Pieter Derks is uitgeroepen tot “De Slimste Mens”. Een quiz van de NCRV die je ook op je smartphone of iPhone kan spelen. Pieter heeft een T-shirt gewonnen waarop staat “Ik ben de slimste”. Origineel is dat niet, want dat T-shirt is ook voor een tientje online te bestellen. Een review van zowel de app als het programma.

Pieter Derks, niet alleen de slimste mens, ook nog eens een fanatieke twitteraar.

Het format van “De Slimste Mens”, zoals dat nu wordt uitgezonden, komt van de Vlaamse quiz “De Slimste Mens ter Wereld”. Deze is  in Nederland bekend geraakt door fragmenten die in “De Wereld Draait Door” worden getoond van de grappen van comedian en jury-lid Philippe Geubels en de onverstaanbaarheid van Eddy Wally.


De onnavolgbare Philippe Geubels.


De onverstaanbare Eddy Wally.

Nederland versus Vlaanderen

Het Dynamische Duo: Maarten van Rossem & Philip Freriks

In de Nederlandse versie zien we Philip Freriks als presentator en Maarten van Rossem als jury. Het showmanschap van Philip Freriks straalt er niet vanaf, maar goed, hier staat ook een nieuwspresentator die in zijn beginjaren geroemd werd vanwege zijn klunzige manier van presenteren. Het heeft zijn charme, maar af en toe staat hij er wel bij als een docent die de leerstof niet bevat. Oftewel, alles wordt van de kaartjes af voorgelezen en komt er een vraag van de kandidaten dan is het antwoord van Philip niet echt verduidelijkend. Hilarisch is wel dat er dan doorverwezen wordt naar Maarten van Rossem die dan droogjes de verdieping geeft: “Ja, het schijnt zo te zijn, dat is mij ook maar net verteld.”. Na elke ronde vertelt Philip ook dat het, zelfs met een voorsprong van ruim 200 punten (van meestal Pieter Derks), nog heel spannend is  en “er nog van alles kan gebeuren”. Maar goed, met Philip en Maarten heb je ook niet het dynamische duo waarbij je over de grond zal gaan rollen van het lachen. Daar zijn de Vlamingen dan toch beter in.

Spelregels

De spelregels zijn redelijk simpel. Er zijn 5 rondes en een finale waarbinnen secondes verdiend worden óf waar je secondes verliest als je niet snel genoeg antwoord. Waar het op neer komt is het testen van algemene kennis over cultuur, wetenschap, sport, entertainment, geschiedenis en geografie, kortom wanneer je goed bent in Triviant dan zal je hier ook wel hoog scoren.

De app

Als ik de app bekijk zie ik dat ik me kan registreren (ook via Facebook) om zo vrienden te vinden om tegen te spelen. En dat maakt het leuk. Net zoals spelletjes als Wordfeud (oh, wat was dat verslavend!) heeft je tegenstander 48 uur om zijn of haar beurt te voltooien. Ik zit aan mijn Android toestel gekluisterd als de seconden wegtikken. Als “De Slimste Mens” wordt uitgezonden, wordt er wekelijks een gepersonaliseerde mok – met  afbeeldingen van Philip en Maarten – verstuurd naar degene met de hoogte score. Op dit moment is dat maandelijks. De app heeft ook dezelfde spelrondes als het spel op TV, met als enige verschil dat er in de eerste ronde 9 vragen worden gesteld in plaats van 15 en er geen de vijfde ronde is (het collectief geheugen); waarschijnlijk omdat filmpjes te veel data zouden gaan kosten. Ook moet je de antwoorden intikken wat soms frustrerend is, ik ben namelijk niet de handigste in het typen op een touchscreen. Zeker wanneer de seconden aftellen. Gelukkig is de jury vergevend en hoef je niet het exacte antwoord te geven. Een typefoutje wordt door de vingers gezien en alleen de achternamen van personages waar naar gevraagd wordt is vaak ook goed. Woorden van dezelfde betekenis worden meestal ook goed gerekend.

Winnaars

Ben je competitief ingesteld en was je al verslingerd aan spelletjes als Wordfeud dan is deze app zeker het proberen waard. Helemaal gratis en zonder reclame. Ok, een NCRV logo in het opstartscherm. En je wordt herinnerd wanneer het programma op TV komt en wie de gasten zijn, maar dat kan je ook uit zetten. Leuk is dat je vragen die je op TV ziet, ook voorbij ziet komen in de app! Via de site van “De Slimste Mens” kan je ook je eigen quiz-vragen insturen. Ik zie namelijk na twee weekjes spelen dezelfde vragen terugkomen. Via de site kunnen ook foutjes en bugs worden gemeld, waarvan ik moet zeggen dat ik die zelf nog niet heb ondervonden. Kortom een boeiende app en een leuk programma. In het programma had van mij wel wat meer “entertainment” gemogen zoals bij de Vlamingen. Suggesties?

0 Shares:
Dit artikel is 11.923 keer gelezen