Je koopt een boek, leest het en daarna vangt het stof in de boekenkast. Al jaren is een trend merkbaar: voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt gebruik maken van internet, muziek en binnenkort ook boeken.
Op 11 september begon Netflix haar aanval op de Nederlandse televisiemarkt. Niet heel ingewikkeld met vliegtuigen enzo, maar met een groot aanbod van films en series. De verwachtingen waren hoog. Immers, voor een bedrag van 8 euro per maand kan je onbeperkt films en series kijken. De verwachtingen zijn inmiddels wat minder omdat de verschillen in aanbod tussen het Amerikaanse Netflix en het Nederlandse Netflix – helaas – fors zijn. De abonnementsvorm zoals die van Netflix doet steeds vaker haar intrede in de digitale wereld.
All You Can Eat!
De all you can eat abonnementsvorm heeft al eerder zijn succes bewezen. Denk hierbij aan het onbeperkt sushi eten en de all inclusive vakanties waar vakantiegangers kilo’s zwaarder weer terug naar huis gaan. In de meer tech-wereld werd mobiel internet pas echt een succes toen je voor bijvoorbeeld een tientje onbeperkt kon internetten op je telefoon. En Spotify heeft volgens eigen onderzoek zelfs de muziekpiraterij verminderd.
Een Spotify voor ebooks
Afgelopen augustus maakten het Nederlandse uitgeefconcern WPG en het Belgische Lannoo Meulenhoff samen bekend dat zij – net zoals Skoobe in Duitsland en Oyster in de VS – een soort Spotify voor ebooks willen beginnen. Helemaal nieuw is dit idee niet, want al in 2011 had Bol.com al plannen hiervoor. Is hier wel een markt voor? Hoor ik je denken. Mensen lezen toch niet meer? Kijk maar naar veel websites; daar is veel tekst-content toch ook al vervangen door video-content? Los dat ik daar persoonlijk een hekel aan heb, is het denk ik wel een ontwikkeling die niet meer te stoppen is.
De VakantieBieb!
Afgelopen zomer bracht de bibliotheek een App uit onder de naam VakantieBieb. Hiermee konden leden en niet-leden gratis 55 populaire boeken downloaden tijdens de vakantieperiode. En dit was een voltreffer! De boeken werden maar liefst bijna een half miljoen keer gedownload. Tja… dat ze gratis waren zal er vast ook wel iets mee te maken hebben gehad, we blijven immers Nederlanders. Nederlanders lezen dus nog best graag, en zeker tijdens de vakantie. En helemaal als het gratis is. Heb jij jouw gratis Droomboek al afgehaald?
De houdbaarheid van ouderwetsch
De bibliotheken hebben de laatste jaren forse tegenslagen gehad. Sinds de crisis in 2008 begon, hebben veel gemeenten de subsidiekraan dichtgedraaid waardoor veel bibliotheekvestigingen zijn gesloten. En toch blijft het aantal leden al een aantal jaar rond de 4 miljoen. Waarom zou je ongeveer 10 euro per maand willen betalen wanneer een lidmaatschap bij een bibliotheek je maximaal een paar tientjes per jaar zou kosten?
Die goede oude vertrouwde bibliotheek heeft grote problemen met de uitgeverijen om ebooks van nieuwe boeken uit te mogen lenen. En dat is eigenlijk ook niet zo raar gezien de plannen van de uitgeverijen om een Spotify voor ebooks te beginnen. Een kwestie van concurrentie. De nieuwste boeken zullen niet meer beschikbaar zijn voor de bibliotheken en voor de bieb blijven de oudere boeken over.
Wat zal de toekomst van papieren boeken brengen?
Veel mensen lezen nog steeds graag vanaf papier. De VakantieBieb, maar ook de verkoopaantallen van ereaders, tonen aan dat ebooks heel populair kunnen worden. En dan is het niet raar als het digitale boek het analoge papieren boek gaat overtreffen. We hebben al vaker gezien dat digitale content de analoge content vervangt. En zo zullen de bibliotheken maar ook de boekenwinkels in zeer zwaar weer komen. Want ja…. We eten graag veel voor weinig. Elk Chinees restaurant kan je dat vertellen.
Wie Leest die blijft?
De komende jaren zullen erg interessant zijn. Hoe gaat de overgang van analoog naar digitaal in de boekenbranche zich ontwikkelen? Deze herfstvakantie is de VakantieBieb trouwens weer geopend. Veel leesplezier!
Rest nog één vraag: Wat ga jij doen met je Billy boekenkast?
6 comments
Het schijnt dat artiesten aan Spotify nauwelijks iets overhouden, het is dus de vraag of auteurs qua inkomsten iets opschieten met een Spotify-dienst voor boeken..
Daar ben ik ook wel bang voor dat auteurs nauwelijks iets zullen overhouden aan dit all you can read verdienmodel. Dat is ook al zo bij de muzikanten, hoewel Spotify aangeeft dat het in 2012 ruim 500 miljoen dollar heeft uitbetaald aan de artiesten en dat ze voor 2013 verwachten boven de 1 miljard dollar zullen uitkomen.
