en de eerste foto’s die ik met de Note3 maakte zagen er zo uit:

nicolai1
Nicolai ziet er gesoept uit!

Gelukkig bleek dit mijn fout te zijn: ik had een instelling aangepast (vraag me niet wat, ik heb geen idee) en dat kon gelukkig gewoon weer hersteld worden (vraag me niet hoe, daarvoor heb ik teveel knopjes ingedrukt).

Inmiddels zijn dit de kiekjes die ik ermee schiet.

Al lopend gekiekt!
Al lopend gekiekt!

 

S-Pen

Het bekende pennetje (de stylus of de s-pen) die bij de Samsung Note hoort is voor mij een belangrijke USP. Ten tijde van de Note 1 speelde ik nog Draw Something en mijn pennetje maakte me echt een baas! Maar natuurlijk is dat niet de reden dat ik het pennetje zo fijn vind. Tikken op dat kleine schermpje vind ik soms een crime. En snel een aantekening maken al helemaal. Met het pennetje doe ik dat dan ook veel gemakkelijker en gewoon in mijn eigen handschrift. Althans, dat deed ik vooral bij de Note 1. Inmiddels is de handschriftherkenning zó goed geworden, dat ik steeds vaker het toetsenbord helemaal uitzet en gewoon opschrijf wat ik wil zeggen. Mijn Note herkent het dan en vertaalt het naar getikte tekst.

Ook handig van het pennetje is dat wanneer je het uit de telefoon trekt, de telefoon dat detecteert en direct het pen-menu voor je uitklapt. Hierin vind je een aantal aan je pen gerelateerde short cuts: bijvoorbeeld het notitieblokje.

Verder kun je de Note 3 zo instellen dat wanneer je ergens in een tekstveld bent en je het pennetje eruit trekt, je meteen geschreven tekst in kunt voeren in plaats van getikte tekst. Die instelling heb ik niet aangezet, omdat er nog teveel momenten zijn waarop ik juist wil typen en het onhandig is om te schrijven.

Als laatste (van mijn lijstje dan) kun je het pennetje als een soort muis gebruiken. Je kunt op je scherm van een afstandje zaken aanwijzen. Dat is op sommige sites best handig omdat je dan bijv. de alt-tekst van een knop kunt zien (en dus weet waar de knop heen leidt) of zo’n spiffy menu uit kunt klappen (zo’n menu dat uitklapt wanneer je er met je muis overheen gaat). En ja, websites moeten responsive zijn en dingen, maar dat zijn ze nou eenmaal niet altijd. Die functie heeft overigens ook een naam: air view. Dus mocht je in de positie zijn om een beetje tof te doen, dan kan ik je die laatste term aanraden. Gebruik dan ook de term Air command voor het pen-menu dat uitklapt wanneer je de pen uit de telefoon trekt en je bent helemaal tof.

Bellen

Gaat prima. Geluid is goed. Contacten zijn natuurlijk door Android allemaal meteen geladen na aanmelden op de telefoon. Ik zal wel niet voldoende mobiel-nerd zijn, maar kan er niet meer over zeggen dan dat ik er geen klachten over heb.

Robuust

Mijn Note 1 gooide ik op enig moment van een balkon, een etage naar beneden op een marmeren vloer. Niet expres overigens. En hoewel hij volledige uit elkaar spatte, kon ik alle onderdelen ter plekke weer in elkaar zetten en gebruikte ik de telefoon tot 3 weken geleden nog gewoon naar volle tevredenheid. Of de Note 3 zo’n val ook zou overleven weet ik niet én ga ik niet uitproberen. Maar mijn ervaringen met Samsung zijn op dat gebied dus wel goed (ik kijk naar jullie, eigenaren van een gebarsten iPhone-scherm).

