Mijn oudste kind is ziek, de jongste twee hebben vrij van school. Zelfmedelijden overvalt me;  ik  heb het zo zwaar en nergens tijd voor. Oké, ik browse wel een beetje en word geraakt door een foto en een blog over het tweejarige jongetje Alejandro. Omdat hij de ziekte Spinal Muscular Atrophy heeft, kan hij eigenlijk niet zonder rolstoel, maar hij krijgt er pas over vijf jaar een van de verzekering. Onacceptabel vinden zijn ouders en daarom heeft Alejandro’s vader Shea zelf een rolstoel gehackt. Een rolstoel hacken, dat klinkt illegaal.

wheelchairsma_610x392Hacken?

Hacken is niet per se illegaal natuurlijk. Een hacker kan iemand zijn die zich interesseert in de beveiliging van een computersysteem, creatief is, gaten opzoekt in de beveiliging van een systeem en daar gebruik van maakt. Gewoon een nerd dus. Media-aandacht gaat echter uit naar hackers die bewust schade aanrichten omdat ze dat kunnen of hacken om sociale misstanden bloot te leggen, zoals de groep Anonymous. Lees er de Anonymous-historie nog eens op na. In het geval van Alejandro gaat het dus gewoon om de legale mogelijkheden.

Rolstoeltransformatie

Pedal-1024x936

De rolstoel werd gekocht op Ebay. Het was een prima ding, maar bijvoorbeeld veel te hoog en ging ook heel hard door de bocht. Blijkbaar was het niet eenvoudig om de rolstoelcodes te kraken en en dus heeft Shea een aparte joystick aangeschaft die wel kon worden aangepast. Hij heeft zelfs een digitale keukenweegschaal gemonteerd in de rolstoel. Na veel bouwen, monteren en hacken kan Alejandro de rolstoel zelf met zijn voeten bedienen. Check voor de technische details en wat er exact gehackt is, het blog hacking SMA dat Shea bijhield en lees ook dit even, gewoon om stil te staan bij wat het leven werkelijk is.

Meer gehackte voorbeelden

Het is een succes-story, in ieder geval voor dit kleine mannetje met een hele handige vader. Zijn er meer van dit soort voorbeelden bekend, vroeg ik me af? Op het web vond ik direct een opsomming van spraakmakende hackers in het negatieve genre en het hacken van álle twitteraccounts. Daarnaast vond ik veel terug over lifehacking, dat gaat over het zo efficiënt mogelijk indelen van je leven. En ku-mediumnatuurlijk vond ik ook grappige voorbeelden, zoals McDonalds die de Burger King een hack (sorry, grapje) zet. Wat het nieuws haalt, is negatief of grappig en altijd ten koste van een ander.

Er was er eens…

Iets vergelijkbaars als de gehackte rolstoel heb ik na een best uitgebreide zoekactie niet teruggevonden. Niet heel verrassend, want het is natuurlijk veel interessanter om negatieve acties uit te lichten, maar jammer is het wel. Hoe mooi is immers juist dit kleine voorbeeld? Inmiddels ben ik dan ook nieuwsgierig geworden naar meer verhalen met een goede afloop. Wie deelt een klein en waanzinnig MOOI hack-voorbeeld? Leuk!

 

 

0 Shares:
5 comments
 1. Over hacken gesproken: We hebben het aan de journalistiek te danken dat voor personen die moedwillig in systemen inbreken om daar schade aan te richten of te stelen het woord "hacker" wordt gebruikt. Kwaadwillende systeem inbrekers heten eigenlijk "cracker". :-)

  Ik heb genoten van je artikel!

  Mijn moeder heeft haar atelier gehackt tot woonruimte in afwachting van de herbouw van de afgebrande woonboerderij. Ik kan hier naar mijn weten geen foto plaatsen, maar ik zal proberen om een van de leukste dingen die ze daar gedaan heeft toe te lichten. Aan de loopkat (zwaar transport systeem om haar grote beelden mee op te tillen) heeft ze de bovenkant van het geraamte van een ronde partytent opgehangen. En daar heeft ze vervolgens alle pannen aan opgehangen.

  Andere hack: mijn vader kijkt graag tekenfilm (bejaarde Oscar winnaar Børge Ring :-) ) en daarom heeft mijn moeder een wit zonnescherm verticaal opgehangen. In combi met de beamer hebben ze nu thuis bioscoop.

  Als je op Facebook gaat zoeken naar maasdijk4 dan kom je de foto's wel tegen.

  1. Wat een leuke reactie! Dank voor je aanvullende 'cracker', dat wist ik niet. Ik zal op Facebook je ouders bezoeken, de jeugd van tegenwoordig ;)

  1. De rolstoel een lifehack? Geestig, het was wel het doel van de hack denk ik, misschien heb je wel gelijk :) Dank voor het delen van de failblog, nice.

 2. Ik vind het top dat de mensen met behulp van een rolstoel alsnog naar buiten kunnen en mogen genieten van de omgeving.

Comments are closed.

Dit artikel is 10.464 keer gelezen