WordPress is nog steeds een van de meestgebruikte CMS’en ter wereld. Gemakkelijk genoeg om snel te leren, robuust genoeg om gemakkelijk uit te breiden. Het is dan ook niet voor niks dat we op 42Bis al vaak aandacht hebben besteed aan WordPress.

Over hoe je het moet installeren bijvoorbeeld of hoe je je installatie sneller maakt, maar ook de serie eerder dit jaar over hoe je lokaal je WP kunt installeren om je theme te kunnen testen. Een vierdelige serie, waarin blogger Jeroen Mulder helpt met het opzetten van je lokale WordPress én het overzetten naar de live-site. Nu heb ik goed en slecht nieuws voor Jeroen en voor jou.

Slecht voor Jeroen (maar misschien ook goed): dat kan véél gemakkelijker. Goed voor jou (maar misschien ook slecht want je hebt het al gedaan), want dat kan dus véél gemakkelijker.

Het wondermiddel

Lokaal je WordPress installeren doe je namelijk gewoon zo:

 • Stap 1.
  Surf naar InstantWP.com
 • Stap 2
  Installeer instantWP en gebruik het adres (lokaal) dat het programma je geeft om naar de front- en back-end van je installatie te gaan en in te loggen.
 • Stap 3
  Open in de map waar je het programma hebt geïnstalleerd de map Jouw_locatie\iwpserver\htdocs\wordpress\wp-content\themes
 • Stap 4
  Plak daar je theme, activeer het in de backend en knutsel eraan totdat het helemaal mooi is en exact werkt zoals het moet
 • Stap 5
  Upload je volledig geteste theme naar de live-site en activeer het daar
 • Stap 6
  Schenk voor jezelf een baco in, aai een kat en doe eventueel een polonaise of de Macarena.

Mobiel met je testsite

De map InstantWP kun je overal mee naar toe nemen (zet het op een stick en werk aan de computer van een ander of toon hun even snel hoe de theme eruitziet). Daarnaast kun je alle plugins die je hebt gedownload in de Plugins-map van WordPress zetten om zo de compatibiliteit met jouw theme te testen in de test-omgeving in plaats van op de live-site.


Geschreven door