Discussiëren kun je leren. Discussiëren is ook nog eens leuk. Maar discussiëren is pas echt leuk als de discussie ook gewoon klopt. Een drogreden – ook wel sofisme – is een rede of redenering die niet klopt maar wel aannemelijk lijkt (bron: Wikipedia). Gebruik van drogredenen verzwakken een verhaal – omdat ze gemakkelijk onderuit te halen zijn. Voor wie schrijft is het dan ook van belang om ze te kennen, te herkennen en te voorkomen. 

De Amerikanen hebben al een tijdje de website logicalfallacies.com, met daarop een handige poster waarop een aantal drogredenen worden uitgelegd. Een prima instrument om te gebruiken bij het schrijven (of discussiëren) om de zwakte in je eigen betoog of dat van een ander te herkennen. Daarom heb ik nu een Nederlandse versie gemaakt van deze poster. Het is geen exacte vertaling, maar bevat aanvullingen van Wikipedia en uit het werkboek Practicum Methoden en Technieken van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

Twee versies

Ik heb twee versies van de poster gemaakt (en elke versie in verschillende afmetingen): een versie met de algemene uitleg en één versie waarin je zelf voorbeelden van argumenten kunt plaatsen onder elke drogreden, in de hoop dat die laatste versie het je gemakkelijk maakt om argumenten te checken.

Er is vast veel af te doen aan deze lijst, maar ach het is een begin en ik vermaak me er zelf vreselijk mee en dan moet je dat delen! En om dat extra gemakkelijk te maken staan de plaatjes hieronder, maar ook op een simpel te onthouden adres: 42bis.nl/drogreden

De lijst

De grote versie | De medium versie | De kleine versie

De doe-het-zelf-versie

DoeHetZelf-medium

De grote versie | De medium versie | De kleine versie

0 Shares:
Dit artikel is 30.807 keer gelezen