Vaak maken mensen krampachtig verschil tussen de digitale wereld en de fysieke omgeving. Die aanraakbare wereld om ons heen, dat is ons real life. De digitale wereld is toch niet persoonlijk en vooral voor mensen zonder echte vrienden. Get a life! De digitale wereld is allang geen aparte omgeving meer die we buiten de deur kunnen houden.

Beeldscherm als grens tussen echt en digitaal?

Voor veel mensen is het scherm van de pc, laptop, tablet of mobiel een zichtbare scheidslijn tussen beide werelden. Volgens mij bestaat die scherpe grens alleen nog in hun beleving. Want is die scheidslijn niet langzaam vervaagd en soms al verdwenen? Wat als je de digitale info bijvoorbeeld in de fysieke omgeving ziet door je Google Glass-bril? Of wanneer je teksten in de papieren krant met je vinger kunt selecteren, kopiëren of knippen als op een touch screen? Wat als we onze computer, printers, protheses of robots niet langer met onze vingers bedienen maar met onze gedachten? Kort geleden bestuurde onderzoeker Rajesh Rao van de University of Washington de arm van collega Andrea Stocco. Hoe hij dit deed? Door een hersensignaal dat via het internet werd verzonden naar zijn collega aan de andere kant van de campus. Zo wordt de mind meld (‘gedachtenversmelting’) van de Vulcans uit Star Trek toch aardig realistisch!

Digitaal ís real life

Misschien sta je er niet eens bij stil dat we de digitale wereld steeds meer als een onlosmakelijk onderdeel van ons ‘real life’ gaan ervaren. Wat als een app je binnenkomende telefoontjes screent op basis van hersengolven? Als je hersens aangeven dat je druk bezig bent, gaat het gesprek gewoon direct naar voicemail zonder dat de telefoon zelfs maar over gaat. Heb je tijd volgens je hersengolven? Dan rinkelt je mobiel en kun je opnemen.

Een robot als armprothese

Nog niet overtuigd? Bekijk dit filmpje eens. Je ziet een vrouw die voor het eerst haar arm-/handprothese bestuurt met haar gedachten alsof het haar arm van vlees en bloed is. Net zoals je hersens normaal je eigen, ‘echte’ ledematen aansturen, besturen haar hersengolven nu deze robot. Voor de eerste keer in vijftien jaar kan Cathy Hutchinson het leven weer gedeeltelijk in eigen hand nemen.

Denk jezelf naar voren in deze rolstoel

Wat denk je van een rolstoel die je met hersengolven kunt besturen? Toyota en het Japanse onderzoekscentrum Riken ontwikkelden samen deze innovatieve rolstoel. Na twee weken training is de besturing van de rolstoel voor 95% foutloos.

Spuit graffiti met je ogen

En okay, in dit filmpje maakt een door ALS verlamde graffiti-artist weer prachtige street art. Niet met hersengolven, maar door zijn ogen te bewegen. Een gewone zonnebril, koperdraad, een cameraatje uit een PS3 en nog wat dingetjes van de Amerikaanse gecombineerd met het aanstekelijke enthousiasme van de ontwikkelaars draaiden het leven van Temp 180 graden om. Voor het eerst in zeven jaar kan hij weer met beelden communiceren.

Mens en machine worden één

Een beeldscherm is allang niet meer de grens tussen fysiek en digitaal, tussen mens en machine. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we de komende jaren steeds meer ontwikkelingen zullen zien waar deze twee werelden steeds meer samensmelten tot een echt real life. We gaan steeds meer ons hoofd gebruiken om onszelf in de fysieke én digitale wereld vooruit te brengen.

0 Shares:
Dit artikel is 7.973 keer gelezen