Je ziet het overal, vrouwen die na het eten van een volkoren boterham met jonge kaas de smartphone pakken om in te voeren hoeveel ze wel niet gegeten hebben. Maar, is het bijhouden van wat je eet nou ook iets voor een man?

Tot voor kort dacht ik dat het bijhouden van eten inderdaad alleen voor vrouwen weggelegd was. Calorieën tellers, pedometers en eetdagboeken daar zie je een man toch niet mee… Maar, één documentaire en een kleine zoektocht hebben mijn blik daarop drastisch veranderd. Nu is de documentaire een aanrader, maar om jou speurwerk te besparen kun je het resultaat van mijn zoektocht hieronder lezen. Ik ben benieuwd of jullie na het lezen óók om zijn en er mee beginnen!

Jazeker, tenminste als je van cijfertjes houdt..

Na het zien van de BBC documentaire Monitor Me, raakte ik gefascineerd door het hele Quantified Self idee. Wat als we, door het simpelweg bijhouden van wat we eten en drinken, kunnen inzien waar het fout gaat. Waar we te weinig van binnen krijgen, en waarvan misschien te veel… En dat alles om er voor te zorgen dat we langer gezond blijven! Het klinkt mooi, maar ook als erg veel werk. Dus ging ik op zoek naar een app die goed werkte en natuurlijk niet te vrouwelijk was. Het moet toch een beetje stoer blijven!

Meet Foodzy!

Zo kwam ik via een twitterzoektocht naar Nederlandse QS aanhangers op het profiel van Johan Voets (@JohanVoets). In zijn bio stond ‘Co-founder & CTO of Foodzy’ en zo begon de romance tussen Foodzy en mijzelf. Wat doet Foodzy? Heel simpel het geeft jou een overzicht van wat je eet en maakt dat nog eens extra duidelijk door middel van mooie Foodhalo’s. Kleurrijke overzichten van je dagelijkse consumptie. Natuurlijk worden ook de calorieën bijgehouden, vertaald naar bits, pakketjes van 20 calorieën zodat het allemaal overzichtelijk blijft.

foodzyscreens

Wat maakt Foodzy anders? Badges!!

Waarom zou je geen FatSecret, Weightwatchers of andere dieet app gebruiken? Dat besloot ik Johan Voets zelf eens te vragen, want toegankelijker dan deze CTO kan een mens bijna niet zijn!

“Op de eerste plaats die combinatie van gamification en personal dashboards: We willen niet dat het bijhouden van een voedingsdagboek voelt als strafwerk, maar dat het leuk en belonend is om te doen. Daarnaast moet het je direct een aantal verhelderende inzichten geven, zodat je ook wat over jezelf leert.

Foodzy kent ook een sterk sociaal aspect: Je kunt je vrienden op Facebook of Twitter toevoegen, recepten met ze delen of badges. Alhoewel je Foodzy ook geheel ‘solo’ kunt gebruiken, zien we dat veel gebruikers het juist een extra stimulans vinden om ervaringen en gezond gedrag met elkaar uit te wisselen.

De derde en grootste differentiator ten opzichte van onze internationale collega’s is waarschijnlijk het gegeven dat Foodzy gebruik maakt van een lokale producten database: Wereldwijd hebben we bijna een half miljoen producten, maar een Nederlandse Foodzy gebruiker kiest uit 25,000 Nederlandse levensmiddelen die gewoon bij de AH verkrijgbaar zijn. Een Duitser kan juist Zwielbelwurst of Paulaner invullen. En ga je op vakantie, dan switch je gewoon van land! ”

foodzybadges

Goede internationale plannen dus, maar waar kwam het idee vandaan?
“Foodzy is ontstaan vanuit onze persoonlijke wens om meer inzicht in ons eetpatroon te krijgen, en zo gezonder te gaan leven. We wilden het ouderwetse ‘eetdagboek’ combineren met gamification, zoals je dat bijvoorbeeld ook bij Foursquare ziet. Het unlocken van badges, sparen van punten, volgen van je persoonlijke progressie in dashboards en stats maakt endorfine los, vandaar dat het voor veel mensen motiverend werkt. Foodlogging meets gamification, dat was de insteek van ons eerste prototype in het voorjaar van 2011. ”

Wat staat er nog meer op het programma?
” We werken in korte wekelijkse sprints: Afgelopen maanden hebben we steeds één pagina op onze website een redesign gegeven en daar zijn we nu nog steeds mee bezig. Ook het persoonlijke dashboard en het instellen van ‘personal goals’ gaat binnenkort flink op de schop.

Onze huidige mobile apps zijn ons momenteel echter de grootste doorn in het oog, vandaar dat er nu op korte termijn eerst een geheel vernieuwde native iOS app moet gaan verschijnen. De productie daarvan is op dit moment in volle gang. ”

Kortom, een toffe Nederlandse multiplatform startup die het bijhouden van je maaltijden ook voor mannen stoer maakt!

Ben jij om en ga je ook starten met foodtracking, of vind je het maar niks?

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.184 keer gelezen