Social media is niet meer uit onze wereld weg te denken. Een willekeurig filmpje van YouTube kan worden gedeeld met tien verschillende social platforms. Tegenwoordig solliciteer je vaak niet meer met een sollicitatiebrief en een cv, maar is je LinkedInprofiel je cv. 

De meest gebruikte social media

Facebook is met maandelijks 751 miljoen gebruikers het meest gebruikte social platform. Facebook blijft groeien en geld verdienen aan ads en mobiele gebruikers. In het eerste kwartaal van 2013 is het aantal mobiele ads van Facebook gestegen met 7%.

Google+ staat op nummer 2 met 359 miljoen maandelijkse gebruikers. In het eerste kwartaal van 2012 en 2013 is het aantal actieve gebruikers gestegen met 33%.

Op nummer 3 staat Twitter met 288 miljoen maandelijkse gebruikers. In een jaar tijd is Twitter met 44% gegroeid. De leeftijdsgroep die het hardst groeit bij Twitter is 55 – 64 jaar. Deze leeftijdsgroep is met 79% gestegen.

LinkedIn heeft meer dan 200 miljoen gebruikers en krijgt er elke seconde twee nieuwe gebruikers bij. Van de gebruikers komt 64% van buiten de U.S.A.

Social media gebruik in Nederland

In Nederland gebruikt ongeveer 85% van de mensen een social platform. Facebook wordt het meest gebruikt en op nummer 2 en 3 staan respectievelijk LinkedIn en Twitter. Tweederde van de gebruikers van Hyves is 35 jaar of ouder. Mensen boven de 55 jaar gebruiken vooral Facebook en tussen de 45 en de 55 jaar is dat vooral Twitter en LinkedIn.

1184769_585601634817116_2110156414_n

 Yahoo versus Google

In augustus 2013 is er in Amerika iets onverwachts geconstateerd voor Google en Yahoo, beiden eigenaar van grote sociale netwerken. Google leek lang onoverwinnelijk met de meeste gebruikers. Toch is het dit jaar Yahoo gelukt meer bezoekers te krijgen dan Google. Internetonderzoeker ComScore constateerde dat Yahoo 196,6 miljoen gebruikers had, terwijl Google er 192,3 miljoen had. Deze statistieken gingen weliswaar alleen over Amerikaanse gebruikers, maar het geeft toch een veranderende verhouding weer die mogelijk ook in Europa en Azië terug te zien zal zijn.

En de rest van de social platforms?

De top 5 van meest gebruikte social platforms lijkt al jaren erg onveranderlijk, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te blijven. Yahoo heeft Tumblr overgenomen en bereikte daardoor meer gebruikers dan Google, die al twee jaar onoverwinnelijk leek. Er bestaat dus ook een kans dat binnen een jaar bijvoorbeeld Facebook niet meer aan de top staat. De toekomst zal het leren!

0 Shares:
6 comments
  1. Leuk artikel maar wat ik me dan afvraag bij het aantal gebruikers, zijn dit dan specifiek mensen die een account hebben of mensen die het ook dagelijks of enkele malen per week gebruiken??

  2. De gebruikers zijn actieve gebruikers, dus niet mensen die een account hebben en niet/nauwelijks inloggen.

    1. Hallo Barbera, ik heb het even voor je opgezocht. Volgens Marketingfacts gebruiken 2 miljoen Nederlanders Google+ waarvan een kwart van die gebruikers dagelijks gebruik maken van Google+ :) Dit was een onderzoek van Newcom.

  3. Ik ben vooral geinteresseerd in de cijfers van gebruik social media bij 55+, op welke cijfers/ onderzoeken zijn deze conclusies getrokken?

    1. Hoi Manon, ik heb niet de link kunnen terugvinden waar ik het vandaan heb gehaald want ik had mijn Windows opnieuw geïnstalleerd. Ik weet nog wel dat ik de leeftijden had gehaald uit comScore :)

Comments are closed.

Dit artikel is 9.159 keer gelezen