Waar ligt de waarheid? Ik denk in het welbekende midden. De uitgeverijen zullen er denk ik wel tevreden mee zijn. En daarnaast ook de grote bekende schrijvers. En dat, net als op Spotify, de onbekende en nieuwe auteurs bijna niets uitbetaald zullen krijgen. En ook dat is nauwelijks een verschil met het verdiensten model zoals die al tientallen jaren bestaat. De kans dat jouw boek als beginnend schrijver bij de plaatselijke Bruna of Ako komt te liggen is bijna nihil. En probeer dan maar eens een boek te verkopen.
Is er tussen 2012 en 2013 ook niet even veel nieuwe muziek op Spotify gezet? Verschil tussen de restaurants en Spotify is toch wel dat de mensen/bedrijven die het echte geld verdienen toch wel de makers van het product zijn. Echter zijn de all-you-can-eat concepten digitaal amper te stoppen. Hopelijk krijgen de auteurs in dit geval meer betaald. Muzikanten kunnen tenminste nog een tour houden of merchandise verkopen. Voor auteurs lijkt het mij veel moeilijker om geld te verdienen met andere zaken.
Ik ben flink op zoek gegaan naar betrouwbare cijfers over het aantal nieuwe tracks op Spotify, maar echt gelukt is dat niet. Ik kom aantallen tegen van tussen de 10.000 en 20.000 nieuwe tracks op Spotify per dag. Die 20.000 komt overigens van de Spotify zelf. Alleen cijfers over eerdere aantallen nieuwe tracks lijken wel geheim. Heeft denk ik ook te maken met de concurrentie met Google Play Music en Itunes Radio.
Je vergelijking met dat de restaurants als makers het echte geld verdienen klopt min of meer. Met een paar kleine opmerkingen: zij maken het van producten waar de boeren ook niet altijd voldoende geld voor krijgen. De restaurants maken eigenlijk een soort mix (op in muziektermen te blijven) van het voedsel gemaakt door boeren. En de kok in het restaurant krijgt meestal ook een salaris die niet vergelijkbaar is met de opbrengst van het restaurant.
Ik vrees dat auteurs niet veel meer betaald zullen krijgen, is een wetmatigheid dat de grote bedrijven die uiteindelijk meestal bepalen. Deze bedrijven creëren een groot platform, hebben de rechten op de content, worden zo marktleider en bepalen dan.
Mooi artikel Walter. Omtrent Spotify en uitbetaling kan ik je de site van digimuziek.nl aanraden en lees dan met name dit artikel even: http://www.digimuziek.nl/nieuws/hoe-zit-dat-nou-m…
Wat muziek betreft moeten (bekende en onbekende) artiesten het tegenwoordig echt hebben van de optredens en eventuele merchandise want cd's/downloads leveren anno 2013 in veel gevallen (met name onbekendere artiesten) weinig op behalve naamsbekendheid en daardoor mogelijk meer mensen die naar je optreden komen en daardoor eventueel een stijging in het aantal downloads en/of verkochte albums wat dan mogelijk weer een beetje extra inkomsten op kan leveren.
Overigens nog even inhakend op Netflix is het inderdaad zeer spijtig dat het aanbod per land enorm verschillend is. Het huidige aanbod van Netflix in Nederland is erg beperkt inderdaad als je het vergelijk met de Amerikaanse versie. Er zijn methodes (VPN, Hola software e.d) waarmee je de Amerikaanse versie toch in Nederland kunt gebruiken, maar die zullen alles behalve legaal zijn.
Ik vind het jammer om te zien dat zowel Netflix als Google Play Music na een maand gratis automatisch overgaan in een betaalde abonnement vorm zodoende ben ik een dergelijk (tijdelijk gratis) abonnement niet aangegaan.
Zoals Tycho ook al terecht aangeeft hebben schrijvers niet tot nauwelijks de mogelijkheid om extra inkomsten te ontvangen uit de promotie van hun boek (bezoek van boekhandels en bibliotheken) voor bijvoorbeeld signeer sessies en/of voordragen uit hun boek ik ben dan ook zeer benieuwd of het all you can eat concept werkt voor de consumentenmarkt qua e-books. Ik weet uit de praktijk dat dit concept daarentegen wel zeer goed werkt wat betreft onze eigen collectie wetenschappelijke boeken en tijdschriften die verkocht worden aan universiteiten en wetenschappelijke instellingen, maar in dat geval maakt een complete instelling gebruikt van het all you can read model en niet een afzonderlijke consument.
Nieuws! "Bibliotheken gaan vanaf januari meer dan 5000 e-books aanbieden!"
"Volgens Stiching Bibliotheek.nl is het in de eerste drie maanden mogelijk om alle aangeboden boeken zonder meerprijs tijdelijk te kunnen lezen. Vanaf april moeten voor recente uitgaves een bedrag worden betaald: voor 20 euro bovenop het lidmaatschap kunnen leden in totaal 18 e-books lezen die als 'recent' staan aangemerkt."
Bron: http://tweakers.net/nieuws/92599/bibliotheken-gaa… (via Tweakers.net)
Comments are closed.