Een van de belangrijkste regels binnen stand-up comedy is dat je geen grappen van een ander jat. De verleiding is voor sommigen te groot sinds de komst en groei van social media, reddit en allerlei sites waar grappen zijn te vinden, zoals Jokebook en Sickipedia, is. Nadeel is echter wel dat je vervolgens ook weer, via social media, daar keihard op betrapt wordt. Dat is nu net gebeurd bij “Rickelodeon”. Want ook al gebruik je op het internet nickname, via social media (gekoppeld aan een Google speurtocht) ben ik meer over deze mysterieuze man te weten gekomen dan dat hij zelf zou willen!

Hoe het allemaal begon…

Rickelodeon
Rickelodeon

“Hij is één van de stille krachten van de Nederlandse comedyscene. Of beter gezegd, achter het internationale succes van onze standup-comedians en evenementen. Door de ene vergruist [sic], door de ander aanbeden. Wie is toch deze man achter het masker?”

Aldus een foto van een artikel dat geplaatst was op de Facebook pagina van de mysterieuze Rickelodeon, comedian. In het artikel heeft hij het over grap die hij op 2 september op Facebook plaatste, waarvan iemand hem attendeerde dat dit een grap van een andere (bekendere) comedian was.

(aldus de betreffende grap van Rickelodeon en de reacties daarop)

Dat de grap van een andere comedian zou zijn, leek hem in het verkeerde keelgat te zijn gevallen en vervolgens kwam Rickelodeon met een foto van een (volgens hem) gepubliceerd artikel. Op 6 september. Dat moet een snelle drukker geweest zijn of een handige fotoshopper.

1175309_10202133283794570_1716250582_n
Rickelodeon – Man van mysterie of oplichter?

bustedJatwerk

Natuurlijk is het helemaal niet erg als je een grap deelt op social media. Alleen als je jezelf neerzet als stand-up comedian blijf je van andermans grappen af. Het bedenken van een goede grap kost veel tijd en moeite. Ik ben zelf nu een jaar bezig, treed maandelijks wel een aantal keren op door het hele land en heb nu eindelijk 10 minuten van materiaal (grappen) die ik heb getest en die zich hebben bewezen als grappig. Neem van mij aan dat dit een zware zoektocht is naar de ideale grap, elke keer stap je als comedian het podium op om grappen te testen en aan grappen te werken, aan de opbouw, timing, uitspraak, etc. En als je dan eindelijk iets hebt waarvan je ondervonden hebt dat meerdere mensen op verschillende plekken daar écht om kunnen lachen, dan wordt zoiets ook wel goud genoemd in de comedy wereld. En natuurlijk wil je niet dat je grappen (je eigen bloed, zweet en tranen) via social media verspreid worden door iemand die de moeite niet neemt eigen grappen te schrijven en te testen. Als je een grap al kent dan lach je er niet meer om. Misschien realiseer je jezelf nu ook waarom Theo Maassen (net als vele andere comedians) het niet op prijs stelt als er gefilmd wordt tijdens optredens.

Sneeuwbaleffect

Rickelodeon had inmiddels de aandacht van meerdere ‘bevriende’ comedians die hem op zijn Facebook pagina wezen op jatwerk. Dit viel makkelijk te achterhalen via social media en reddit, hoogstwaarschijnlijk ook de bron dan de grappen van Rickelodeon. Een enkeling werd geblockt na confronterende opmerkingen. Vervolgens werd het artikel gedeeld in een besloten Facebook groep van comedians. Ik vroeg ik welk blad dit artikel gepubliceerd was, waarop Roland van Hek antwoordt: “Delusional Dipshits Monthly”. De toon is gezet en binnen een uurtje zijn er inmiddels 90 reacties van verschillende comedians. Ook Rickelodeon’s persoonlijke Facebook pagina wordt bezocht en grondig onderzocht op plagiaat.

jeroenpater
“OK, OK, ik ben het!” reageert look-a-like Jeroen Pater.

Weerwoord

Ik heb Rickelodeon gevraagd of hij wilde meewerken aan dit artikel, over jatwerk en anonimiteit op het internet. Heel sportief stemde hij toe en stuurde hij mij deze verklaring. Oordeel zelf…

Origineel is hij niet, maar wel creatief!

