Aandacht en denken hebben een bijzondere relatie met elkaar. Daarom reik ik je graag enige stof tot aandachtig denken aan.

Terwijl je deze blogpost leest, zal je minstens viermaal aandacht geven aan een berichtnotificatie van je smartphone. Je ogen flitsen zesmaal op en neer, van de hoek van het scherm waar je snel een e-mailnotificatie ‘meepakt’, terug naar deze woorden. Je neemt een slokje drinken, voorzichtig want liever geen zoete nattigheid in het toetsenbord. Je voeten bewegen wat onrustig. Je gedachten zullen tientallen keren afdwalen, en weer terug fladderen. Wellicht ben je een belangrijk item van je to-do-list voor vandaag vergeten en probeer je dat tussen de regels door te herstellen. Een matige nachtrust, borrelende buik, onnatuurlijk licht en elektromagnetische straling maken het je extra lastig.

Drukjes

Deze woorden zullen niet de enige zijn die vandaag tot je komen, als ze dat al daadwerkelijk doen. Het aantal af- en verleidingen in een gemiddelde dag is enorm, en dat weet je donders goed. Razend knap eigenlijk dat je nog enigszins overeind blijft tussen al dat geweld! Dag in, dag uit; jaar in, jaar uit. Schermwerkers hebben het zwaar, veel zwaarder dan mensen die fysieke arbeid verrichten, toch? Het is waar dat je dit al jaren doet en dat je je ervan bewust bent dat jouw voornamelijk zittend en liggend doorgebrachte leven, NU als comfortabel wordt gewaardeerd. Er is nog alle tijd voor verbeteringen. Althans, dat denk je.

Moederlijk

Niet je moeder maar ‘denken’ is de moeder van alle problemen. We denken ons naar overwinningen, we denken ons richting nederlagen. Vraag het maar aan de sporter. De kracht van ons denken is veel groter dan wij vaak denken of zelfs maar durven te vermoeden. Denken is naast krachtig, ook behoorlijk vermoeiend. Het kost best veel energie. Jij bent nu ook al een tikje vermoeid, geef het maar toe, ik zal het niet doorvertellen. En dat lijkt ieder jaar erger te worden, sneller toe te nemen. Heb je er al eens bij stilgestaan hoe die sluipende vermoeidheid ontstaat? Los van verkeerde voedselkeuzes?

Aandachtelijk

Ik help je graag een handje vol hersencellen. Je vele denken en ‘leuke’ afleidingen -bewust en onbewust- verdelen je aandacht over VEEL belangrijke en onbelangrijke aandachtsgebieden. Die verdeling en steeds weer noodzakelijke ‘herfocus’ op een hoofdtaak – welke dan ook – zuigt je energie weg en brengt je bovendien veel onrust, ook al heb je dat misschien niet direct door. Fijn al die afwisseling, je wordt er zo blij van! Maar dat is niet zo. Je wordt er uiteindelijk vooral moe en minder gelukkig van.

“Many people think excitement is happiness…. But when you are excited you are not peaceful. True happiness is based on peace.”
— Thich Nhat Hanh (The Art of Power) —

Wil je ‘aandachtelijk’ de verdieping in? Neem dan kennis van De Vijf Aandachtsoefeningen!

Vruchtbaarlijk

De oplossing klinkt heel eenvoudig: geef wat je doet je volle aandacht! Okay, dat is nog knap lastig, en bah, het vergt oefening. Probeer het toch maar eens, een volle dag, het zou je zomaar kunnen bevallen. Elimineer die dag zoveel mogelijk afleidingen. Eet bijvoorbeeld zonder iets anders ‘erbij’ te doen, dus geen gefriemel met smartphone, geen krant, zelfs geen gesprek. Je zal snel merken dat je hoofdtaak (eten, werken, lezen, whatever) veel plezieriger en gemakkelijker volbracht wordt, met veel minder fouten en een veel hogere kwaliteit. Je zal meer tevreden zijn over het resultaat EN je zal een heleboel energie overhouden. Hoe mooi is dat!

Ps: Mag ik al trots op je zijn? Reageer!

0 Shares:
1 comment
  1. Ik probeer dit inderdaad in het dagelijks leven naast mijn werk te doen. Dus eten, lezen tv kijken zonder bijzaken. In het werk zelf is dat nog wel eens lastig merk ik…

Comments are closed.

Dit artikel is 4.146 keer gelezen