Tegenwoordig is alles online verkrijgbaar. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt aangeboden. Zo ook opleidingen. Aangezien wij in de kenniseconomie verkeren, is het geen gek idee: alle kennis beschikbaar via internet. Van een instructievideo op Youtube, tot een volledige cursus online. Ofwel: MOOC (Massive Open Online Course) 

Aanbod

MOOC

Deze MOOCs bieden een groot aanbod cursussen aan. Van boekhouden voor de kleine zelfstandige tot interieur design voor gevorderden. Van zoölogie voor de amateur tot autotechniek voor de klusser. Werkelijk alle soorten kennis wordt je online aangeboden. Deze cursussen zijn goed voorbereid. Ze zijn gratis. En ze worden verzorgd door heuse professoren. Sterker nog, ze worden georganiseerd door vooraanstaande universiteiten zoals Harvard, MIT en Yale. Niet de minste dus.

Deelnemers

De eerste MOOC is in 2008 verzorgd door George Siemens en Stephen Downes. Sindsdien is er veel veranderd. Het fenomeen is massaal door de internationale gemeenschap opgepakt. Het aanbod aan MOOC’s is divers en de afnemers zijn dat des te meer. Natuurlijk de gebruikelijke studenten. Maar ook fulltime volwassenen met hypotheek en kinderen. Gepensioneerden die genoeg tijd achter de geraniums hebben doorgebracht. Huisvrouwen en -mannen met vrije tijd. Uit alle maatschappelijke lagen. Sommigen volgen een MOOC uit persoonlijke interesse; anderen uit verveling.

Interessant

Zelf ben ik erg blij met Coursera. De hier aangeboden MOOCs vind ik erg interessant. Te interessant. Ik zou zó 4 verschillende cursussen continue en naast elkaar willen volgen. Mijn andere verplichtingen dicteren anders. Mijn ervaring met Coursera is dat zij de student vooraf erg goed begeleiden naar de eerste les, de verwachtingen vooraf duidelijk maken en inzicht geven in eventuele aanbevolen literatuur. Voorbereidingen die de student vooraf geacht wordt te doen. Als student weet ik ook precies wat ik kan verwachten. Niet alleen aan materiaal. Maar ook de te behandelen stof en de tijd die je wordt geacht te besteden voor een goed resultaat. Op deze wijze wordt mijn niet te stillen honger naar interessante (sommigen zouden zeggen overbodige) kennis bevredigd.

Dankbaar

Ik vind vooral geschiedenis heel interessant. Maar ook presenteren en spreken in het openbaar. En architectuur. Kunst, biologie en stadsplanning. Mijn leven is hierdoor nog rijker en ik besef hoe dankbaar ik ben voor de MOOC’s. De mensen die hierbij zijn betrokken maken al dit moois mogelijk. Voor mij en voor miljoenen anderen wereldwijd. Want zo groot is het ondertussen. Als je het nog niet kent raad ik je aan een kijkje te nemen. Ik weet zeker dat er ook iets voor jou bij zit. Waar ga jij voor?

 

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 6.059 keer gelezen