Chrome vierde gisteren zijn 5-jarig jubileum en introduceert gelijk een nieuwe generatie apps.

Chrome begon als een simpele browser met statische text, plaatjes en links. Intussen is de browser gegroeid en wordt steeds volwassener en is het uitgegroeid tot de meeste gebruikte browser (meer dan 50% in augustus 2013).

Introductie van apps

In 2010 introduceerde Google de ondersteuning van apps in Chrome en opende hiervoor de Chrome Webstore. De introductie van apps – die bij Firefox bekend staan als extensions – zorgde ervoor dat de functionaliteit van de browser exponentieel groeide.

Een nieuwe generatie Apps

Nu heeft Google bekend gemaakt dat het de mogelijkheden voor het ontwikkelen van apps voor Chrome gaat uitbreiden. De apps moeten hierdoor krachtiger worden en meer gaan aanvoelen als native software. Deze mogelijkheid blijft vooralsnog voorbehouden voor Chrome OS en Windows.

Daarnaast kunnen Chrome-apps nu verbindingen aangaan met apparaten die aangesloten zijn via usb of bluetooth en is toegang tot de harde schijf van de pc beschikbaar. Ook kan de gpu worden aangesproken. Geïnstalleerde applicaties worden automatisch bijgewerkt zonder dat een gebruiker iets hoeft te doen en is er de mogelijkheid om via de apps je Google Drive te benaderen en zo zaken op te slaan.

Chrome App Launcher

Chrome-Apps Launcher

Met de introductie van nieuwe mogelijkheden heeft Google ook een launcher aangekondigd. Deze launcher moet het makkelijker maken om toegang te krijgen tot je favoriete Chrome-apps. De launcher is beschikbaar voor Windows en zal op je taakbalk zichtbaar worden zodra je de eerste nieuwe chrome-app installeerd.


Geschreven door