Samsung

De reden dat ik ooit voor Android koos was dat Android mij zelf liet bepalen wat ik met mijn telefoon deed. Als ik honderden euro’s uitgeef aan een product, dan is het van mij en dan wil ik er dus mee kunnen doen wat ík wil. Ik heb ook vaak telefoons gekocht uit het buitenland en meestal ook los van een abonnement, omdat ik niet wilde dat providers er van alles op zouden zetten waar ik niet om gevraagd heb. Samsung maakt het me daarin inmiddels wel een beetje lastig door een bak aan Samsung-troep default op de Note 3 te installeren. Toegang tot hun eigen app-store (want ja…daar zit ik op te wachten….nóg een app-store), maar ook andere apps die mij dichter bij Samsung moeten brengen. Het nare van deze apps is dat ik ze niet zomaar kan verwijderen. Jawel, ik kan gaan spelen met ROMs en keihard nerden met mijn telefoon, maar dat wil ik helemaal niet.

Het zou dan ook fijn zijn als Samsung (en collega’s) zich onthouden van al teveel enthousiasme voor zichzelf, bij het inrichten van de foon. En als dat niet lukt om mij toch in elk geval de keuze te bieden om al die ongevraagde apps te verwijderen. Niet alleen Samsung-apps trouwens, want ook het door hen (Samsung) geïnstalleerde TripAdvisor krijg ik niet van mijn telefoon af.

Conclusie

De Samsung Galaxy Note 3 is niet langer alleen een grote telefoon, het is een onwijs vette telefoon (of als je van de BS-bingo houdt > phablet). Naast dikke specs, die aan de top staan van de huidige generatie smartphones, zijn de afmetingen van het scherm en de bruikbaarheid van het pennetje uitermate geschikt voor de moderne medemensch. Je kunt er prima mee bellen, maar kom op – dat is zo 2011. En als je er net als ik voor kiest om het bellen tot een minimum te houden, heb je aan deze telefoon extra plezier – alleen al omdat hij groot is.

De Note 3 – meer nog dan de Note 1 omdat het pennetje toen nog niet zo optimaal werkte als nu (zeg ik ook pas achteraf) – verleidt ook tot creativiteit: tekenen, noteren, brainstormen, opslaan, knippen, uitknippen, plakken, het is een telefoon voor creators (of zij die dat graag zouden willen zijn). En ja, ik heb de telefoon cadeau gekregen van de makers zelf. Maar hij stond al op nummer 1 op mijn verlanglijstje. Het is niet voor niks dat de Note 1 de eerste telefoon was die ik langer dan een jaar heb gebruikt: ik wilde simpelweg geen afscheid nemen van een bak die me zoveel plezier bezorgde.

De concurrentie moet wel met iets heel goeds komen wil ik overstappen van de Note 3 naar iets anders. Maar als Samsung zich inhoudt en de volgende versie niet nog meer (cr)appified, zou het best eens kunnen dat de volgende Note hier ook een plekje in huis krijgt.

p.s:

Voor de leuk hier ook nog een foto van de Samsung Galaxy Note 3 naast de Nokia 2730 Classic

nokia2730-classic
aaawww

 

 

 

0 Shares:
5 comments
  1. gewoon even naar de winkel lopen. Heb ik toen met de eerste Note ook gedaan – voordat ik 'm online bestelde. En de 3 voelt ook gewoon fijn.

 1. Sinds iOS 7 mogen ze van mij vooralsnog een bom onder zowel de iPhone (ik heb een 5) als de iPad leggen en ik hou eerlijk gezegd mijn hart vast voor het aankomende Mac OS X – Maverick.

  Ik zal wel TE visueel ingesteld zijn, geen idee. Stom stuiterend parallax effect. Vieze dunne lettertjes, vage plustekentjes, enzovoort. En dan wordt er gezegd dat je de fonts op "vet" kunt zetten… Hm, ze houden er wat mij betreft een vreemd idee van "vet" op na. Van ultralight naar light. Vet (bold) is anders.

  Android begint voor mij steeds aantrekkelijker te worden. En dan is een multitask toestel met body mooi meegenomen. Vorige week zag ik iemand aan het werk met een Note, deze week lees ik jouw review. Ik weet het nu bijna zeker, de volgende wordt een Note of iets van hetzelfde formaat. Thanks weer voor dit stukje extra helderheid.

  PS Wat een mooie kat!

  1. Dank je (hij is ook best knap he:))

   Ik heb zelf nooit een iPhone gebruikt, dus kan niet zeggen hoe het zich tot elkaar verhoudt. Ben tzt natuurlijk benieuwd naar jouw vergelijking!

Comments are closed.

Dit artikel is 9.542 keer gelezen