Er zijn heel veel apps te vinden die je (sportieve) prestaties meten. Het delen van je wekelijkse hardloop- of mountainbikerondje met je vrienden draagt bij aan de motivatie. Er is nu echter een app beschikbaar waarbij ik me afvraag of je die prestaties graag op Facebook of Twitter wereldkundig wil maken.

Spreadsheets

Mag ik voorstellen: Spreadsheets voor de iPhone, een app waarmee je je bedprestaties kunt bijhouden. De app houdt onder andere voor je bij hoe lang je het volhoudt en hoeveel geluid er geproduceerd werd tijdens de bedexercitie. De statistieken worden opgeslagen zodat je je vooruitgang kunt bijhouden. Ook is er de mogelijkheid je prestaties te delen, met je bedpartner bijvoorbeeld, maar ook met je vrienden of je huisarts. Je kunt de statistieken zelfs vergelijken met die van anderen.

Big data & gamification

Spreadsheets beweert op hun website dat door je prestaties bij te houden en inzichtelijk te maken, je gestimuleerd wordt beter te presteren. Het succes van apps als Runkeeper bevestigen dit. Het succes  wordt behaald door het goed toepassen van de gamification-principes: fun, (directe) feedback en friends, en het goed inzichtelijk maken van de verzamelde data. Je zou kunnen zeggen dat big data +  gamification = win.

Nu geloof ik best dat Spreadsheets de data goed verzamelt en inzichtelijk maakt. Ook aan de voorwaarden fun en feedback wordt voldaan. Maar zou jij je bedprestaties delen met je vrienden?

0 Shares:
Dit artikel is 3.429 keer gelezen