Zeker 20.000 keer verzocht de Verenigde Staten Facebook om persoonlijke informatie. Dat blijkt uit het tweede openbare rapport waarin de site openheid geeft over haar privacy.

Nummer 1

Facebook-Privacy-matters

In de rapportage openbaart Facebook globaal hoe vaak overheden inlichtingen bij ze inwinnen. Van de 20.000 verzoeken die de VS deed aan de website, kregen de Amerikanen in 79% van de gevallen hulp. De wereldmacht staat op nummer 1 als het gaat om persoonlijke verzoeken naar Facebook-profielen. Verzoeken van de NSA zijn hierbij -net als die van AIVD trouwens- niet meegeteld, dit vanwege de geheimhoudingsplicht.

Gezichtsherkenning

Privacy staat steeds meer op de tocht bij Facebook. Voor het weekend maakte de profielensite bekend dat ze verbeterde software gaat gebruiken voor gezichtsherkenning. Om kritiek van het privacy-kamp meteen te smoren, verklaarde zij dat deze technologie alleen bedoeld is om gemakkelijker te taggen. Het is voor de luie gebruiker dus. “Hadden wij andere intenties, dan meldden wij dat in onze transparantierapporten”, zegt Facebook privacy-woordvoerder Eran Egan.

Eigen databanken

Facebookprivacy

Voor gezichtsherkenning hoeven overheden overigens absoluut niet te zeuren bij Facebook. Zulke software is momenteel breeduit in ontwikkeling bij de FBI. Ook kennen wij dit al lang in Nederland. Wel ligt het voor de hand dat ‘Big Brother’ Facebook matcht aan profiling-software en eigen databanken. Als Amerika bij 665 miljoen dagelijkse gebruikers slechts 20.000 verzoeken doet, kun je spreken van gerichte zoekacties.

Ben je dus van plan – wat wij niet hopen – iets terroristisch te ondernemen, wordt het nu dus echt hoog tijd je profiel op te zeggen en smartphone weg te gooien.

 

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.015 keer gelezen