In hun campagne tegen ‘internetrumoer’ heeft de Chinese regering alweer een blogger opgepakt. De digitale dissident is arrestatie-nummer-zoveel in een grootschalige repressie-operatie dat afgelopen augustus het levenslicht zag.

Tientallen bloggende boefjes

china-internet-police

 

Onder de noemer ‘een verbod op geruchtenverspreiding op internet’ pakt Peking iedere blogger op met commentaar op het rode regime. Het is een grote campagne tegen protestgeluiden die maatschappelijke onrust veroorzaken. Moslimextremisten moeten er in deze bezemronde aan geloven, maar ook breder geaccepteerde bloggers uit het zakenleven met commentaar op de regering.  Tientallen bloggende boefjes belandden zo al achter de tralies, maar kwamen later weer vrij.

china_police_internet_cafe_

Geestelijke gezondheid

Volgens de regeerders in het Verre Oosten is de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar, maar kritische bloggers schaden nou eenmaal de geestelijke gezondheid van Chinezen. Wil je dus al bloggend in China alsnog de macht tarten, dan riskeer je een celstraf van maximaal drie jaar. Maar goed, dat is nog altijd een tiende van wat een zeker eigenwijsje in het Westen kan krijgen, omdat hij het nationaal belang schaadde.

0 Shares:
Dit artikel is 4.613 keer gelezen