“Opa, kom we gaan naar Hubbodroid! Vandaag kopen we een Dora voor je!” Trendwatcher Bakdas schrijft in zijn boek ‘De toekomst van Gezondheid’ :  “Het lijkt toch onwaarschijnlijk dat de wetenschappers daar ook een ‘ziel’ in kunnen stoppen.” Hij kan wel eens ongelijk krijgen. De zorgsector is al zover! Denktanken voorspellen dat de markt voor robots in 2025 groter zal zijn dan de pc-markt.

Verbaast, geamuseerd en enigszins geschokt kijk ik zondagavond naar de Zweedse successerie “Real Humans” (Äkta Människor).  Daar leven Hubbots (menselijke robots) hand in hand samen met mensen. Ze nemen niet alleen die vervelende huishoudelijke klusjes van je over, ze bieden je ook een steuntje in de rug, een luisterend oor én sommigen gedragen zich als ware liefdespartners. Is dit wel een ver-van-mijn-bed-show, mijmer ik, kijkend naar het televisiescherm. Het doet mij denken aan de inzet van robots in de zorg. Hoewel het samenspel tussen mens en robot in de serie hilarische taferelen oplevert, is de ontwikkeling van de zorgrobot in de realiteit een bloedserieuze zaak!

E-wattus?

We leven in een fascinerende tijd met een enorme stroom aan technologische veranderingen. Ook de zorgsector bevindt zich in een transformatie. E-Health, zorginnovatie, technologisering, personal medicine, elektronisch patiëntdossier, video-isering en robotica. Allemaal termen die ons al enige jaren om de oren vliegen. Door alle ontwikkelingen op het gebied van internet- en communicatietechnologie kunnen ouderen makkelijker thuis blijven wonen. Thuiszorgorganisaties maken al gebruik van het fenomeen Telezorg ofwel E-care (monitoring en instructie van de patiënt op afstand). Onder toeziend oog van een zorgmedewerker kan opa eenvoudige handelingen zoals bloedsuiker prikken zelf uitvoeren.

Pas op de robot, zij zorgt voor je

De innovatie van zorgrobots gaat razendsnel. Niet verwonderlijk, we worden steeds ouder en er gaan steeds minder mensen aan het werk. En niet te vergeten nieuwe (jonge) generaties hebben veel minder tijd voor mantelzorgtaken! Tadaaaa! Opgelost met knuffelrobots en robots die nu al klusjes uitvoeren in het huishouden zoals stofzuigen.
Robot Charly was dit jaar één van de nieuwste speeltjes op de 50-plusbeurs in de Utrechtse Jaarbeurshallen. Charly helpt licht dementerende ouderen. Bijvoorbeeld door ze te herinneren aan een kopje koffie.  Dat het een actueel onderwerp is, blijkt dus wel. De Gelderlander schreef 12 september in een artikel “Robots helpen ouderen met lichte dementie” en De Limburger kopt 25 september met “De robot rukt op in de zorg”.

Knutselen met genen, atomen, bits en neuronen

Nemen we een kijkje in de wereld van nanotech, biotech, neurowetenschappen en ict dan komen we ook al snel uit bij de inzet van robotica in de zorg. Wetenschappers dromen al jaren van een nieuw soort mensenras -Cyborgs- door genen (biotech), atomen (nano), bits (ict) en neuronen (neurowetenschap) aan elkaar te knutselen.  Het lijkt erop dat ze steeds succesvoller worden hierin. Kijk maar eens naar het volgende filmpje.

In Amsterdam testen ze al uitgebreid met de caredroids Alice, MeiMei en Darwin. Vergeleken met Charly gaan wetenschappers hier nog een stap verder. Ze voegen sociaal-emotionele intelligentie toe aan de robot waardoor deze echt in staat is met mensen te communiceren en morele beslissingen te nemen.

MeiMei en Alice

MeiMei en Alice

Verarming of aanwinst?

De meningen zijn verdeeld over deze ontwikkelingen. Tegenstanders vrezen een verarming van zorg voor ouderen omdat het persoonlijk contact vele malen minder wordt. Een hand op je schouder of een kort praatje doet immers vaak al wonderen. Voorstanders argumenteren dat we dan niet langer afhankelijk zullen zijn van professionals én onze zelfredzaamheid neemt toe. Zorgmedewerkers besparen tijd en hoeven niet meer van de ene naar de andere oudere te rennen en vliegen. Dat praatje kan ook wel online. Eindelijk eens tijd voor echte zorg. Efficiënter dus goedkoper! En zeg nu zelf, onze overheid zet in op de “participatiemaatschappij”, dan komen robots wel heel handig van pas nu we massaal geen tijd hebben om opa en oma te helpen met hun huishouden. Ik zeg win-win voor alle betrokkenen!

Hubbodroid Wallmarket

Terug in de tijd gaan we niet meer. Het is voorbij dat de zuster voor je zorgt van wieg tot graf. De robots komen eraan! Wil je meer weten over zorgrobotica en vooral zien wat zij nu al kunnen? Ga dan eens kijken bij Het Robot Supporting Care Event op 2 oktober, dat wil je niet missen! Na een dag vol lezingen door caredroid experts kun je zelf aanschouwen wat al die zorgrobots ook echt kunnen.

Wat vind jij van de zorgrobot? Zijn ze een aanwinst of neem je toch liever zelf wat zorgtaken op je? Zie jij het al voor je: opa met Alice  aan de wandel in het park en MeiMei die de deur bij oma voor je opendoet? Ik ben erg benieuwd naar jouw visie.

0 Shares:
2 comments
  1. Ik denk dat het allebei gaat worden – zoiets als "beetje van robotica en een beetje van mezelf…". Wel verwacht ik dat het aandeel robotica door de jaren heen steeds groter zal worden – maar helemaal overnemen?
    De zorg- en medische wereld kent immers zo veel grijstinten dat je die schakeringen nooit allemaal in het "brein" van een robot gestopt krijgt. En dan nog – zou je in een vliegtuig stappen zonder piloten (of meer actueel: met slapende piloten)?

  2. Waar het naar toe gaat zullen we moeten zien. De consument bepaald uiteindelijk. Mooi geschreven.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.743 keer gelezen