Sinds kort is het voor iedereen gemakkelijk om openbare Facebook-posts te hergebruiken. Het hoe en waarom in het kort.

Facebook posts embeddenHet principe is heel eenvoudig. Allereerst kun je sinds dinsdag 21 augustus bij elke openbare Facebook-post een stukje code vinden. Deze code plak je op je blog of website. Het resultaat is een netjes opgemaakte snippet van de post in kwestie. De ‘Facebook Embed’ heeft meer functionaliteit dan een chique opgemaakte link. Zo kun je in de ingesloten post video afspelen en kunnen lezers zonder de pagina te verlaten de post ‘Liken’.

Facebook als primair contentplatform

De functionaliteit is niet nieuw. In een eerdere blog schreef ik al over de de embed-functionaliteit die het microblogplatform Twitter, na introductie in 2010 veel goeds bracht.
Met deze zet versterkt Facebook zijn positie als primair contentplatform want je kunt erop rekenen dat content die speciaal wordt opgemaakt voor Facebook in de ingesloten vorm nu vaker ook elders zal worden ingezet. Wanneer het eenvoudig is om op Facebook gedeelde foto’s of video ook op een andere plek op het web te tonen, is de kans kleiner dat deze ook nog op YouTube/Flickr/Tumblr of andere webservices verschijnen. Content creators blij, adverteerders blij, investeerders blij en gebruikers zal het worst wezen vanaf welk platform ze de content geserveerd krijgen.

Hoe embed ik Facebook posts?

Het hoe is uiteindelijk zo eenvoudig dat ik iedereen kan aanraden om er eens mee te gaan spelen. In slechts drie korte en simpele stappen heb je je eerste Facebook-post in een wip online.

Alleen openbare posts

Het is alleen mogelijk om openbare Facebook-posts te embedden. Facebook geeft door middel van herkenbare icoontjes aan wat de privacy-instellingen zijn van een post. Posts met de volgende afbeelding zijn openbaar.

Icoon openbare Facebook post

 

Bericht insluiten

Waneer je met je muis over zo’n openbare post gaat, zie je in de rechterbovenhoek van de Facebook-post een pijl verschijnen. Klik op de pijl en selecteer ‘Bericht insluiten’.

Waar kan je de Facebook embed code vinden

Embedcode

In de popup die dan verschijnt staat de code die je moet kopiëren naar je eigen blog of website. Je ziet ook direct hoe de post er op je website uit zal gaan zien … Met Ctrl-C, Ctrl-V kopieer en plak je de code van je Facebook Timeline naar je blog of website. Het is verstandig om vooraf wel te controleren of het design van de blog of webpagina waar je gaat posten geen beperkingen oplegt aan de geëmbedde post. Je kunt de posts niet zelf schalen en je blog of website zal wel contentgebieden met voldoende ruimte moeten hebben. Wanneer de Facebook-post groter is dan het beschikbare contentgebied, levert dat vaak lelijke plaatjes op.

De Facebook posts embed code

Ik heb zelf nog geen goede Nederlandse voorbeelden voorbij zien komen en ben heel benieuwd. Deel vooral in de comments welke leuke voorbeelden jij in de praktijk al bent tegengekomen.

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 8.197 keer gelezen