Microsoft gaat Nokia grotendeels overnemen. Daarvoor trekt de multinational 5,4 miljard euro uit de buidel. Zo hoopt de oorspronkelijke pc-gigant een grote slag te slaan op de tablet- en smartphonemarkt.

Achter de feiten aan

ballmer

Zo’n godswonder is hard nodig voor Microsoft. Het bedrijf verliest namelijk marktaandeel in de wereld van soft- en hardware. Brachten personal computers – pc’s dus – het miljardenbedrijf aan de top, nu zijn ze allang niet meer zo populair als de tablets en smartphones. Om hierop in te kunnen spelen kwam Microsoft al met de Surface. Helaas werd het een flop dat het bedrijf 900 miljoen dollar kostte.

Hand in hand

Op de smartphone en tablet-markt zijn Microsoft en Nokia al vanaf 2011 twee handen op een buik. Zo draaien de Finse mobieltjes bijvoorbeeld op het Windows-besturingssysteem. “We weten allemaal wat voor prachtig werk wij samen doen”, schrijft Microsoft-topman Steve Ballmer in een interne mail. Maar nu verdient hij nog geen 10 dollar per verkochtte Nokia, bestuurd door Windows.

Huwelijk

Nokia_0905_Ballmer_Elop

Als de Amerikaan en de Finse in het huwelijksbootje stappen, voedt dat speculaties voor de opvolger van Ballmer. Misschien neemt Nokia-CEO Stephen Elop het stokje wel over bij het vervroegde pensioen? “Nu er meer aandacht is voor electronische apparaten en diensten, zoeken wij iemand die inspeelt op deze ontwikkeling”, verklaarde Ballmer bij zijn aangekondigde vertrek. Dat is best een stille hint.

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.116 keer gelezen