NSA en GCHQ manipuleerden internetgebruikers met een ‘imitatie-Google’ om ze te kunnen bespioneren. Dat blijkt uit documentatie gelekt aan de Braziliaanse krant Fantastico. Hiermee gebruiken de bureauspionnen dezelfde methodes als cybercriminelen op zoek naar bankgegevens.

Man in the middle

NSA MITMOm meer te weten over ‘gevaarlijke internetgebruikers’ voerden NSA en/of het Britse GCHQ MITM-aanvallen uit, oftewel Man in the Middle Attacks. Dat blijkt uit een sheet in handen van de Braziliaanse krant Fantastico. Bij zo’n aanval schotelen NSA en GCHQ www-surfers een nep-Google voor om vervolgens onder dat dekmantel achter het zoekgedrag en privacy-gevoelige informatie te komen. De methode is bekend. Immers, cybercriminelen bedenken ook valse banksites om pincodes te achterhalen.

Controversie

Hoe langer dit soort informatie naar buiten komt, des te kwalijker dat is voor Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten. “Het geeft ons alleen maar slechte publiciteit en het voegt niets toe“, reageerde het overkoepelende veiligheidsorgaan Office Director National Intelligence (ODNI) vorige week.

Director of the NSA U.S. Army General Alexander testifies before a U.S. House Permanent Select Committee on Intelligence hearing at the U.S. Capitol in WashingtonZo’n verklaring lijkt op NSA’s reactie na eerdere onthullingen dat de dienst gemakkelijk encryptiebeveiligde informatie kan kraken. Hun baas Keith Alexander verweerde zich toen met de woorden dat ze hun werk alleen maar doen wanneer ze “terroristen en staatsvijanden bespioneren.” Maar -what a surprise- ook hier zijn de Amerikanen niet in hun eerste leugentje gestikt.

Oliemaatschappij observeren

Steeds meer blijkt dat staatsvijandelijkheid voor de Amerikaanse bureauspionnen een vrij rekbaar begrip is. Naast buitenlandse diplomaten is bijvoorbeeld ook een Braziliaanse oliemaatschappij hun aandachtsgebied. Dat zou begrijpelijk zijn als deze maatschappij wordt gefinancieerd met terroristisch geld. Maar het is weer onbegrijpelijk als de NSA-top bestaat uit elite met economische belangen in olie.

NSA Bullrun 2Genoeg voer dus voor democratische discussie over wat Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten nog wel mogen. Voorop gesteld dat bij onthullingen lang niet altijd duidelijk is wat het aandeel is van NSA en haar Britse tegenhanger GCHQ. Het roept toch een sfeer op waarin betrokkenen (zie boven) instructies krijgen hun mond dicht te houden en indoctrinatie wordt geëist. Beide begrippen horen in een dictatuur thuis en niet in een democratie.

0 Shares:
Dit artikel is 5.705 keer gelezen