Je koopt een boek, leest het en daarna vangt het stof in de boekenkast. Al jaren is een trend merkbaar: voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt gebruik maken van internet, muziek en binnenkort ook boeken.

Op 11 september begon Netflix haar aanval op de Nederlandse televisiemarkt. Niet heel ingewikkeld met vliegtuigen enzo, maar met een groot aanbod van films en series. De verwachtingen waren hoog. Immers, voor een bedrag van 8 euro per maand kan je onbeperkt films en series kijken. De verwachtingen zijn inmiddels wat minder omdat de verschillen in aanbod tussen het Amerikaanse Netflix en het Nederlandse Netflix – helaas – fors zijn. De abonnementsvorm zoals die van Netflix doet steeds vaker haar intrede in de digitale wereld.

All You Can Eat!

De all you can eat abonnementsvorm heeft al eerder zijn succes bewezen. Denk hierbij aan het onbeperkt sushi eten en de all inclusive vakanties waar vakantiegangers kilo’s zwaarder weer terug naar huis gaan. In de meer tech-wereld werd mobiel internet pas echt een succes toen je voor bijvoorbeeld een tientje onbeperkt  kon internetten op je telefoon. En Spotify heeft volgens eigen onderzoek zelfs de muziekpiraterij verminderd.

Een Spotify voor ebooks

Afgelopen augustus maakten het Nederlandse uitgeefconcern WPG en het Belgische Lannoo Meulenhoff samen bekend dat zij – net zoals Skoobe in Duitsland en Oyster in de VS – een soort Spotify voor ebooks willen beginnen. Helemaal nieuw is dit idee niet, want al in 2011 had Bol.com al plannen hiervoor. Is hier wel een markt voor? Hoor ik je denken. Mensen lezen toch niet meer? Kijk maar naar veel websites; daar is veel tekst-content toch ook al vervangen door video-content? Los dat ik daar persoonlijk een hekel aan heb, is het denk ik wel een ontwikkeling die niet meer te stoppen is.

De VakantieBieb!

Afgelopen zomer bracht de bibliotheek een App uit onder de naam VakantieBieb. Hiermee konden leden en niet-leden gratis 55 populaire boeken downloaden tijdens de vakantieperiode. En dit was een voltreffer! De boeken werden maar liefst bijna een half miljoen keer gedownload. Tja… dat ze gratis waren zal er vast ook wel iets mee te maken hebben gehad, we blijven immers Nederlanders. Nederlanders lezen dus nog best graag, en zeker tijdens de vakantie. En helemaal als het gratis is. Heb jij jouw gratis Droomboek al afgehaald?

De houdbaarheid van ouderwetsch

De bibliotheken hebben de laatste jaren forse tegenslagen gehad. Sinds de crisis in 2008 begon, hebben veel gemeenten de subsidiekraan dichtgedraaid waardoor veel bibliotheekvestigingen zijn gesloten. En toch blijft het aantal leden al een aantal jaar rond de 4 miljoen. Waarom zou je ongeveer 10 euro per maand willen betalen wanneer een lidmaatschap bij een bibliotheek je maximaal een paar tientjes per jaar zou kosten?

Die goede oude vertrouwde bibliotheek heeft grote problemen met de uitgeverijen om ebooks van nieuwe boeken uit te mogen lenen. En dat is eigenlijk ook niet zo raar gezien de plannen van de uitgeverijen om een Spotify voor ebooks te beginnen. Een kwestie van concurrentie. De nieuwste boeken zullen niet meer beschikbaar zijn voor de bibliotheken en voor de bieb blijven de oudere boeken over.

Wat zal de toekomst van papieren boeken brengen?

Veel mensen lezen nog steeds graag vanaf papier. De VakantieBieb, maar ook de verkoopaantallen van ereaders, tonen aan dat ebooks heel populair kunnen worden. En dan is het niet raar als het digitale boek het analoge papieren boek gaat overtreffen. We hebben al vaker gezien dat digitale content de analoge content vervangt. En zo zullen de bibliotheken maar ook de boekenwinkels in zeer zwaar weer komen. Want ja…. We eten graag veel voor weinig. Elk Chinees restaurant kan je dat vertellen.

Wie Leest die blijft?

De komende jaren zullen erg interessant zijn. Hoe gaat de overgang van analoog naar digitaal in de boekenbranche zich ontwikkelen? Deze herfstvakantie is de VakantieBieb trouwens weer geopend. Veel leesplezier!

Rest nog één vraag: Wat ga jij doen met je Billy boekenkast?


Geschreven door