Wie wel eens op Reddit rondhangt weet wat een AMA is. De afkorting staat voor Ask Me Anything en het is een soort digitaal vragenuurtje waarbij de bezoekers van de site aan uiteenlopende mensen vragen mogen stellen. Eerder kwamen al Bill Gates en Barack Obama al voorbij. Maar vandaag heeft Reddit een nieuwe primeur. Tijdens een AMA beantwoordt Glenn Greenwald vragen van redditors over de door Snowden gelekte informatie van de NSA afluisterpraktijken.

Greenwald is de journalist van The Guardian waaraan Edward Snowden deze informatie lekte en wiens vriend recentelijk (en uiteraard eindeloos toevallig) 9 uur lang werd vastgehouden op het vliegveld.

Een kans

Hoewel de NSA een Amerikaans instituut is, raken de afluisterpraktijken ons natuurlijk allemaal. Sterker nog, Obama’s verdediging na het lekken van de informatie, was het benadrukken dat alleen buitenlanders (niet-Amerikanen) in de smiezen werden gehouden (althans waar het gaat om het internetverkeer). Dat is extra vervelend juist omdát wij vanuit onze luie internetstoel erg weinig invloed hebben op Amerikaans beleid en de Amerikaanse politiek. Nu zal een AMA op Reddit dát niet veranderen, maar biedt het jou – internetgebruiker – wel de kans om je stem te laten horen (zien) op een plek die ook door beleidsmakers in de gaten wordt gehouden….en natuurlijk door de NSA.

Pak een zak chips, bedenk een goeie vraag

Volgens de tweet van The Guardian gaat de AMA vanavond om 7 uur onze tijd van start (als ik 1 pm ET nou goed omreken. Zit ik ernaast, laat het dan even weten). Je hebt dus nog wat uurtjes om een goede vraag aan Greenwald te bedenken of een mooie statement die quote-baar is.

De AMA vind je vanavond in dit lijstje. Wees erbij of wees de stille meerderheid (al is die laatste statement niet verstoken van eindeloos gevoel voor drama).

UPDATE: het is begonnen. Je kunt je vragen hier stellen.

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.727 keer gelezen