Berkley University en IBM zorgen er met hun Android app BOINC voor dat al ruim 30.000 gebruikers een stukje rekenkracht van hun smartphone of tablet hebben ingezet voor de wetenschap. De beetjes vormen samen een supercomputer, die wetenschappers kunnen gebruiken om simulaties uit te voeren en zo onderzoek te doen naar bijvoorbeeld nanodeeltjes, bepaalde ziektes, global warming en zelfs buitenaards leven.

Zo simpel is het

In BOINC kies je uit een lijst(je) met projecten degene waar je aan mee wilt helpen. Voor elk project kan je zien welke instelling jouw hulp nodig heeft en waarvoor. Als je je voor een project hebt aangemeld, wacht de app tot je telefoon bijna opgeladen en ongebruikt is en verbinding heeft met Wi-Fi voordat de processor aan het werk gezet wordt op de datasets. De interface van de app is simpel en makkelijk in gebruik, wat natuurlijk een vereiste is voor een app die om hulp vraagt in plaats van het biedt. Een nadeel, en een potentieel afhaakpunt voor veel mensen, is het moeten aanmaken van een account voordat je een project kan kiezen. Ook zijn veel beschrijvingen duidelijk geschreven door de wetenschappers zelf, wat betekent dat de gemiddelde mens ze 3 keer moet lezen om een idee te krijgen waar het onderzoek nou precies voor is.

screenshot

Meer crowdsourcing in de wetenschap

BOINC zelf bestaat al 14 jaar voor PC-gebruikers, onder de naam SETI@home. De ruim 3 miljoen computers in het netwerk hebben sindsdien al van 133 onderzoeken een succes gemaakt. Op hun website kan je de resultaten vinden. Als je liever meer doet dan alleen downloaden en je PC of telefoon af en toe neerleggen, zijn er nog veel meer projecten om je goede karma uit te halen:

  • Cell Slider van Cancer Research UK: je leert de verschillen tussen gezonde- en kankercellen te zien op foto’s en gaat het daarna in de praktijk brengen. Bang dat je het fout hebt? Tientallen andere vrijwilligers zullen dezelfde foto beoordelen om er zeker van te zijn dat de resultaten correct zijn.
  • Het Seafloor Explorer Project, waarin je zeesterren en minder schattige zeewezens categoriseert aan de hand van een enorme hoeveelheid onderwaterfoto’s.
  • Nog steeds in de onderwaterwereld hebben we Whale.fm, voor de liefhebbers van walvisliederen. Jij helpt de onderzoekers met het begrijpen van één van de meest tot de verbeelding sprekende dierentalen.
  • Help met het vertalen van teksten uit de tijd van de Oude Grieken met Ancient Lives.

Al de projecten zijn tot nu toe voor de PC geweest en BOINC is de eerste die de overstap heeft gemaakt naar mobiel. Het werd volgens de onderzoekers tijd om de stap naar smartphones te maken; smartphones zijn PC’s al voorbij in verkoopcijfers en de chips worden sneller en sneller.

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 5.010 keer gelezen