Beter goed gejat dan slecht bedacht. Daarom een paar handige schrijftips op een rij waar ik zelf veel van heb geleerd. De meeste zonder bronvermelding, want soms weet ik ook niet meer wie de kip is en wie het ei. Ik word er in elk geval blij van!

Tip 1: schrijf zoals je praat

De eerste tip is van ‘ad man’ David Ogilvy. Over spreektaal wordt de laatste tijd veel gesproken, maar deze quote komt toch echt uit de jaren 60 of 70: “Write the way you talk. Naturally.” Ik houd van spreektaal en geloof dat je het voor elk bedrijf of product kunt gebruiken. Is deze schrijfstijl voor jou niet vanzelfsprekend? Oefenen, oefenen, oefenen.

Tip 2: schrijven is schrappen

Weet jij wie deze zin voor het eerst geroepen heeft? Ik niet (ik weet het niet en ik heb hem ook niet geroepen). Hetzelfde geldt voor ‘kill your darlings’. In elk geval zijn beide uitspraken waar. Soms is het moeilijk om afscheid te nemen van die ene taalvondst of woordspeling. Doe het toch maar.

Tip 3: van lezen leer je schrijven

Lees veel. Boeken bedoel ik en dan bij voorkeur literatuur of poëzie. Weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan gewoon met dit blog (let even goed op bij het stuk over The Alchemist). En daarna: op naar de bieb, boekenwinkel of je eigen boekenkast voor inspiratie.

Tip 4: van luisteren leer je beter schrijven

Luister eens ongegeneerd een gesprek af. Hoor hoe mensen formuleren. Dit helpt je om minder in schrijftaal te schrijven. Dat maakt je teksten echt. Praat ook eens met je doelgroep. Luister naar hun verhaal en schrijf je tekst voor deze personen. Wedden dat je niet alleen een goede, maar ook een effectieve tekst schrijft?

Tip 5: schrijf voor je doelgroep

Veel mensen denken dat ze slim overkomen als ze moeilijke woorden gebruiken. Maar heeft de lezer jouw denkniveau? Als je wilt dat de gemiddelde Nederlander je begrijpt, zorg daar dan voor. Gebruik woorden die voor de meeste mensen gewoon zijn. Vermijd vooral vakjargon, of leg uit wat een term betekent als je deze niet kunt vermijden. Leer jezelf aan, om continu te denken in synoniemen. Mij helpt het.

Mijn persoonlijke tip: vind een goede coach

Begin je net, of ben je al een tijd bezig? Je kunt als tekstschrijver altijd iets bijleren. Wil je werken aan je schrijven, of van schrijven je werk maken? Zoek een enthousiaste coach die opbouwende feedback geeft waar je echt van leert. Zelf heb ik het geluk gehad het schrijven te leren van de betere reclamecopywriters van de jaren 90 en daar heb ik nog elke dag wat aan (al is het alleen al de les dat je feedback ook op een aardige manier kunt brengen). Nu ben ik zelf coach voor een aantal webredacteuren, maar op mijn beurt leer ik nog elke dag van feedback op mijn eigen teksten.

Heb jij nog leuke of goede tips om beter te leren schrijven? Laat ze weten. Ik ga de beste verzamelen.

 


Geschreven door