Ontmaskering

Naast dat ik het helemaal niet eens ben met zijn visie over het jatten van grappen, geloof ik ook niet dat er meerdere mensen achter het ‘fenomeen’ zitten. Ik voel me uitgedaagd om te onderzoeken wie de man achter het masker zou kunnen zijn. Binnen een kwartier weet ik met grote zekerheid wie de man achter het masker is. Rickelodeon heeft in eerste instantie niet de beste schuilnaam gekozen, namelijk een nickname die hij schijnbaar eerder heeft gebruikt op verschillende sites. Overigens is de nickname niet zo populair zoals hij noemt in het filmpje en zijn er maar enkele Rickelodeon’s te vinden. Na wat vergelijkingen van zijn mysterieuze, gemaskerde profielfoto’s denk ik hem ontmaskerd te hebben. Het is bij onderzoek belangrijk om feiten te controleren en niet meteen te denken dat je bij het eerste Google-resultaat de juiste te pakken hebt. Mijn speurtocht was begonnen:

581107_1411462579075891_1709933758_n
Deze profielfoto van Rickelodeon gaf nét wat te veel bloot…
 • Via Google image search kom ik een paar foto’s tegen waarin ik overeenkomsten zie met een profielfoto van Rickelodeon. Ook zie ik een profielfoto op goeievraag.nl waar een Rickelodeon zich afvraagt waarom glijmiddel duurder is dan melk. Ik denk dat de comedian Rickelodeon zojuist een gezicht heeft gekregen.
 • Dit wordt bevestigd (wel na wat speur en scroll-werk op zijn Facebook pagina) wanneer ik zie dat hij via Facebook een foto heeft geplaatst van hem (zonder masker) op de profielpagina van een vriendin (die compleet openbaar staat). Zo zie je maar weer, de vrouw is de zwakke plek van de man…
 • Ook is Rickelodeon vergeten om in zijn Facebook instellingen omtrent zijn locatie gegevens uit te zetten, zo zie ik dat hij in de buurt van Alkmaar al zijn berichten post.
 • Daarnaast vind ik op de nieuwssite Dichtbij.nl foto’s (en een artikel), uit Alkmaar, van hem en de rap-formatie De Kraaien (die ook anoniem optreden én die hij expliciet noemt in zijn gefotoshopte artikel). Grappig, want het zijn ook altijd de kraaien die mijn afvalzak vernielen.
 • Vervolgens zie ik (via Google) op de site van RunGPS ook weer een foto van dezelfde persoon (uit Alkmaar). Daarnaast zie ik ook welke routes hij heeft gefietst en hoeveel calorieën hij heeft verbrand. Dat is maar goed ook want hij is gek op pindakaas. Gezien de routes (start en finish) zou ik zelfs met enige zekerheid kunnen achterhalen wat zijn woonlocatie is. Ohja, zijn volledige naam staat daar ook vermeld.
 • Wil ik zijn woonlocatie nog even verder verifiëren dan zie ik een profiel van Rickelodeon op een site van zonnepaneel-gebruikers. Mooi om te zien dat hij wél milieuvriendelijk goed bezig is! Ik heb nu ook zijn postcode en foto’s van het dak van zijn huis. Via Google Maps tik ik zijn postcode in en vervolgens zie ik daar in die buurt inderdaad één huis met zonnepanelen. Ook staat dat huis gemarkeerd als de start en finish locatie van zijn ren en fietstochtjes met RunGPS.
 • Op een openbare datingsite zie ik trouwens ook dat Rickelodeon op 16 december jarig is.

Ik denk met grote zekerheid te weten wie hij is. Zijn naam? Doet er niet toe, maar is makkelijk zat te achterhalen via de bovenstaande stappen. Als dat je een kwartiertje van je tijd waard is.

Moraal

Wat hebben we nu geleerd en wat is nu het moraal van dit verhaal?

 1. Wil je anoniem zijn en blijven op social media, let dan heel goed op wat je op het internet zet onder welke naam! Kijk goed naar je privacy instellingen en pas op met foto’s en het installeren van GPS tracking apps op je mobiele telefoon.
 2. Als je jezelf als serieuze en oprechte comedian presenteert, jat dan geen grappen van het internet. Dat gaat uitkomen. Zeker als je gevolgd wordt door collega-comedians; grappen jatten wordt niet op prijs gesteld. Heb je eenmaal een naam als iemand die grappen jat, dan is daar ook weer moeilijk vanaf te komen. Bij elke grap kan er worden afgewogen of deze wel origineel is. Ook al ga je in de toekomst 100% origineel materiaal schrijven, je imago is beschadigd.
 3. Het is op facebook verplicht om je te registreren onder je eigen naam en het is niet toegestaan om je voor te doen als iemand anders. Wel kan je je bijnaam als alternatieve naam toevoegen. 100% anonimiteit is dus niet toegestaan onder Facebook’s promotie campagne “Real people, real names”.

Wie het laatst lacht…

0 Shares:
2 comments
 1. Rick 'Rickelodeon' vanderhaas is pertinent géén Standup comedian, maar een sneue vent met een anoniem (OK, misschien niet zo anoniem als hij zelf had gewild) Facebook-account.

Comments are closed.

Dit artikel is 8.767 keer gelezen